Evropa

Moskva podsetila Beč da je Crvena armija oslobodila Austriju od nacizma

Komentari

Autor: Tanjug

05/03/2022

-

22:34

Moskva podsetila Beč da je Crvena armija oslobodila Austriju od nacizma
Moskva podsetila Beč da je Crvena armija oslobodila Austriju od nacizma - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zvanična Moskva najoštrije je kritikovala Austriju i njeno rukovodstvo - kancelara Karla Nehamera i šefa diplomatie Aleksandera Šalenberga - povodom njihovih stavova u vezi sa krizom u Ukrajini.

Austrijski zvaničnici su proteklih dana imali jednostrane i zaprepašćujuće izjave u vezi sa situacijom u Ukrajini, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije, prenose austrijski mediji.

Kancelar jedne, čini se neutralne Austrije, Karl Nehamer je 27. februara u jednom intervjuu, kao i na konferenciji za novinare 1. marta ispoljio emocionalnu antirusku retoriku protiv ruskog rukovodstva, optuživši ga za kršenje međunarodnog humanitarnog prava, pa čak i za ratne zločine i zločine protiv čovečanstva, naglašava Minisarstvo.

Uz to, ističe Ministarstvo, Nehamer je rekao da su sovjetski komunisti nametnuli Austriji posle Drugog svetskog rata neutralnost.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, s tim u vezi, podseća da je Državni ugovor sa saveznicima 1955. godine bio moguć samo zahvaljujući oslobođenju Austrije od nacizma koje je sprovela Crvena armija.

"Oslobađanje teritorije te zemlje imalo je visoku cenu - više od 26.000 vojnika je palo u tim borbama", naglašava Ministarstvo.

Moskva dalje kritikuje Šalenberga što je na konferenciji 1. marta izneo "apsurdne optužbe" protiv Rusije, među kojima i krivicu za uništenje evropske bezbednosne arhitekture.

"Osuđujemo odlučno takve neosnovane izjave i procene", poručilo je Ministarstvo.

Time, navodi se u saopštenju, nastaju ozbiljne sumnje u kvalitet neutralnosti Beča, koji u poslednje vreme značajno opada.

"To ćemo ubuduće uzeti u obzir", dodaje se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa