Evropa

Slovenija uvela privremenu zaštitu izbeglica iz Ukrajine, osuda agresije Rusije

Komentari

Autor: Tanjug

09/03/2022

-

23:59

Slovenija uvela privremenu zaštitu izbeglica iz Ukrajine, osuda agresije Rusije
Slovenija uvela privremenu zaštitu izbeglica iz Ukrajine, osuda agresije Rusije - Copyright Euronews/Velibor Gajović

veličina teksta

Aa Aa

Slovenačka vlada danas je donela odluku o uvođenju privremene zaštite za raseljene osobe kojom će olakšati mogući dolazak većeg broja izbeglica iz Ukrajine, a parlament je deklaracijom osudio, kako se navodi, rusku invaziju te države.

Odlukom vlade određeno je da se privremena zaštita u trajanju od godinu dana s mogućnošću produženja najviše dva puta po šest meseci, garantuje osobama koje su raseljene zbog sukoba koji su počeli 24. februara.

Uz državljane Ukrajine zaštitu mogu dobiti i državljani trećih zemalja i osobe bez državljanstva koje su stekle pravo na međunarodnu zaštitu u Ukrajini, ili imaju trajnu boravišnu dozvolu u toj zemlji, a ne mogu se vratiti niti u državu porekla, prenosi Hina.

Odlukom su obuhvaćeni i članovi porodice, a u njoj se ne navodi koliko bi takvih osoba Slovenija na osnovu danas donete odluke mogla da primi.

Slovenački parlament danas je velikom većinom izglasao deklaraciju o aktuelnoj situaciji u Ukrajini kojom je, kako se navodi, osudio agresiju Rusije na Ukrajinu i rusko priznanje nezavisnosti pokrajina Donjeck i Lugansk.

Deklaracijom je podržao evropsku perspektivu Ukrajine i donošenje plana kojom će joj se garantovati članstvo nakon što ispuni potrebne uslove.

Za deklaraciju je glasalo 67 od 74 prisutna poslanika, niko nije bio protiv, a uzdržali su se poslanici Slovenačke demokratske stranke Zmage Jelinčića koji su naveli da bi Slovenija trebalo da se distancira od događaja u Ukrajini kao teme, a brinuti se za svoje nacionalne interese.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa