Evropa

Rusija preti da će zaustaviti dotok gasa u Evropu: "Ovaj ishod će ih najviše povrediti"

Komentari

Autor: BBC, Tanjug

08/03/2022

-

08:09

Rusija preti da će zaustaviti dotok gasa u Evropu: "Ovaj ishod će ih najviše povrediti"
AP/Dmitry Lovetsky - Copyright AP/Dmitry Lovetsky

veličina teksta

Aa Aa

Rusija je upozorila da bi mogla da zatvori glavni gasovod ka Nemačkoj ako Zapad nastavi da joj uvodi sankcije i zabrani uvoz ruske nafte.

Zamenik premijera Rusije Aleksander Novak izjavio bi da bi takav korak doveo do katastrofalnih posledica po globalno snabdevanje naftom i da bi dovelo do skoka cene na 300 dolara po barelu nafte, prenosi BBC.

SAD razmatraju potencijalnu zabranu uvoza nafte iz Rusije zbog njene invazije na Ukrajinu, ali Nemačka i Holandija su taj plan odbacile u ponedeljak.

Evropska unija, podsetimo, dobija oko 40 odsto gasa i 30 odsto nafte iz Rusije i nema načina da lako omogući zamenu za te energente.

U obraćanju na ruskoj državnoj televiziji, Novak je rekao da bi bilo "nemoguće brzo pronaći zamenu za rusku naftu na evropskom tržištu".

"Biće potrebne godine, a za evropske potrošače će i dalje biti mnogo skuplje. Na kraju krajeva, ovaj ishod će ih najviše povrediti", rekao je on.

"Rusija nije napala nuklearnu elektranu"

Rusija nije napala nuklearnu elektranu u Zaporožju i njeno vojno osoblje deluje usklađeno u prostorijama nuklearne elektrane, rekao je medijima zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak.

"Dozvolite mi da još jednom naglasim. Rusija nikada nije uradila ništa slično! To je laž", rekao je on, odgovarajući na glasine da je rusko vojno osoblje napalo nuklearnu elektranu u Zaporožju, preneo je TASS.

Ruska vojska deluje u dogovoru sa ukrajinskim specijalistima u prostorijama elektrane, istakao je on.

Prema njegovim rečima, održava se stalni kontakt sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju i rukovodstvo organizacije se sistematski informiše o situaciji.

"Uvek smo spremni da pružimo tehničku pomoć ukrajinskim specijalistima u servisiranju nuklearne elektrane", naglasio je Novak.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa