Evropa

NATO otvara vazduhoplovnu bazu u Albaniji na mestu gde je nekada bila sovjetska

Komentari

Autor: Euronews, AP

20/03/2022

-

18:36

NATO otvara vazduhoplovnu bazu u Albaniji na mestu gde je nekada bila sovjetska
NATO otvara vazduhoplovnu bazu u Albaniji na mestu gde je nekada bila sovjetska - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Stara sovjetska vazduhoplovna baza u Albaniji trebalo bi da uskoro postane taktička baza za NATO operacije. To znači da će ova alijansa imati svoju bazu na Zapadnom Balkanu, a plan je da ona bude otvorena 2023. godine.

Kako piše Euronews, radovi su počeli u januaru na unapređenju vazduhoplovne baze u Kučovi. NATO i Albanija su obećali 50 miliona evra za bazu u Kučovi za koju se očekuje da će biti operativna do kraja 2023. godine.

Nalazi se 85 kilometara južno od Tirane i nazvana je po obližnjem malom gradu Kučova, koji se pod komunističkim režimom u Albaniji zvao Staljinov grad.

Viktor Vangjeli (83) služio je 27 godina u Kučovi leteći na migovima-29, pre nego što je 1990. otišao u penziju. On je sada govorio je o svakodnevnim letovima u borbi protiv kršenja vazdušnog prostora od strane suseda tokom Hladnog rata.

"Intenzitet letenja u vreme Hladnog rata je bio veoma veliki", rekao je on i dodao da je ova baza do 1962. bila zadužena za pokrivanje vazdušnog prostora cele zemlje.

Dodao je da bi pretvaranje Kučove u moderno čvorište NATO bilo korisno za sledeću generaciju albanskih pilota koji će biti obučeni da upravljaju modernim mlaznjacima.

Kako se navodi, nakon pada komunističkog režima 1990. albansko vazduhoplovstvo je imalo više od 200 migova iz sovjetske ere, u tri vazdušne baze. Većina njih je sada rashodovana, a stari ruski i kineski avioni prestali su da lete 2005. godine.

Inače, Albanija je članica NATO od 2009. godine, a takođe i kandidat za članstvo u Evropskoj uniji. Ova zemlja se pridružila oštrim sankcijama protiv Rusije i osudila agresiju u Ukrajini.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa