Politika

Završena nova runda dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, delegacije ni danas nisu sele za isti sto

Komentari

Autor: Tanjug

22/02/2022

-

19:47

Završena nova runda dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, delegacije ni danas nisu sele za isti sto
Završena nova runda dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, delegacije ni danas nisu sele za isti sto - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U Briselu je završena današnja runda dijaloga Beograda i Prištine, a ni ovog puta delegacije nisu sele za isti sto. 

Prethodno je u Briselu održan bilateralni sastanak delagacije Beograda na čelu sa direktorom Kancelarije za KiM i glavnim pregovaračem srpske strane, Petrom Petkovićem i posrednikom EU u dijalogu Miroslavom Lajčakom.

Petković je na početku sastanka sa Lajčkom insistirao na formiranju Zajednice srpskih opština kako je dogovoreno u Briselu pre skoro devet godina.

Naglasio je da je formiranje ZSO od ključne važnosti za normalizaciju odnosa kao i bezbednost Srba na prostoru KiM.

On je EU posrednicima ukazao i na činjenicu o povećanim broju incidenata nad Srbima na KiM.

Tokom sastanka sa EU posrednicima u dijalogu razmatrane su i teme energetike i nestalih na kojoj Beograd insistira kao jednom od ključnih civilizacijskih pitanja, navodi izvor iz srpske delegacije.

Petković: Bez formiranja ZSO ne može da se krene napred

Petković je posle razgovora sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, rekao da bez formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) na KiM ne može da se krene napred.

"Završili smo jos jednu rundu razgovora, 10 sati smo proveli u zgradi EU. Prvo i osnovno pitanje koje smo pokrenuli jeste formiranje ZSO. Devet godina je prošlo od Briselskog sporazuma i još čekamo formiranje, a moraju i sve ostale obaveze da se sprovedu u delo", rekao je Petković za Tanjug.

Petković je rekao da je danas razgovarao samo sa Lajčakom, jer je predstavnik Prištine Besnik Bisljimi odbio da razgovara sa srpskom stranom. Petković je istakao da bez formiranja ZSO ne može da se ide dalje.

"Bez ZSO ne znam kako mozemo da idemo dalje i da razgovaramo o drugim pitanjima. Jesmo spremni da idemo dalje, ali sve mora da bude ispunjeno, naša strana je sve ispunila", istakao je Petković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija