Evropa

RAT U UKRAJINI Obavljena druga razmena vojnih zarobljenika, konvoj Crvenog krsta se vratio iz Marijupolja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/04/2022

-

07:36

RAT U UKRAJINI Obavljena druga razmena vojnih zarobljenika, konvoj Crvenog krsta se vratio iz Marijupolja
RAT U UKRAJINI Obavljena druga razmena vojnih zarobljenika, konvoj Crvenog krsta se vratio iz Marijupolja - Copyright Tanjug/AP/Russian Emergency Ministry Press Service, Rodrigo Abd, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Stanje na ratištu u Ukrajini, prema izjavama zvaničnika, u poslednjih nekoliko dana se menja. Ruske snage se pregrupišu , a ukrajinske se spremaju za odbranu na istoku zemlje. Najavljeno je i da će Rusija danas otvoriti humanitarni koridor iz Marijupolja u Zaporožje. Očekuje se i nastavak pregovora delegacija Rusije i Ukrajine, a posle dijaloga u Istanbulu razgovarali su Volodimir Zelenski i Redžep Tajin Erdogan. IAEA se sprema da pošalje misiju u Černobilj nakon što su obavešteni da su se ruske snage povukle sa te lokacije. 

Ključni događaji

  • Glavna bojna polja trenutno su Marijupolj i humanitarni koridor na istoku, tvrdi Kijev 
  • Ruske snage napustile Černobilj, Međunarodna agencija za atomsku energiju šalje delegaciju na tu loakciju 
  • Očekuje se otvaranje humanitarnog koridora iz Marijupolja u Zaporožje 
  • Pentagon kaže da je nejasno da li još uvek postoji ruski konvoj koji se kretao ka Kijevu 
  • Rusija traži plaćanje gasa u rubljama, Putin doneo ukaz o otvaranju računa u ruskim bankama 
  • Danas nastavak pregovora Rusije i Ukrajine u video formatu
  • Ugašen požar na tri rezervoara sa gorivom u Belgorodu, Moskva tvrdi da su ih napali ukrajinski helikopteri, Ukrajina negira

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pogledajte u našem posebnom blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut  

23.42 Orban: Mađarska ostaje van sukoba, ovo nije naš rat

Mađarski premijer Viktor Orban danas je naglasio da se rat odvija između dve druge nacije i da Mašarska mora da ostane izvan njega.

"To nije naš rat, ne možemo ništa da dobijemo, ali možemo sve da izgubimo", rekao je Orban i dodao da je jedini način da Mađarska ostane van rata, da ne šalje oružje i trupe u Ukrajinu i ne dozvoljava tranzit isporuke oružja preko teritorije svoje zemlje.

23.34 Životinjama u zoološkim vrtovima preti glad

Životinjama u zoološkim vrtovima u Ukrajini preti glad, navodi se u prenosi Indipendent. Rat je promenio i živote životinja, a dostava hrane u nekim područjima je onemogućena. Ovo je snimak iz zoološkog vrta u Marijupolju. 

23.19 Bugarska proglasila ruskog diplomatu "personom non grata" zbog optužbi za špijunažu 

Bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je jednog ruskog diplomatu proglasilo "personom non grata" i dalo mu rok od 72 sata da napusti tu zemlju zbog optužbi za špijunažu.

23.08 Bela kuća: Obezbedićemo Ukrajini zalihe ako Rusija upotrebi hemijsko oružje

SAD obezbeđuju Ukrajini zalihe i opremu u slučaju da Rusija upotrebi hemijsko ili biološko oružje, saopštila je danas Bela kuća, ističući da to ni u kom obliku neće ugroziti spremnost na domaćem planu.

22.50 Moskva: Nacionalisti drže 4,5 miliona Ukrajinaca kao taoce

Ukrajinski neonacisti drže kao taoce više od 4,5 miliona ljudi, uključujući skoro 6.500 stranaca iz 17 zemalja, izjavio je danas načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom Mihail Mizincev.

"Ukrajinski nacionalisti i dalje drže više od 4,5 miliona civila kao živi štit u Kijevu, Harkovu, Černigovu, Sumi i više od 20 drugih velikih gradova", rekao je Mizincev, preneo je TASS.

22.30 Kako izgleda aerodrom u Gostomelu

Na društvenim mrežama pojavile su slike aerodroma u Gostomelu, gde se nalazi olupina aviona An-225 "Mrija". Antonov 225 je bio teretni avion i ujedno najveći avion na svetu. Uništen je u hangaru 27. februara tokom ruske invazije na Ukrajinu.

21.55 Peskov: Rusija će ojačati svoje zapadne granice

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da će Rusija ojačati svoje zapadne granice kako nikome ne bi palo na pamet da je napadne.

"Putin je dao instrukcije Šojguu, a naše Ministarstvo odbrane sada radi na tome da razvije plan za povećanje i jačanje našeg vojnog potencijala na zapadnim granicama kao odgovor", istakao je Peskov.

21.45 Velšanin ponudio svoju kuću za porodice iz Ukrajine 

Velšanin Džejmi Hjuz kupio je trosobnu kuću u Rekshamu vrednu 100.000 funti, a onda je rešio da je ponudi ukrajinskim izbeglicama. Kako prenosi BBC, nakon što je na društvenim mrežama ponudio sponzorstvo izbeglicama, Hjuz je povezan s četvročlanom porodicom koja je pre dve nedelje pobegla iz svog doma u Ukrajini. Opširnije o tome pročitajte u posebnom tekstu.

21.33 "Marijupolj je potpuno uništen"

Zamenik gradonačelnika Mariupolja Sergej Orlov rekao je da grad potpuno uništen i pun ruševina. On je dodao da Rusija ne dozvoljava nikakvu humanitarnu pomoć.

"Uznemireni smo, ne zbog infrastrukture, već ljudi. Sada znamo kako da pomognemo našim građanima koji pate u gradu", rekao je Orlov za CNN. 

21.20 Marčenko: Tri rakete pogodile područje blizu Odese, ima žrtava

Tri rakete pogodile su rezidencijalno područje blizu lučkog grada Odese na jugu Ukrajine, saopštio je lokalni guverner Maksim Marčenko u video snimku postavljenom na internetu. Takođe je naveo da ima žrtava, preneo je Rojters.

"Neprijatelj je upravo izveo napad sa tri rakete na jedno naselje", naveo je Marčenko, ali nije izneo procenu broja žrtava, javio je Glas Amerike.

20.59 Danas evakuisano 6.266 osoba

Ukupno 6.266 ljudi evakuisano je danas iz ukrajinskih gradova kroz humanitarne koridore, izjavio je Kirilo Timošenko, zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika. On je u onlajn objavi naveo da je 3.071 osoba napustila opkoljeni grad Mariupolj, preneo je Rojters.

20.47 Da li je ovo kraj Jutjuba u Rusiji?

Kremlj je naredio svojim univerzitetima da prebace sav svoj Jutjub sadržaj na rusku video platformu VK Video i Rutjub. Jutjub je zabranio pristup ruskom ministarstvu odbrane, saopštio je prošlog meseca Blumberg, signalizirajući napetost između jedne od najpopularnijih društvenih platformi i ruske vlade.

20.30 Si: Međunarodna zajednica da podrži pregovore umesto da "doliva ulja na vatru"

Kineski predsednik Si Ðinping pozvao je međunarodnu zajednicu da podrži pregovarački proces između Rusije i Ukrajine umesto da "doliva ulje na vatru".

"Međunarodna zajednica mora da nastavi da stvara uslove i okruženje za pregovarački proces između Rusije i Ukrajine, da obezbedi prostor za političko rešenje. Neprihvatljivo je dolivanje ulja na vatru i pogoršavanje konflikta", rekao je Si na virtuelnom samitu Kine i Evropske unije, javlja Sinhua, a prenosi TASS. 

Tanjug AP/Yin Bogu/Xinhua via AP

 

20.12 Velika Britanija i SAD rade na okončanju zavisnosti od ruskih energenata

Britanija i SAD su se složile da rade na okončanju zavisnosti od ruskih energenata, izjavila je danas britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras posle razgovora sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

"Složili smo se da pritisak na Rusiju mora da se nastavi i da ćemo raditi na eliminisanju zavisnosti od ruskih energenata", navela je Trasova na Tviteru, preneo je Rojters.

19.49 Predsednica Evropskog parlamenta posetila Kijev

Predsednica Evropskog parlamenta (EP) Roberta Mecola izjavila je danas tokom posete Kijevu da narodi Evrope stoje uz Ukrajinu i da će pomoći u obnovi njenih gradova nakon rata sa Rusijom, preneo je Rojters. Mecola je, takođe, rekla da će EP podržati napore Ukrajine da započne proces pridruživanja Evropskoj uniji.

"Molim vas, verujte mi kada kažem da Evropski parlament, Evropska unija i narodi Evrope stoje uz Ukrajinu. Zato sam danas ovde, jer mi stojimo uz vas", rekla je ona po dolasku u ukrajinsku prestonicu Kijev.

19.33 Ministar spoljnih poslova Belorusije: Zapad želi da izoluje Minsk i Moskvu 

Kolektivni Zapad nastoji da izoluje Minsk i Moskvu na međunarodnoj sceni jer imaju svoje mišljenje, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Belorusije Vladimir Makej. Visoki beloruski diplomata smatra da trenutna dešavanja u regionu proizilaze iz nespremnosti Zapada da čuje šta druge zemlje imaju da kažu u pogledu bezbednosnih pitanja i razumeju posebne okolnosti vezane za druge nacije, preneo je TASS.

19.20 Crveni krst: Evakuacija civila iz Marijupolja nije moguća

Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) saopštio je da nije u mogućnosti da stigne do opkoljenog grada Marijupolja i da će ponovo pokušati da evakuiše civile u subotu.

"Tim Međunarodnog komiteta Crvenog krsta koji je u petak bio na putu za Marijupolj da bi omogućio bezbedan prolaz civila morao je da se vrati u Zaporožje nakon što su aranžmani i uslovi onemogućili nastavak", navodi se u saopštenju.

19.07 Indija nastavlja da kupuje rusku naftu

Indija će nastaviti da kupuje naftu od Rusije, rekao je danas indijski ministar finansija Nirmala Sitharaman dodajući da je usled porasta cena nafte na globalnom tržištu građanima Indije potrebna nafta po povoljnim cenama. Ministar je dodao da je Indija već počela da kupuje naftu od Rusije i da je prelazak na gas problematičan jer su zalihe smanjene, prenosi Rojters. 

19.00 Ukrajina negira optužbe za napad na Belgorod

Ukrajinski najviši bezbednosni zvaničnik negirao je optužbe Rusije da Ukrajina stoji iza napada na skladište nafte u ruskom gradu Belgorodu.

"Iz nekog razloga oni tvrde da smo to mi uradili, ali prema našim informacijama to ne odgovara činjenicama", rekao je sekretar Saveta bezbednosti Oleksij Danilov.

18.50 Kremlj: Dva ukrajinska helikoptera Mi-24 odgovorna za napad na skladište goriva

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su dva ukrajinska helikoptera Mi-24 odgovorna za napad na skladište goriva u gradu Belgorodu, ali je dodalo da taj objekat nije snabdevao gorivom vojsku. Ministarstvo je u saopštenju navelo da su dva helikoptera napala skladište nakon što su prešla granicu na izuzetno maloj visini.

18.33 Kličko upozorio sve koji su pobegli iz Kijeva da se ne vraćaju u glavni grad Ukrajine

Gradonačelnik Kijeva, Vitalij Kličko, upozorio je one koji su pobegli iz glavnog grada Ukrajine na početku rata sa Rusijom da se ne vraćaju jer je "rizik od smrti prilično visok". Bivši svetski šampion u boksu u teškoj kategoriji rekao je da očekuje "ogromne bitke" u narednim danima na periferiji grada, koje su ruske snage više puta pokušavale, ali nisu uspele da opkole.

AP Photo/Vadim Ghirda

 

18.15 Kirilenko: Rusija nije dozvolila dolazak pomoći u Marijupolj

Guverner Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko optužio je danas Rusiju da je prekršila obećanja kada je reč o dozvoli da humanitarna pomoć stigne u grad Marijupolj, koji je pod opsadom ruskih trupa.

"Humanitarne isporuke, uprkos svim dogovorima i obećanjima ruske strane, se ne sprovode", rekao je Kirilenko u televizijskom obraćanju, preneo je Rojters. 

18.00 Rusija i Ukrajina drugi put razmenile ratne zarobljenike 

Potpredsednica vlade i ministarka za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija Irina Verešćuk saopštila je da je danas obavljena druga razmena ratnih zarobljenika između ukrajinske i ruske strane.

17.40 Erdogan razgovorao s Putinom: Probuđena nada za mir

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom pozvao je Rusiju i Ukrajinu da deluju razumno i da održavaju dijalog, saopštila je njegova kancelarija. Erdogan i Putin su razgovarali i o mirovnim pregovorima između ruskih i ukrajinskih zvaničnika koji su držani u Istanbulu ove nedelje. 

AP/Lefteris Pitarakis

 

17.25 Strah od nestašica žitarica u svetu zbog rata u Ukrajini, za Egipat kriza bi mogla da bude posebno teška 

Posledice rata u Ukrajini osećaju se i hiljadama kilometara dalje. Zbog toga što su Rusija i Ukrajina veoma važni svetski proizvođači žitarica, sukob između te dve zemlje poremetio je globalno snabdevanje pšenicom i kukuruzom, kao i suncokretovim uljem. Ovim su teško pogođene siromašnije zemlje u Aziji i Africi, a čini se da je Egipat, ipak, primio najteži udarac. Opširnije o tome pročitajte u odvojenom tekstu.

Tanjug/Dušan Aničić, profimedia

 

17.19 Bivši nemački oficir špijunirao za Rusiju

Nemačka je podigla optužnicu protiv bivšeg oficira rezervnih snaga Ralfa G. zbog špijunaže za Rusiju, saopštilo je Savezno javno tužilaštvo danas. Osumnjičeni je ruskim agentima odavao "brojna dokumenta i informacije" o nemačkoj vojsci u periodu od 2014. do marta 2020. godine, istakla je tužiteljka Ines Peterson u saopštenju, prenosi Rojters.

17.03 Ukrajinska Rada zabranila isticanje slova Z i V

Vrhovna rada Ukrajine usvojila je nacrt zakona koji zabranjuje isticanje slova V i Z u toj zemlji, a Ruska Federacija je označena kao „teroristička zemlja“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu vladajuće stranke Sluga naroda. U saopštenju se objašnjava da slova Z i V „predstavljaju simbol ruske vojne invazije na Ukrajinu", prenosi RIA Novosti. Slova Z i V naslikana su na ruskoj vojnoj opremi u operaciji u Ukrajini. Ta slova su u Rusiji postala nezvanični simboli podrške operaciji. Kako je njihovo značenje objasnilo Ministarstvo odbrane Rusije pročitajte u odvojenom tekstu.

16.43 IAEA: Nivo radijacije u Černobilju normalan, šaljemo eksperte

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaelo Grosi izjavio je danas da je nivo radijacije oko nuklearne elektrane Černobilj sasvim normalan i najavio da će predvoditi agenciju u misiji obilaska nuklearke. IAEA je zatražila i da njeni stručnjaci dobiju dozvolu da posete nuklearku Zaporožje, rekao je direktor ruske agencije za atomsku energiju Rosatom, a prenosi Interfaks.

16.24 Ukrajinci ne priznaju napad na skladište goriva u Belgorodu

Ministarstvo odbrane Ukrajine odbilo je da direktno komentariše tvrdnje Rusije da su ukrajinske snage napale skladište goriva u ruskom gradu Belgorodu. Portparol ukrajinskog Ministarstva odbrane Oleksandr Motuzjanik rekao je da Ukrajina sprovodi odbrambenu operaciju i da se ne može smatrati odgovornom za, kako je naveo, „svaku katastrofu na teritoriji Rusije“, prenosi Rojters.

"Neću ni potvrditi ni demantovati ove navode", dodao je Motuzjanik.

Tanjug AP/Vadim Ghirda

 

16.18 Zelenski smenio dvojicu generala

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je smenio dvojicu najviših ukrajinskih generala, nazvavši ih „antiherojima“ u svom noćnom obraćanju na društvenim mrežama u četvrtak uveče.

"Sada nemam vremena da se bavim svim izdajnicima. Ali postepeno će svi biti kažnjeni“, rekao je on.

Generali — bivši načelnik Glavnog odeljenja unutrašnje bezbednosti Službe bezbednosti Ukrajine Naumov Andrij Olehovič i bivši šef Kancelarije Službe bezbednosti Ukrajine u Hersonskoj oblasti Krivoručko Sergej Oleksandrovič su ražalovani.

15.40 Peskov: Depardje ne razume šta se dešava u Ukrajini, spremni smo da mu objasnimo stanje stvari 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenio je da glumac Žerar Depardje ne razume potpuno šta se dešava u Ukrajini, jer nije udubljen u političku agendu, dodajući da je ruska strana, ako je potrebno, spremna da mu objasni kako stoje stvari. Prethodno su mediji preneli da je Depardje, koji je dobio rusko državljanstvo, izjavio da Rusi nisu odgovorni za postupke lidera svoje zemlje Vladimira Putina. Opširnije u odvojenoj vesti.

15.39 Zelenski razgovarao sa Makronom o pregovorima

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je danas da je sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom telefonom razgovarao o toku i izgledima pregovaračkog procesa i značaju bezbednosnih garancija za Ukrajinu. On je na Tviteru naveo da je u razgovoru bilo reči i o potrebi primene inicijative Pariza za pomoć civilima da se evakuišu iz opkoljenog Mariupolja na jugu Ukrajine. "Inicijativa Francuske o humanitarnim koridorima iz Mariupolja mora da bude primenjena", napisao je Zelenski.


15.10 Moskva: U Belgorodu oštećeno najmanje sedam objekata

Najmanje sedam objekata u dva industrijska parka u ruskoj Belgorodskoj oblasti pretrpelo je štetu nakon udara helikoptera Oružanih snaga Ukrajine, izjavio je načelnik Uprave za razvoj industrijskih zona Andrej Minajev. On je za TASS rekao da nisu oštećene samo proizvodne jedinice, nego i dalekovodi, trafostanice i drugi objekti. Naveo je da je nekoliko preduzeća u jednom industrijskom parku ostalo bez električne energije, zbog oštećenja dalekovoda.

14.58 Šta će Erdogan reći Putinu?

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će ruskom kolegi Vladimiru Putinu u telefonskom razgovoru preneti da on i ukrajinski predsednik moraju da preduzmu korak ka rešavanju pitanja Donbasa i Krima.

Tanjug/AP

 

14.49 Evropol rasporedio timove uz granice EU sa Ukrajinom

Evropol je rasporedio operativne timove na granicu evropskih zemalja i Ukrajine kako bi sprečio da sa talasom izbeglica u Evropsku uniju stignu i kriminalci i teroristi. Na zahtev Litvanije, Poljske, Rumunije, Slovačke i Moldavije, Evropol u tim zemljama već ima raspoređene svoje agente, a uskoro će ih rasporediti i u Mađarskoj.

14.37 Kličko: Oko Kijeva se vode velike borbe

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko izjavio je danas da severno i istočno od ukrajinske prestonice vode "velike" borbe. On je rekao da je "rizik od pogibije u Kijevu prilično visok", i zamolio je sve koji žele da se vrate u ukrajinsku prestonicu za "još malo vremena".

Profimedia

 

14.21 Lavrov: Bezbednosne garancije za Rusiju, ali i Ukrajinu i Evropu

Moskva se zalaže za pružanje bezbednosnih garancija ne samo ruskoj strani, već i Ukrajini i Evropi, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Opširnije u odvojenoj vesti.

14.20 Plan Crvenog Krsta za evakuaciju iz Marijupolja odobren sa "najvišeg nivoa“

Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je da su njihove planove odobrile "najviše instance vlasti" iz Ukrajine i Rusije. Organizacija se nada da bi evakuacija iz Marijupolja mogla da se obavi u petak i planira da izvede 54 ukrajinska autobusa i privatna automobila u konvoju iz opkoljenog grada. Ali MKCK nije dobio dozvolu da da dopremi humanitarnu pomoć u taj grad i predstavnici te organizacije su krenuli bez prethodno spremljenih medicinskih i drugih zaliha, rekao je portparol.

Euronews TV

14.02 UNESKO: U Ukrajini oštećeno na desetine crkava, muzeja...

Na desetine crkava, istorijskih spomenika i muzeja oštećeno je tokom rata u Ukrajini, saopštila je danas Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) dodajući da je naročito zabrinuta za grad Černihov na severu zemlje. Preliminarna lista UNESKO-a potpuno ili delimično uništenih lokaliteta obuhata 29 verskih objekata, 16 kulturnih građevina, četiri muzeja i četiri spomenika. Kako su Ukrajinci pripremali kulturna dobra u očekivanju rauskih napada pročitajte u odvojnom tekstu.

13.53 Berlin odobrio isporuku oružja iz bivše istočne Nemačke Ukrajini

Nemačko Ministarstvo odbrane odobrilo je isporuku Ukrajini nekoliko desetina pešadijsko-borbenih vozila, koje su svojevremeno pripadale nekadašnjoj istočnoj Nemačkoj, prenose nemački mediji. Reč je o 58 vozila tipa PbV-501 koja su naoružani topovima i mitraljezima, objavio je danas "Velt am Zontag". Berlin je krajem devedesetih godina ova vozila predao Švedskoj koja ih je kasnije prodala jednoj češkoj kompaniji, a ta firma sada namerava da ih proda Kijevu. Zemlje koje nameravaju da izvezu nemačko naoružanju moraju dobiti odobrenje zvaničnog Berlina za to, podseća Rojters.

13.47 EU: Rusija nezakonito regrutuje garađane Krima i Sevastopolja

EU ocenjuje da je regrutacija koju je Ruska Federacija za potrebe svojih vojnih snaga pokrenula na Krimu i Sevastopolju nezakonita i protivna međunarodnom humanitarnom pravu.

”Regrutacija svih kvalifikovanih muškaraca, uključujući krimske Tatare, na nezakonito anektiranom Krimu je posebno cinična, jer su oni primorani da se direktno angažuju u ratu Rusije protiv Ukrajine”, navodi se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

13.29 Rojters: Nova eksplozija u ruskom gradu Belgorodu

Nova eksplozija odjeknula je oko 13 sati po moskovskom vremenu u ruskom gradu Belgorodu, u kojem su ranije danas, prema rečima lokalnih zvaničnika, ukrajinske snage pogodile skladište nafte, javlja Rojters pozivajući se na svedoke.

Tanjug/ussian Emergency Ministry Press Service via AP

 

13.28 Kuleba ne može da potvrdi umešanost Ukrajine u napad u Belgorodu

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je danas da ne može da potvrdi niti demantuje umešanost Ukrajine u napad na skladište goriva u ruskom gradu Belgorodu zato što ne raspolaže svim vojnim informacijama, preneo je Rojters.

13.00 Anketa: Putinove aktivnosti odobrava 79 odsto Rusa

Većina Rusa, 79 odsto, odobrava aktivnosti predsednika Vladimira Putina, a skoro 81 odsto mu veruje, pokazuju danas objavljeni rezultati ankete koju je sproveo Sveruski centar za istraživanje javnog mnjenja (VCIOM). Anketa je sprovedena od 21. do 27. marta putem telefona, a u njoj je učestvovalo 1.600 građana Rusije starijih od 18 godina.

 

profimedia

 

12.50 Gradonačelnik: Broj žrtava u Nikolajevu porastao na 28

Gradonačelnik ukrajinskog Nikolajeva Vitalij Klim izjavio je danas da je 28 ljudi ubijeno u utorak u raketnom napadu na regionalnu administrativnu zgradu, preneo je "Gardijan". Tako je broj žrtava porastao za osam, pošto su lokalni spasioci u četvrtak na Fejsbuku naveli da su iz ruševina izvukli 19 tela, a jedna osoba je preminula u bolnici.

profimedia

 

12.41  Lavrov: Napredak u pregovorima, Ukrajina shvata realnost o Krimu

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je danas da je postignut određeni napredak u mirovnim pregovorima sa Ukrajinom i da Moskva priprema svoj odgovor na ukrajinske predloge iznete na poslednjoj rundi pregovora. Prema njegovim rečima, Ukrajina pokazuje razumevanje realnosti kada je reč o Krimu i Donbasu. 

12.37 Podoljak: Počela nova runda pregovora sa Rusijom

Savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Mihailo Podoljak izjavio je danas da je počela nova, onlajn runda ukrajinsko-ruskih pregovora, prenosi ukrajinski "NV".

12.36 Kijev tvrdi da je ubijeno najmanje 153 dece od početka napada Rusije

Najmanje 153 dece ubijeno je u Ukrajini od početka ruskog napada na tu zemlju pre pet nedelja, a više od 245 dece je ranjeno, saopšteno je danas iz kancelarije državnog tužioca Ukrajine. Bombardovanjem i granatiranjem je uništeno 859 obrazovnih ustanova, od čega su 83 potpuno razorene, navodi se u saopštenju.

11.53  MSP Rusije: NATO se igra vatrom dostavljajući oružje u Ukrajinu

Dostavljajući Ukrajini naoružanje, zemlje članice NATO igraju se vatrom, smatra direktor Odeljenja za panevropsku saradnju u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije Nikolaj Kobrinjec.

On je u intervjuu za RIA Novosti naveo je da je 40.000 vojnika NATO-a trenutno u stanju visoke pripravnosti i da jača istočno krilo Alijanse.

11.45 Ugašen požar na tri rezervoara sa gorivom u Belgorodu

Ugašen je požar na tri od šest rezervoara sa dizel gorivom i benzinom u skladištu nafte u Belgorodu, izjavio je danas portparol hitnih službi. Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov jutros je saopštio da je došlo do požara na skladištu nafte, kao posledica napada dva ukrajinska helikoptera koji su na maloj visini ušli u ruski vazdušni prostor. Iz okolnih kuća evakuisane su 43 osobe, a u gašenju požara učestvovao je i helikopter Mi-8.

11.16 Povišen stepen pripravnosti u ruskoj Kurskoj oblasti

Službe bezbednosti u ruskoj Kurskoj oblasti prešle su u stanje visoke pripravnosti zbog događaja u Belgorodu, saopštio je danas guverner oblasti Roman Starovojt. Vlasti u Belgorodu, koji je u blizini granice sa Ukrajinom, jutros su saopštile da je došlo do požara u skladištu nafte, kao posledica vazdušnog udara ukrajinskih oružanih snaga.

11.07 Skoro 300.000 ukrajinskih izbeglica registrovano u Nemačkoj

Skoro 300.000 izbeglica iz Ukrajine do danas je registrovano u Nemačkoj, saopštilo je nemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova. Ministarstvo je, pozivajući se na podatke federalne policije, saopštilo da je do sada zabeleženo 294.508 izbeglica i da su većina njih žene, deca i stari ljudi.

11.03 Guverner Černihova: Ruske trupe se povlače, ali ne potpuno

Ruske snage se povlače iz regiona Černihova, ali još nisu potpuno otišle, izjavio je danas lokalni guverner Vjačeslav Čaus u video obraćanju, preneo je Rojters. "Vazdušni i raketni napadi su i dalje mogući u regionu, niko ne otpisuje tu mogućnost", kazao je Čaus, navodeći da je ukrajinska vojska počela da obezbeđuje naselja koja su prethodno držale ruske trupe.

Associated Press


11.00 TASS: Danas nastavak pregovora Rusije i Ukrajine

Rusija i Ukrajina nastaviće danas pregovore u formatu video-konferencije, javlja TASS pozivajući se na izvor upoznat sa situacijom. Delegacije Rusije i Ukrajine odžali su direktne pregovore u utorak u Istanbulu.

10.39 Visoki pripadnici vojske Ukrajine optuženi za genocid u Donbasu

Ruski istražitelji za genocid nad stanovništvom Donbasa koje govori ruski jezik, optužoli su 22 lica, među kojima su bivši ministar odbrane Ukrajine Valerij Geletej i načelnik ukrajinskog Generalštaba Viktor Muženko, saopštio je Istražni komitet Rusije. Opširnije u odvojenoj vesti.

Associated Press • Euronews Serbia

10.09 Kina: Zadržavamo nezavisan stav o ukrajinskoj krizi

Kina zadržava nezavisan stav o ukrajinskoj krizi, rekao je danas portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova DŽao Liđijan, komentarišući izveštaje o, kako navodi agencija RIA Novosti, planiranom pritisku političara EU na Kinu tokom današnjeg samita EU-Kina.

10.01 Rusija: Do sada uništena 124 ukrajinska aviona i 81 helikopter

Portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov, saopštio je danas da su tokom specijalne ruske vojne operacije u Ukrajini do sada uništena 124 ukrajinska aviona i 81 helikopter.

10.00 Ekipa Crvenog krsta "zaglavljena" u Zaporožju

Ekipa Međunarodnog Crvenog krsta, koja nosi humanitarnu i medicinsku pomoć u ukrajinski grad Mariupolj, "zaglavljena" je u Zaporožju, jer još nije dobila bezbednosne garancije za odlazak u Mariupolj. Konvoj od pet vozila za pomoć i dva kamiona bi trebalo da donesu olakšanje građanima Mariupolja, gde je desetine hiljada ljudi i dalje blokirano, preneo je BBC.

09.40 Energoatom: Ruski vojnici ozračeni

Ruske trupe su danas potpuno napustile visoko kontaminiranu nuklearnu zonu u Černobilju i vratili su kontrolu Ukrajincima, saopštile su lokalne vlasti. Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom tvrdi da se povlačenje dogodilo nakon što su vojnici primili "značajne doze" radijacije pošto su kopali rovove u šumi oko ugašene nuklearke, ali AP dodaje da ne postoji nezavisna potvrda ove informacije.

AP Photo/Efrem Lukatsky

 

09.34 U Crnoj Gori oko 5.000 ukrajinskih izbeglica, polovina su deca

U Crnu Goru je od početka ruske specijalne vojne akcije u Ukrajini 24. februara ušlo oko 5.000 Ukrajinaca, a približno polovina od tog broja su deca, saopštila je otpravnica poslova u ukrajinskoj ambasadi u Podgorici Natalija Fijalka. Ona je u emisiji Dobro jutro Crna Goro na TV CG kazala da je najveći broj ukrajinskih izbeglica smešten na primorju, koje je inače uobičajeno prebivalište za državljene te zemlje koji su do sada živeli u Crnoj Gori.

09.33 Marijupolj: Grad je zatvoren za ulaske, opasno je izaći

Pomoćnik gradonačelnika Mariupolja Petro Andrjuščenko izjavio je danas da je ovaj grad zatvoren za svakoga ko želi da uđe, dok je svaki pokušaj odlaska "veoma opasan". Andrjušcenko tvrdi da su ruske snage od četvrtka sprečavale da i najmanje količine humanitarne pomoći stignu do zarobljenih stanovnika, kako kaže, stavljajući do znanjan da planirani humanitarni koridor nije otvoren, preneo je Rojters.

