Evropa

Zašto se Italijani i dalje obraćaju mafiji kako bi poravnali nerešene račune

Komentari

Autor: Euronews

10/06/2021

-

07:07

Zašto se Italijani i dalje obraćaju mafiji kako bi poravnali nerešene račune
Zašto se Italijani i dalje obraćaju mafiji kako bi poravnali nerešene račune - Copyright EPA/LANNINO

veličina teksta

Aa Aa

Zloglasni šef sicilijanske mafije odgovoran za oko 150 ubistava, Đovani Bruska, pušten je na slobodu prošle nedelje, što je izazvalo veliku ljutnju širom Italije, piše BBC. Bruska je detonirao bombu koja je 1992. ubila Đovanija Falkonea, legendarnog talijanskog sudiju koji se borio protiv mafije.

Federiko Vareze, profesor kriminologije sa Univerzitetu Oksford, opisuje kako mafija - ili Koza Nostra - nastavlja da utiče na život Sicilijanaca, usprkos uspesima države na tom polju poslednjih godina.

Italijanska upotreba mafijaških pokajnika - takozvanih 'collaboratori di giustizia' (saradnici pravde) - i dalje je ključno sredstvo u borbi protiv ozbiljnog i organizovanog kriminala. Taj je alat bio zamisao sudije Falkonea.

Uhapšen 1996. godine, Bruska je bio ključni saveznik šefa Koza Nostre, Salvatorea 'Toto' Rina. Kasnije je njegovo svedočenje imalo ključnu ulogu u najvažnijim antimafijaškim istragama, primetile su ssudije. 

Da li je sicilijanska mafija i dalje sila na koju treba obratiti pažnu ili je to duh nekadašnjeg vremena? Odgovor je pomalo i jedno i drugo.

Poravnavanje računa

Korisno polazište za procenu pozicije sicilijanske mafije u lokalnom društvu jeste istraga mafijaške porodice Paljareli iz aprila 2021. godine.

Paljareli je središnja četvrt u Palermu, gde se nalaze glavni gradski zatvor, bolnica i nekoliko univerzitetskih zgrada.

Dokumenti koje su istražitelji nedavno objavili jezivi su za čitanje. Pod naslovom 'Javna raspodela teritorija' papiri dokumentuju kako se preduzetnici rutinski obraćaju mafiji radi povrata ukradene robe, zahteva za neplaćenim dugovima i upravljanje ekonomskom konkurencijom.

U leto 2019. vlasnika lanca od sedam prodavnica koje prodaju domaću robu dvaput su opljačkali lopovi. Čuje se kako zove zamenika šefa porodice Paljijareli: 'Možete li doći gore ... na pet minuta do prodavnice?'. 'Svakako', brzo odgovara mafiozo.

Preduzetnik mu pokazuje snimke lopova s nadzorne kamere i daje mu sve informacije koje ima. U roku od nedelju dana mafija pronalazi krivce i žestoko ih muči, prisiljavajući ih da vrate ukradenu robu. Preduzetnik je prisustvovao premlaćivanju.

Nema dokaza da je mafija bila u kontaktu s lopovima, koji su bili frilenseri. Dakle, ovo nije slučaj reketa u kojem mafija nudi zaštitu od opasnosti koju su sami stvorili, prenosi Jutarnji list.

Slično tome, vlasnik otmenog bara u centru grada zove šefa kad mu kolegi ukradu auto. U roku od pet dana automobil je vraćen.

profimedia

 

Istraga nudi dokaze da se mafija može baviti i složenijim pitanjima.

U jednom slučaju bar odluči da proširi svoje poslovanje na prodaju peciva i toplih obroka. Ipak, nekoliko metara dalje još jedan lokal takođe prodaje pecivo, a vlasnik je zabrinut zbog konkurencije. Opet je pozvana mafija da razgovara o tim stvarima.

U drugom slučaju, predstavnik mafije prisutan je na sastanku računovođe, vlasnika zgrade i stanara koji kasni s plaćanjem stanarine.

U kovid krizi muškarac blizak klanu Paljijareli bio je ključan u organizovanju isporuke 5.000 zaštitnih maski za lice - putem vodeće kompanije. A u odvojenoj istrazi otkrivena je osoba povezana s mafijom koja je delila pakete s hranom.

Mafijaška 'pravda' i dobročinstvo mač je s dve oštrice. Ako ga prihvatite, od vas će se tražiti nove kompromitujuće usluge. Ipak, ta se pomoć ne može odbaciti kao čisto lažna.

Mladi šefovi

Postoje znakovi da mafiji ne cvetaju ruže. Hapšenja su napravila pustoš po organizaciju koja je prisiljena za šefove da bira sve mlađe ili marginalne vođe u svetu Koza Nostre.

Navodni trenutni šef klana Paljijareli, Đuzepe Kalvaruso, rođen je 1977. godine.

Toliko se bojao da će ga uhapsiti da se Palermom kretao maskiran. Takođe je odlučio prvu godinu pandemije koronavirus provede u Brazilu. Uhapšen je kada se vratio ove godine.

Sicilijanska mafija više nije igrač u međunarodnoj trgovini drogom i sada od napuljskih dilera kupuje droge za lokalno tržište.

Šokantno je da se legitimni preduzetnici, s visokim socijalnim i ekonomskim kapitalom, ne oklevaju da se obrate mafiji za usluge koje bi država trebalo da pruži.

Nepoverenje u pravosudni sistem

Pravda koju osigurava država nije dovoljna. Potrebno je 527 dana da se donese prvostepena presuda u građanskom sporu u Italiji, što je najduže razdoblje u Evropi.

Nedavno se pokazalo da se jedan radni spor u gradu Vibo Valentia na jugu Kalabrije vuče gotovo 12 godina.

Za rešavanje sličnog spora u Sabaudiji, obalnom gradu u Laciju, u središnjoj Italiji, trebalo je 11 godina. U međuvremenu je tužitelj umro.

Samo tri od 10 građana i samo četiri od 10 preduzeća veruje u pravosudni sistem, pokazuje istraživanja.

Postoji nekoliko predloga za ubrzanje sudskih postupaka, u planovima povezanim s EU fondom za oporavak od koronavirusa. Treba videti hoće li te reforme imati kakav značajan uticaj.

Napredno tržišno društvo mora da se opremi alatima kako bi ekonomija pošteno funkcionisala za sve. Inače, prazninu će popuniti mafijaši iz Paljijareli.

Komentari (0)

Evropa