Politika

Petković se sastao s Lajčakom u Briselu, ZSO i dalje glavno pitanje, tema i glasanje 3. aprila

Komentari

Autor: Tanjug

22/02/2022

-

14:22

Petković se sastao s Lajčakom u Briselu, ZSO i dalje glavno pitanje, tema i glasanje 3. aprila
Petković se sastao s Lajčakom u Briselu, ZSO i dalje glavno pitanje, tema i glasanje 3. aprila - Copyright Twitter/Miroslav Lajčák

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se u Briselu sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčkom u okviru nove runde dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača.

Petkoviću i Lajčaku će se na sastanku u Evropskoj službi za spoljne poslove pridružiti i članovi delegacije Beograda, a još se ne zna da li će delegacije Beorada i Prištine sesti za isti sto u Briselu.

Prethodno su se predstavnici Prištine, na čelu sa Besnikom Bislimijem, odvojeno sastali sa EU posrednicima, a taj sastanak je trajao gotovo dva sata duže nego što je bilo planirano.

Iz EU najavljuju da su na agendi današnjeg sastanka primena već postignutih dogovora i sledeći koraci ka normalizaciji odnosa dve strane.

Petković je najavio da će srpska strana insistirati na formiranju Zajednice srpskih opština, što je tema o kojoj je prištinska delegacija do sada odbijala da razgovarai zbog čega na prehodnom sastanku nije ni došlo do direktinih razgovora Petkovića i Bilsimija.

Petković kaže i da su teme za delegaciju Beograda i nestali, pravosuđe, sloboda kretanja kako i omogućavanje glasanja Srbima na KiM na izborima 3. aprila.

U EU ocenju da bi od rezulata danšnjih razgovora glavnih pregovarča mogao da zavisi eventualni sastanak Beograda i Prištine na najvišem nivou.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija