Evropa

Ruski biznismen nudi milion dolara za hapšenje Putina: "Napad na Ukrajinu se ne sprovodi u moje ime"

Komentari

Autor: Insider, People

05/03/2022

-

13:05

Ruski biznismen nudi milion dolara za hapšenje Putina:  "Napad na Ukrajinu se ne sprovodi u moje ime"
Vladimir Putin - Copyright Tanjug/AP/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

Usred ruske invazije na Ukrajinu, biznismen koji je prebegao iz Rusije, nudi neobičan način da okonča borbe – ili barem, kako on kaže, da "pošalje snažnu poruku". Nudi nagradu od milion dolara za pritvor predsednika Vladimira Putina kao osumnjičenog ratnog zločinca.

Aleks Konanikin objavio je "ponudu" na LinkdIn i Fejsbuk profilu, rekavši da obećava "1.000.000 dolara oficirima koji, poštujući svoju ustavnu dužnost, uhapse Putina kao ratnog zločinca po ruskim i međunarodnim zakonima".

Obe te objave su od tada uklonjene, a kako Konanikin smatra, za to su odgovorni "rusku botovi koji su prijavili objavu na društvenim mrežama", prenosi People.

Konanikin je za Insajder rekao da je obećao ovu nagradu da pokaže da se vojni napad na Ukrajinu ne sprovodi u njegovo ime.

"Ako dovoljno drugih ljudi da slične izjave, to može povećati šanse da Putin bude uhapšen i izveden pred lice pravde", dodao je on.

Milioner tvrdi da je Putin prekršio ruski ustav tako što je "eliminisao slobodne izbore" i "ubio svoje protivnike".

"Nastaviću da pomažem Ukrajini u njenim herojskim naporima da izdrži Putinovu navalu", rekao je Konanikin.

 

 

Rusija je, sa svoje strane, više puta poricala da je ciljala civile u svom poslednjem ratu, iako međunarodne vlasti prate borbu za kršenje ljudskih prava.

Konanikin (55) je bivši ruski bankar koji je prebegao u SAD 1992. godine zajedno sa svojom suprugom i koji je bio među prvim ruskim državljanima koji su dobili politički azil u Sjedinjenim Državama od postsovjetske Rusije.

Sa sedištem u Kaliforniji, Konanikin je izvršni direktor softverskog pokretača "TransparentBusiness".

Iako priznaje da će teško doći do toga da se ruski oficir okrene protiv Putina i na neki način ga predaje međunarodnim vlastima, on insistira da njegovo obećanje nije štos. Ima drugu svrhu.

"Nisam naivan. Shvatam da ga neko neće dovesti sa torbom na glavi tražeći milion dolara. Ali takođe sam želeo da pošaljem poruku: neću biti jedan od onih Rusa koji su ćutali i bili saučesnici", isitče biznismen za People.

Komentari (0)

Evropa