Evropa

Izraelski premijer neočekivano u Moskvi - prvo razgovarao sa Putinom, potom i sa Zelenskim

Komentari

Autor: Tanjug

06/03/2022

-

09:57

Izraelski premijer neočekivano u Moskvi - prvo razgovarao sa Putinom, potom i sa Zelenskim
Naftali Benet i Vadimir Putin - Copyright AP/Evgeny Biyatov

veličina teksta

Aa Aa

Izraelski premijer Naftali Benet sastao se u subotu u Moskvi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom kako bi razgovarao o ratu u Ukrajini, a kasnije je imao telefonski razgovor sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, saopštio je njegov kabinet.

Izrael se, po predlogu Zelenskog, ponudio da posreduje u sukobu između Rusije i Ukrajine, a na njihovom tročasovnom sastanku u Kremlju, Benet je sa Putinom pokrenuo i pitanje velike jevrejske zajednice zahvaćene ratom u Ukrajini, saopštio je portparol izraelske vlade, prenosi Rojters.

Izrael će sledeće nedelje poslati medicinske timove u Ukrajinu da postave terensku bolnicu koja će pomagati u lečenju izbeglica, saopštilo je izraelsko Ministarstvo zdravlja.

Benet koordinira napore u ukrajinskoj krizi sa SAD, Francuskom i Nemačkom, a posle sastanka sa Putinom, izraelski premijer se uputio u Berlin na razgovore sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, naveo je njegov portparol.

Francuski predsednik Emanuel Makron razgovarao je sa Benetom pre nego što je odleteo u Moskvu da ga obavestio o razgovorima koje je vodio sa Putinom, saopštila je Jelisejska palata.

"Oni će ostati u kontaktu sa ciljem postizanja primirja, i to u koordinaciji sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom", naveo je zvaničnik iz francuskog predsedništva.

Benet i Putin su takođe danas razgovarali o tekućim pregovorima između svetskih sila i Irana, o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015, nakon što je Moskva danas saopštila da su sankcije Zapada koje su joj uvedene zbog invazije na Ukrajinu postale kamen spoticanja za obnavljanje dogovora sa Teheranom, kome se Izrael protivi, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa