Evropa

Nemački ministar: Globalna tržišta hrane moraju ostati otvorena

Komentari

Autor: Tanjug

11/03/2022

-

10:24

Nemački ministar: Globalna tržišta hrane moraju ostati otvorena
Džem Ozdemir - Copyright AP/Michael Sohn

veličina teksta

Aa Aa

Globalna tržišta hrane moraju ostati otvorena kako bi se obezbedilo snabdevanje siromašnih zemalja, posebno nakon što je sukob u Ukrajini izazvao porast cena i ograničenje zaliha, izjavio je danas nemački ministar poljoprivrede Džem Ozdemir.

"Tržišta moraju ostati otvorena", izjavio je Ozdemir na nemačkoj televiziji ZDF, uoči sastanka ministara poljoprivrede iz grupe zemalja G7 čiji je domaćin danas Nemačka, a koji bi trebalo da razgovaraju o posledicama ukrajinskog sukoba po globalnu bezbednost hrane.

Globalna prehrambena kriza izazvana ruskim napadom na Ukrajinu eskalirala je ove nedelje, nakon što su brojne zemlje, koje su ključni proizvođači hrane, najavile ograničenja na izvoz hrane kako bi zadržale vitalne zalihe hrane unutar svojih granica, navodi agencija Rojters.

Uvoznici žitarica širom sveta pogođeni su porastom cena nakon iznenadnog zaustavljanja izvoza žitarica iz Ukrajine i naglog smanjenja izvoza iz Rusije, a pošto je sukob zatvorio luke. Cene pšenice skočile su na maksimalni nivo u poslednjih 14 godina. Rojters podseća da Rusija i Ukrajina obezbeđuju skoro 30 odsto svetskog izvoza pšenice i važni su dobavljači jestivih ulja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa