Politika

Lajčak: Blizu dogovor Beograda i Prištine o nekim dokumentima

Komentari

Autor: Tanjug

23/02/2022

-

13:38

Lajčak: Blizu dogovor Beograda i Prištine o nekim dokumentima
Lajčak: Blizu dogovor Beograda i Prištine o nekim dokumentima - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak kaže da su delegacije Beograda i Prištine na jučerašnjem dijalogu došle blizu postizanja dogovora o nekim dokumentima.

"Nakon 11 sati intenzivnih pregovora juče smo došli blizu postizanja dogovora o nekim dokumentima. Kao i obično poslednji korak je najteži. Posao se nastavlja", napisao je Lajčak na Tviteru.

Delegacije Beograda i Prištine juče su održale jos jednu rundu razgovora na nivou glavnih pregovarača. Nakon celodnevnih bilateralnih konsultacija sa EU posrednicima u dijalogu dve delegacije nisu sele za isti sto, iako se prethodno govorilo o mogućem trilateralnom sastanku.

Prištinska strana nije želela trilateralu

Glavni pregovarač Beograda Petar Petković izjavio je da se da Miroslavom Lajčkom razgovaralo o formiranju Zajednice srpskih opština, energetici i rešavanju pitanja nestalih, ali da nije bilo konktetnih dogovora.

"Završili smo jos jednu rundu razgovora, 10 sati smo proveli u zgradi EU. Prvo i osnovno pitanje koje smo pokrenuli jeste formiranje ZSO. Devet godina je prošlo od Briselskog sporazuma i još čekamo formiranje, a moraju i sve ostale obaveze da se sprovedu u delo", rekao je Petković za Tanjug.

Kako je rekao, trilaterlani sastanak nije održan je to nije želeo glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi.

"Tokom sledeće runde, Priština će, nadam se, biti mnogo odgovornija, a to je da će da dolazi u Brisel da razgovara o brojnim temama. To je važno za nastavak dijaloga", kazao je Petković.

Takođe, kako su preneli mediji, ovaj sastanak trebalo je da da signal o održavanju novog sastanka na visokom nivou, sa Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem, što je nakon ove odluke Bisljimija, neizvesno.
 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija