Evropa

Borelj: Dijalog Beograda i Prištine se ne odvija dobro

Komentari

Autor: Tanjug

16/03/2022

-

11:57

Borelj: Dijalog Beograda i Prištine se ne odvija dobro
Borelj: Dijalog Beograda i Prištine se ne odvija dobro - Copyright Tanjug AP/Pascal Bastien

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, ocenio je da se dijalog Prištine i Beograda ne odvija dobro, odnosno, kako kaže, ne odvija se tempom kojim bi trebalo. Borelj je u intervjuu za "Dojče vele" naglasio da je za problem između Beograd i Prištine jedino rešenja dijalog, ali da je razočaran "što se ne krećemo tempom koji problem zahteva".

"Evropska unija ima mandat od Ujedinjenih nacija da koordinira, podstiče i aktivira ovaj dijalog. Za ovaj zadatak postavio sam jednog od najboljih diplomata i moram da kažem da treba više da se radi. Moramo da 'guramo' obe strane kako bi shvatile da postoji samo jedno rešenje za problem i da ono dolazi kroz dijalog, znajući da neće biti lako", izjavio je Borelj.

On navodi da je to veoma komplikovano pitanje, imajući u vidu koliko je bila teška i komplikovana istorija Balkana u proteklih 20-30 godina. Na konstataciju novinarke DW da obe strane insistiraju na nerešenim pitanjima, poput osnivanja Zajednice srpskih opština i neporicanja ratnih zločina, Borelj kaže da zna da postoje tačke neslaganja, ali to je, kako tvrdi, svrha dijaloga.

Tanjug/Dragan Kujundžić, Euronews/Vladislav Ćup, profimedia, Pixabay

 

"Kako se stvari mogu rešiti ako ne razgovaraju jedni sa drugima?", upitao je Borelj, dodajući da ne vidi drugo rešenje sem dijaloga.

"Rat u Ukrajini uticao na sve"

Na pitanje zašto je sada odlučio da poseti Zapadni Balkan, Borelj kaže da na Balkanu postoji veliki uticaj Rusije, što bi, kako ocenjuje, moglo biti kritičan trenutak za proces proširenja. Takođe, kako naglašava, postoji problem koji treba rešiti između Severne Makedonije i Bugarske.

Borelj smatra i da će rat u Ukrajini uticati na gotovo sve, od cena hrane do cena energenata, dok odnosi sa Rusijom više nikada neće biti isti.

"Ali najvažnija stvar danas nije samo rat između Ukrajine i Rusije, već poštovanje međunarodnog prava i ljudskih prava, borba protiv zakona džungle, gde najjači ugnjetavaju najslabije bez ikakvog opravdanja", izjavio je Borelj.

On smatra i da će Rusija pokušati da poveća svoj uticaj na Balkanu, ali izražava nadu da će "evropski uticaj biti mnogo jači".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa