Politika

Eskobar: Ne sme se dozvoliti Rusiji da iskoristi rat u Ukrajini kako bi zaustavila napredak zemalja Zapadnog Balkana

Komentari

Autor: Tanjug

05/03/2022

-

12:51

Eskobar: Ne sme se dozvoliti Rusiji da iskoristi rat u Ukrajini kako bi zaustavila napredak zemalja Zapadnog Balkana
Gabrijel Eskobar - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar smatra da treba udvostručiti napore za postizanje kompromisnog sporazuma između Beograda i Prištine i zaustavljanje akcija koje ugrožavaju stabilnost i napredak u BiH.

U tekstu objavljenom na sajtu američke ambasade u Albaniji, Eskobar je ocenio da se ne sme dozvoliti Rusiji da iskoristi rat u Ukrajini kako bi zaustavila napredak zemalja Zapadnog Balkana. Eskobar smatra da Rusija ne vodi računa o najboljim interesima tih zemalja i ističe da su njihove ekonomije povezane sa Evropom.

"Vaši najveći trgovinski partneri i investitori su u Evropskoj uniji. A vaša budućnost je u Evropi kao punopravnih članica Evropske unije", istakao je Eskobar.

Prema njegovim rečima, na Zapadnom Balkanu treba uraditi mnogo toga, a posebno je naveo ekonomsku integraciju regiona i iznalaženje trajnih kompromisa i rešenja za nerešene sporove.

Eskobar smatra da treba iskoristiti krizu oko Ukrajine da se osigura da buduće generacije na Zapadnom Balkanu žive u zemljama koje su potpuno integrisane u Evropsku uniju, slobodne i u miru. Ističe da Vašington želi da bude partner u tim naporima zemalja Zapadnog Balkana.

"U borbi između demokratije i autokratije, između suvereniteta i potčinjavanja, nemojte pogrešiti: sloboda će prevladati. Evropa i Zapadni Balkan će izaći još jači", poručio je Eskobar u tekstu, i ocenio da se svet promenio zbog rata Rusije protiv Ukrajine.

"Pridružujemo se međunarodnom pozivu svim zemljama, posebno onima u Evropi, da poštuju međunarodno pravo i nedvosmisleno odbace rusku ilegalnu invaziju na svog suseda Ukrajinu. Taj poziv čule su zemlje Zapadnog Balkana. Pozdravljam to što su čvrsto uz Evropsku uniju i slobodni svet", naveo je Eskobar.

Prema njegovom mišljenju, Rusija mora biti pozvana na odgovornost i mora se pomoći Ukrajini da "potisne ruske invazione snage pre nego što sukob dodatno destabilizuje Evropu".

Eskobar smatra da će istorija poakazati da je "izbor ruskog predsednika Vladimira Putina da pokrene nepravedan i smišljen napad na Ukrajinu učinio Zapad ujedinjenijim, a Rusiju eksponencijalno slabijom".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija