Evropa

Lideri EU uoči samita u Parizu: Podržavamo Ukrajinu, ali ne postoji ubrzano pristupanje

Komentari

Autor: Tanjug

10/03/2022

-

18:32

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Danas i sutra u Versaju kraj Pariza održava se "krizni samit", a glavne teme biće aktuelna kriza u Ukrajini i rešavanje pitanja distribucije energenata iz Rusije u EU. 

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da zemlje Evropske unije treba da se dogovore o tempu kojim bi se EU postepeno oslobodila zavisnosti od ruskih energenata, javlja Rojters. Po pitanju ukrajinskog zahteva za brzi prijem u EU, Makron je, govoreći uoči samita lidera EU u Francuskoj, rekao da nije realno da se uđe u pregovore o članstvu sa zemljom koja je u ratu.

Šef diplomatije EU, Žozep Borelj, rekao je da EU nikada nije bila ujedinjenija nego u suočavanju sa "agresivnim ruskim ratom u Ukrajini" i ocenio da "Putinov rat nije uspeo" da podeli Uniju.

"Nikada nisam video zemlje članice ovako ujedinjene. To se odnosi i na naše transatlantske partnere. Putin je verovao da će da osvoji Ukrajinu i nije uspeo. Verovao je da će da nas podeli i nije uspeo. Verovao je da će da oslabi transatlnske veze i nije uspeo. Sada mora da zaustavi rat", poručio je Borelj.

On kaže da će lideri EU na dvodnevnom samitu u Parizu razgovarati o tome kako da stave dodatni pritisak na Rusiju da zaustavi rat i ubijanje civila, ali i kako da rade na sopstvenoj odgovornosti kroz energetsku nezavisnost, vojnu osposoboljenost i jaču ekonomiju.

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da bi EU trebalo da produbi svoje partnerstvo sa Ukrajinom pre nego da govori o članstvu, koje bi zahtevalo jedinstvo svih 27 članica. Šolc nije komentarisao da li bi Unija trebalo da zabrani uvoz ruske nafte.

"Možemo li da otvorimo proces prijema sa zemljom koja je u ratu, mislim da ne. Možemo li da zatvorimo vrata i kažemo "nikada". To bi bilo nepravedno", rekao je francuski lider Emanuel Makron i pozvao na opreznost.

Rute: Ne postoji ubrzano pristupanje EU 

Premijer Holandije Mark Rute poručio je da ne postoji ubrzana procedura pristupanja EU. On je dolazeći na samit EU lidera, koji se danas i sutra održava u Parizu, nagalasio da je Holandija među prvima poslala vojnu podršku Ukrajini i zatražila snažne sankcije protiv Rusije.

"Nema sumnje da Holadnija stoju uz Ukrajinu. Ali nema takve stvari kao što je ubrzano pristupanje EU. To ne postoji", kaže Rute.

Pred sastanak lidera EU, koji bi danas u Parizu trebalo da razmotre zahteve Ukrajine, Moldavije i Gruzije za članstvo u EU, iz duplomatskih izvora EU su poručili da zemlje članice kao što su Holandija i Danska neće dozvoliti da se u svetlu rata u Ukrajini ubrzaju procesi proširenja EU niti naprave 'prečice' na putu ispunjavanja evropskih kriterijuma za članstvo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa