Politika

Petković: Bez formiranja ZSO ne može da se krene napred

Komentari

Autor: Tanjug

22/02/2022

-

21:13

Petković: Bez formiranja ZSO ne može da se krene napred
Petković: Bez formiranja ZSO ne može da se krene napred - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Glavni pregovarač Beograda u dijalogu sa Prištinom, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je večeras u Briselu posle razgovora sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, da bez formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) na KiM ne može da se krene napred.

"Završili smo jos jednu rundu razgovora, 10 sati smo proveli u zgradi EU. Prvo i osnovno pitanje koje smo pokrenuli jeste formiranje ZSO. Devet godina je prošlo od Briselskog sporazuma i još čekamo formiranje, a moraju i sve ostale obaveze da se sprovedu u delo", rekao je Petković za Tanjug.

Petković je rekao da je danas razgovarao samo sa Lajčakom, jer je predstavnik Prištine Besnik Bisljimi odbio da razgovara sa srpskom stranom. Petković je istakao da bez formiranja ZSO ne može da se ide dalje.

"Bez ZSO ne znam kako mozemo da idemo dalje i da razgovaramo o drugim pitanjima. Jesmo spremni da idemo dalje, ali sve mora da bude ispunjeno, naša strana je sve ispunila", istakao je Petković.

On je, takođe, dodao da se razgovaralo i o energetici.

"Insistirali smo na energetici, i o sporazumu iz 2013. godine, a mi i dalje čekamo licence za dve srpske kompanije...Vazno je da obezbedimo stabilno snabdevanje elektricnom energijom za sever KiM", naglasio je Petković.

Dodaje da je tokom razgovora sa Lajčakom bilo reči i o brojnim napadima na Srbe na Kosovu i Metohiji.

"Od početka godine imali smo 23 napada na Srbe, što je tri puta više nego u istom periodu prošle godine. Razgovarali smo iskljucivo sa Lajčakom, predstavnik Prištine Besnik Bisljimi je odbio da razgovara sa srpskom stranom", kazao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM je kazao da očekuje uskoro novu rundu razgovora.

"Tokom sledece runde, Priština ce, nadam se, biti mnogo odgovornija, a to je da će da dolazi u Brisel da razgovara o brojnim temama. To je važno za nastavak dijaloga", kazao je Petković.

Lajčak je danas imao i odvojeni sastanak sa Bisljimijem.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija