Evropa

"Za Putina povlačenje nije opcija, Zelenski animirao međunarodnu zajednicu": Stanje na terenu određuje budućnost rata

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/03/2022

-

22:25

"Za Putina povlačenje nije opcija, Zelenski animirao međunarodnu zajednicu": Stanje na terenu određuje budućnost rata
Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Ruska invazija na Ukrajinu traje već 22 dana, a glavno pitanje na koje mnogi u svetu pokušavaju da daju odgovor je do kada će rat da traje. Gosti emisije Euronews Veče smatraju da Rusija neće da se zaustavi dok ne ispuni svoje ciljeve, ali i da će stanje na terenu uticati na buduće događaje.

Osnivač organizacije East West Bridge Jovan Kovačić rekao je da je glavno pitanje stanja na ratištu da li je neko zadovoljan ili ne. 

"Lično mislim da je ideja bila da sve kratko traje, ali da je sada nova realnost. Bilo kakvo povlačenje Rusije u ovom trenutku, naročito zbog unutrašnjeg pritiska, za Putina bi bilo komplikovano, da ne kažem i politički pogubno", naveo je.

 

Kada je reč o predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom, Kovačić smatra da se njemu više ne žuri, i da više nema potrebe za uvođenjem zabrane zone letenja, jer se antitenkovsko oružje pokazalo kao efikasno.

"On je animirao celu međunarodnu zajednicu, oni šalju oružje", kaže Kovačić i dodaje da smatra da se u ovom trenutku verovatno ništa epohalno neće desiti, ali da u ratu uvek nešto može da se promeni. 

Kapetan bojnog broda u penziji Petar Bošković je rekao da će morati da dođe do neke vrste Dejtona i da se nada da će to biti što pre. I on smatra da Rusi neće stati dok ne završe ono što su počeli i da se bore za što bolju pregovaračku poziciju.   

"Mi znamo tri strategijska pravca odakle ide Rusija, ali ne znamo krajnji cilj i šta hoće. Imajući u vidu dva bratska naroda, sigurno strategija nije bila kao što je bilo kod nas bombardovanje. Ovde je malo drugačije, ide se malo više na okruženje", rekao je Petar Bošković. 

Kakve je Rusija imala obaveštajne podatke? 

Bočković je rekao da misli da su obaveštajni podaci za pripremu napada bili loši i da o tome svedoči i smenjivanje čelnih ljudi obaveštajnih službi u Rusiji.  

"Mislili su da će to biti lakše i to je dovelo do toga da je Rusija ušla sa malim snagama u prvom delu. Tek posle smo videli ogromne kolone", rekao je on.

Euronews/Printscreen

 

Sa tim se saglasio i Jovan Kovačić koji je rekao da pretpostavlja da je Putinu predočeno da će ruska vojska za četiri dana lagano stići do Kijeva, tamo smeniti vlast.  

"Da ih čekaju tamo s karanfilima, bratski narod, čeka da nacistima vide leđa i da će napraviti vlast koja im odgovara", rekao je Kovačić. 

Kovačić je ukazao i na ulogu Kine, navodeći da je interesantno to što je kineski zvaničnik juče rekao da bi oni sprečili operaciju, da su znali za nju. 

Dodao je da nema potreba da Zapad sada od Kine prvi neprijatelja, naročito sad, jer je i prilika za Zapad da privuče što više Rusa na svoju stranu, i to onih koji su nezadovoljni vlašću. Zbog toga, kaže, treba biti jako obazriv kada se otkazuju npr. angažmani ruskim dirigentima i kada neko neće da svira Čajkovskog.  

Govoreći o ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom, Petar Bošković je rekao da se u vojsci, kada neko nešto zabrlja, prvo postavi pitanje: "Šta ste uradili da do toga ne dođe".

Euronews/Printscreen

 

"Mislim da je to ključno pitanje za Zelenskog. Ovo traje dugo, od 2014. godine i nisu mrdnuli", rekao je i naveo da se isto pitanje može postaviti Putinu, da li je on iskoristio sve opcije. 

Uloga SAD i Evrope 

Pošto je predsednik SAD Džo Bajden Putina nazvao "ratnim zločincem" i "ubilačkim diktatorom", postavlja se pitanje da li je moguće da oni nekad sednu i nešto se dogovore. Kovačić je rekao da je politika "čudo" i da ima kratko ili dugo pamćenje, prema potrebi. "To je jedino polje života gde dva i dva ne mora da bude četiri, ako ima interesa, lako će se to rešiti". dodao je.  

Bošković je rekao da je on siguran da Rusija i SAD nisu prekinule odnose i da informacije idu i sa jedne i sa druge strane. Ističe da misli da će Evropa u ovoj situaciji najgore da prođe zbog pitanja energetike i ishrane.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa