Biznis vesti

Procene Kijevske škole ekonomije: Šteta na ukrajinskoj infrastrukturi 63 milijarde dolara

Komentari

Autor: Tanjug

28/03/2022

-

09:01

Procene Kijevske škole ekonomije: Šteta na ukrajinskoj infrastrukturi 63 milijarde dolara
Procene Kijevske škole ekonomije: Šteta na ukrajinskoj infrastrukturi 63 milijarde dolara - Copyright Tanjug AP/Yuriy Vasilenko

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini naneo je do sada štetu na infrastrukturi u vrednosti od 63 milijarde dolara, prema proceni Kijevske škole ekonomije (KSE). Ovoliki obim štete predstavlja ogroman izazov za Ukrajinu, jednu od najsiromašnijih zemalja Evrope, i ekvivalentan je iznosu većem od jedne trećine njenog bruto domaćeg proizvoda od 155 milijardi dolara u 2020, prema poslednjim podacima Svetske banke, piše Vol Strit Žurnal.

Tim Instituta KSE, analitička jedinica škole, procenjuje da je od početka ruskog napada pre više od mesec dana do 24. marta oštećeno, uništeno ili zaplenjeno najmanje 4.431 stambeni objekat, 92 fabrike i skladišta, 378 obrazovnih ustanova i 138 zdravstvenih ustanova u Ukrajini.

Takođe je oštećeno 12 aerodroma i sedam termo i hidroelektrana. Procena je zasnovana na zvaničnim podacima Ministarstva za infrastrukturu i na bazi iskustava u analizi gubitaka u Siriji i Iraku, saopšteno je iz KSE.

Dodaje se da je projekat fokusiran na štetu nanetu fizičkoj infrastrukturi i da ne procenjuje ukupne ekonomske gubitke, uključujući zatvaranje preduzeća, gubitak radnih mesta, otkazane investicije i druge faktore.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis