Evropa

Štiplija za Euronews Srbija: Bez velikih očekivanja od pregovora u Turskoj, uskoro će Srbija morati da odluči

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/03/2022

-

15:34

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Od pregovora pregovora Rusije i Ukrajine koji će početi sutra u Turskoj ne bi trebalo očekivati mnogo, naveo je u oceni trenutne situacije Nemanja Todorović Štiplija, glavni urednik portala European Western Balkans.

"Ono što smo do sada imali u Turskoj je da nije bilo volje ni jedne ni druge stane da dođe do dogovora koji bi olakšao situaciju u Ukrajini. Ne očekujem nešto puno od ovih pregovora, nažalost. Ni prethodni dogovori o humanitarnim koridorima nisu ispoštovani. Mislim da obe strane traže neku "vin-vin" situaciju, a u ovom ratu toga nažalost po građane Ukrajine nema", kazao je Todorović Štiplija za Euronews Srbija.

On je istakao predlog ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog o neutralnosti Ukrajine.

"Ono što je zanimljivo je predlog Zelenskog oko neutralnosti. Ako pogledate zemlje koje su neutralne, one su na neki način i vojno snažne. Verujem da on očekuje jedan takav dogovor o neutralnoj Ukrajini, bez nuklearnog oružja, ali Ukrajini koja će u skorom period ubiti članica EU", rekao je Nemanja Todorović Štiplija za Euronews Srbija povodom dešavanja u Ukrajini.

Kako je istakao da niko nije očekivao na početku godine da će do ovog rata zaista doći, dodajući da je za evropske lidere sve teža komunikacija sa ruskim predsednikom.

"Niko nije bio siguran da će ovo da se desi, za sve je ovo bio veliki šok. Mislli su da će trajati kraće, a ne da će trajati evo mesec dana. Mnogi evropski lideri su izgubli strpljenje što se tiče odnosa sa Vladimirom Putinom. Sa njim ovakvim, u trenutku kada je izolovan i od saradnika, donosi neke odluke koje su čudne i po rusku vojsku", kazao je Todorović Štiplija.

Tanjug AP/Petros Giannakouris, Vadim Ghirda, Nariman El-Mofty, Efrem Lukatsky

 

Kada je reč o održanim sastancima lidera EU, kao i zemalja G7 i NATO alijanse, on je rekao da je glavna tema svakako rešavanje energetske krize u Evropi, odnosno diverzifikacija izvora energenata za one zemlje koje su zavisne od gasa i nafte iz Rusije.

"Zanimljivo je da su u taj paket ušle i zemlje koje su kandidati, potencijalni kandidati tj. države Zapadnog Balkana, među kojima je i Srbija. Videćemo kako će se to odvijati kada počne", rekao je Todorović Štiplija.

Dodao je da je druga važna tema bilo pitanje izbeglica, jer se dešava najveća humanitarna katastrofa od Drugog svetskog rata i više miliona ljudi je raseljeno širom Evrope, samo dva miliona u Poljskoj.

Kada je reč o pregovorima oko kupovine gasa, kao i o situaciji sa ruskom rubljom, čiju vrednost Rusija pokušava da održi tražeći plaćanje u ovoj valuti, urednik portala European Western Balkans rekao je da je još neizvesno kako će se Rusija dalje snaći u ovoj situaciji.

"To oko rublje je zanimljivo, rublja pada, ne znamo na koji način će oni to pokušati da smanje.  Nisam siguran kako centralnoazijske i druge zemlje funkcionišu u plaćanju sa Rusijom. Što se Evrope tiče postoji taj dogovor o kupovini tečnog naftnog gasa koji bi brdovoima bio dopremljen u Evropu, to je bio glavnim dogovor ovog samita ta zajednička nabavka te vrste energenata. Još uvek je to u početku, videčemo kako će biti kada krene da funkcioniše", kazao je Todorović Štiplija za Euronews Srbija.

"Dolazi trenutak kada Srbija mora da odluči"

Kada se radi o položaju Srbije, Todorović Štiplija je naveo da Evropska unija i njene članice imaju razumevanja za Srbiju u ovom trenutku pre izbora, ali da će posle izbora pritisci da se nastave te da možda dolazi trenutak "kada će Srbija morati da se odluči na kojoj od dve stolice sedi".

"Analitičari su to predviđali i pre, da će ako izbije biti korišćen ovde u političke svrhe. Zanimljivo je to da Srbija bira sankcije koje će uvesti. Za sve je bilo iznenađenje da smo mi prvi put od 2014. uveli jedan paket sankcija, koji nije nešto konkretno", rekao je Todorović Štiplija.

Euronews Srbija

 

Todorović Štiplija je povodom aktuelne situacije na Kosovu rekao je da je Srbija trebalo od januara, nakon referenduma da se pozabavi pitanjem glasanja na Kosovu, a ne da se čeka ovaj poslednji trenutak.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa