Evropa

Petronijević: Ako sukob u Ukrajini potraje, Evropa će morati da pokaže solidarnost u primanju izbeglica

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/03/2022

-

18:15

Petronijević: Ako sukob u Ukrajini potraje, Evropa će morati da pokaže solidarnost u primanju izbeglica
Petronijević: Ako sukob u Ukrajini potraje, Evropa će morati da pokaže solidarnost u primanju izbeglica - Copyright Euronews/Nataša Krstin

veličina teksta

Aa Aa

Za šest dana rata u Ukrajini, više od 660.000 državljana izbeglo je iz te zemlje, procenjuje UNHCR. Većina izbeglih za sada je u okolnim zemljama poput Mađarske i Poljske, ali ukoliko se sukobi nastave, postoji opasnost od novog priliva migranata u čitavoj Evropi.

"Sada je potpuno drugačije nego kada je bilo reč o izbegličkoj krizi sa Bliskog istoka. Ovaj prihvat je organizovan, blagovremen i spreman da odgovori trenutku kakav je danas. Ono što predstavlja veliki izazov ne samo za susedne zemlje već i čitavu Evropu, jeste pitanje kapaciteta koji će biti potrebni, a ako se konflikti prošire na teritorije gde još nisu toliko intenzivni govorićemo o teškoj situaciji", istakao je Vladimir Petronijević iz grupe 484 za Euronews Srbija.

Istakao je da se za sada veliki broj Ukrajinaca raseljava unutar zemlje, ali da će, ukoliko dođe do povećanog prelaska granica i odlaska u Evropu, morati da se razgovara o solidarnosti evropskih država.

Oni koji su izbegli iz Ukrajine uglavnom su u Istočnoj evropi, ali Petronijević ističe da postoje situacije i kada ovakvi migranti odu u druge delove kontinenta.

"Ideja je da se aktivira direktiva iz 2001. godine o privremenoj zaštiti, koja bi na teritoriji EU svim izbeglicama iz Ukrajine dala privremenu zaštitu na teritoriji EU. Videćemo kako će se kriza razvijati - u dugotrajnim konfliktima postoji tendencija da ljudi koji su utočište pronašli u jednoj zemlji, da mesto prebivališta promene. U slučaju dužeg konflikta, to se neće zadržati samo na zemljama oko Ukrajine", rekao je Petronijević.

Kada su u pitanju kapaciteti Srbije, ističe da se, prema podacima Komesarijata za izbeglice, u hitnom prihvatu može iskoristiti između 1.000 i 1.500 mesta.

"Naravno da je Srbija pokazala spremnost da u situacijama dugotrajnije izbegličke krize poveća kapacitete. Međutim, ne smemo zaboraviti činjenicu da sa ukrajinskom krizom nije prestala kriza na bliskom istoku. Ovo je složeno vreme za čitavu Evropu, posebno kada je reč o izbegličkim kretanjima", kaže Petronijević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa