Evropa

Rusi zauzeli dve ukrajinske nuklearne elektrane i napreduju ka trećoj

Komentari

Autor: Tanjug

05/03/2022

-

20:57

Rusi zauzeli dve ukrajinske nuklearne elektrane i napreduju ka trećoj
Rusi zauzeli dve ukrajinske nuklearne elektrane i napreduju ka trećoj - Copyright EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE

veličina teksta

Aa Aa

Ruske snage su do sada zauzele dve ukrajinske nuklearne elektrane i napreduju ka trećoj, rekao je danas ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski tokom razgovora sa američkim senatorima.

Zelenski je saopštio da je trenutno ugroženi treći objekat, Južnoukrajinska nuklearna elektrana, koja se nalazi 120 kilometara severno od Nikolajeva, jednog od nekoliko gradova koje su Rusi opsedali u toku današnjeg dana, prenosi AP.

Elektrane pod kontrolom Rusa su Zaporožje u gradu Energodaru, najveće nuklearno postrojenje u Evropi, a druga je Černobilj, koji nije aktivan, dok je ranije rusko granatiranje izazvalo požar u Zaporožju, koji je ugašen bez širenja radijacije.

Tehnički bezbednosni sistemi nisu oštećeni, i nivoi radijacije su i dalje normalni u elektrani u Zaporožju, prema nuklearnom regulatoru zemlje, saopštila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju.

Dva od šest reaktora u elektrani, najvećoj u Evropi, trenutno rade nakon što su ruske snage preuzele kontrolu nad lokacijom, navela je IAEA.

Ukrajina ima četiri nuklearne elektrane sa ukupno 15 reaktora, navodi Asošijejted pres.

Komentari (0)

Evropa