Politika

Završen sastanak Petkovića i Lajčaka u Briselu, sledi nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Komentari

Autor: Tanjug

22/02/2022

-

17:08

Završen sastanak Petkovića i Lajčaka u Briselu, sledi nastavak dijaloga Beograda i Prištine
Završen sastanak Petkovića i Lajčaka u Briselu, sledi nastavak dijaloga Beograda i Prištine - Copyright Twitter/Miroslav Lajčák

veličina teksta

Aa Aa

U Briselu je upravo završen bilateralni sastanak delagacije Beograda na čelu sa direktorom Kancelarije za KiM i glavnim pregovaračem srpske strane, Petrom Petkovićem i posrednikom EU u dijalogu Miroslavom Lajčakom.

Prema informacijama Tanjuga današnja runda dijaloga Beograda i Prištine će se nastaviti i u kasnim popodnevnim satima u Briselu.

Petković je na početku sastanka sa Lajčkom insistirao na formiranju Zajednice srpskih opština kako je dogovoreno u Briselu pre skoro devet godina.

Naglasio je da je formiranje ZSO od ključne važnosti za normalizaciju odnosa kao i bezbednost Srba na prostoru KiM.

On je EU posrednicima ukazao i na činjenicu o povećanim broju incidenata nad Srbima na KiM.

Tokom sastanka sa EU posrednicima u dijalogu razmatraju se i teme energetike, a delegacija Beograda insistira na tome da srpske kompanije u skladu sa sporazumom dobiju neophodne licence za snabdevanje električnom energijom, što je uslov za stabilno i bezbedno snabdevanje električnom energijom severa Kosova i Metohije.

Tokom sastanka razmatrana je tema nestalih na kojoj Beograd insistira kao jednom od ključnih civilizacijskih pitanja, navodi izvor iz srpske delegacije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija