Evropa

Priveden bivši premijer Bugarske Bojko Borisov

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/03/2022

-

20:43

Priveden bivši premijer Bugarske Bojko Borisov
Priveden bivši premijer Bugarske Bojko Borisov - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bivši premijer Bugarske Bojko Borisov priveden je tokom specijalne operacije bugarske policije zbog zloupotrebe sredstava EU, javila je bTV.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je pojasnilo da je njegovo pritvaranje izvršeno tokom opsežne operacije u vezi sa istragom 120 slučajeva zločina počinjenih u Bugarskoj, koje je objavila evropska glavna tužiteljka Laura Kovesi, preneo je dnevnik.bg.

U MUP-u su pojasnili da se na mnogim adresama vrše pretresi i zaplene.

Privedeni su i bivši ministar finansija Vladislav Goranov, bivša šefica odbora za budžet Menda Stojanova i bivša šefica službe za informisanje vlade Sevdalina Arnaudova.

Iz stranke Građani za evropski razvoj Bugarske, čiji lider je Borisov demantuju da je priveden, ali su potvrdili da je izvršen pretres njegove kuće. BNR, inače, prenosi i da je MUP uklonio poruku o operaciji sa svog sajta.

"Niko nije iznad zakona", napisao je na Fejsbuku premijer Bugarske Kiril Petkov.

Podetimo, Borisov je već 6. januara ove godine bio saslušan u policiji zbog fotografija koje su objavljene u lokalnim medijima sa zlatnim polugama i novčanicama navodno postavljenim pored njegovog kreveta.

U junu 2020. nekoliko medija objavilo je fotografije pištolja, zlata i gomile novca na noćnom ormariću u rezidenciji Borisova. On je tada rekao da su fotografije nameštaljka, preneo je Blumberg.

Bojko Borisov je bio na poziciji premijera Bugarske od 2009. do maja 2021. godine, sa kratkom pauzom u periodu od 2013-2014, a njegova "era" završena je tek nakon što su prošle godine u toj zemlji održani vanredni parlamentarni izbori čak tri puta. 

Nakon što je partija Nastavljamo promene (PP) koja svoju platformu zasniva na borbi protiv korupcije u decembru postigla koalicioni sporazum sa još tri stranke, formirana je nove vlada Bugarske predvodi premijer Kiril Petkov.

Prvu regularnu vladu od aprila 2021. kada je tadašnji premijer Bojko Borisov dao ostavku posle deset godina na vlasti usred besa javnosti zbog korupcije čini četvorostranačka koalicija koja kontroliše 134 od 240 mesta u bugarskom parlamentu.

Komentari (0)

Evropa