Euronews TV

09.11 Rusija odbija deo ukrajinskih predloga o mirovnom rešenju

Zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitri Poljanski, odbacio je deo ponude Ukrajine sa poslednje runde mirnovnih pregovora u Istanbulu, da odustane od NATO ambicija i postane neutralna zemlja u zamenu za bezbednosne garancije i zamrzavanje statusa Krima u narednih 15 godina, javlja BBC. Poljanski je rekao da je rano da se preciziraju detalji sporazuma, ali navodi da vraćanje kontrole Ukrajine nad Krimom i regionom Donbasa "nije u ponudi". Poljanski je bio manje kategoričan kada se govorilo o tome da li bi Rusija prihvatila da Ukrajina uđe u Evropsku uniju, dodavši da o tome postoje različite ideje u Moskvi.

8:17 Ukrajinski generalštab: Ruske trupe se povlače na severu Kijevske oblasti

Ukrajinski generalštab saopštio je danas da je nastavljeno delimično povlačenje ruskih trupa sa severa Kijevskog regiona i da se one kreću ka granici sa Belorusijom. Naveli su da je uočeno kretanje "mešovitih konvoja tehnike različitog broja", i da se u konvojima "nalaze i civilna vozila koja su ukrali ruski osvajači tokom privremene okupacije teritorija".

8.05 Gde je Belgorod?

U skladištu nafte u ruskom gradu Belgorodu izbio je požar, a regionalni gubernator Vjačeslav Gladkov tvrdi da su ga izazvali vazdušni napadi dva ukrajinska helikoptera, koji su ušli u vazdušni prostor Rusije. Belgorod je od ukrajinske granice udaljen oko 30 kilometara, dok je od Harkova, koji je pod udarima ruske vojske od samog početka rata, udaljen oko 60 kilometara.

7.55 Stejt Department: Rublje za gas znak ekonomskog očaja Moskve

Zahtev ruskog predsednika Vladimira Putina da strani kupci plaćaju ruski gas u rubljama je znak ekonomskog i finansijskog očaja Moskve izazvanog sankcijama Zapada, ocenio je portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs.

"U osnovi mislim da je ovo samo još jedan pokazatelj užasnog stanja u kojem se nalazi ruska ekonomija", rekao je Prajs novinarima na redovnoj konferenciji za novinare u četvrtak i dodao da je na evropskim nacijama da odrede svoj odgovor, prenosi agencija Rojters.

7.50 Rusija: EU nije centar univerzuma

Rusija neće tražiti od Evropske unije da joj ukine sankcije, jer ima dovoljno svojih zaliha i alternativa, prenela je danas agencija RIA Novosti saopštenje ministarstva spoljnih poslova.

"Evropska unija nije centar univerzuma", kazao je šef za evropsku koordinaciju pri ruskom ministarstvu Nikolaj Kobrinec, preneo je Rojters.

AP/Alexei Nikolsky, profimedia, Unsplash

 

7.47 Britanija tvrdi da Rusija povlači snage iz Gruzije i sprema ih za Ukrajinu

Rusija razmešta svoje snage iz Gruzije kako bi ojačala napad na Ukrajinu, saopštila je britanska vojna obaveštajna služba.

"Između 1.200 i 2.000 ruskih vojnika se preraspoređuje u tri bataljonske taktičke grupe", navelo je sinoć britansko ministarstvo odbrane, preneo je Rojters.

7.45 Zelenski: Situacija u Donbasu teška, smenjena dva bezbednjaka

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je situacija na jugu i u regionu Donbas i dalje vrlo teška, a otkrio je da je smenio dvojicu članova nacionalne bezbednosne službe zbog optužbi za izdaju. Zelenski otkriva da su u pitanju šef unutrašnje bezbednosti i šef bezbednosnog ogranka u regionu Herson.

"Nemam vremena da se sada bavim izdajnicima, ali će vremenom biti kažnjeni", rekao je on. Više o tome pročitajte u odvojenoj vesti.

7.33 Britanci o napretku ukrajinskih snaga na terenu

Prema britanskim obraveštajnim podacima, koje prenosi Ministarstvo odbrane Velike Britanije, Ukrajina je povratila i ponovo zauzela dva sela u blizini Černigova.

"Ukrajinske snage su ponovo zauzele sela Sloboda i Lukašivka južno od Černigova i smeštena duž jednog od glavnih puteva snabdevanja između grada i Kijeva", navodi se u izveštaju Britanaca. 

I Černigov i Kijev su podvrgnuti kontinuiranim vazdušnim i raketnim napadima uprkos ruskim tvrdnjama o smanjenju aktivnosti u ovim oblastima, tvrde u izveštaju.

07.14 Požar u skladištu nafte u ruskom gradu u blizini granice sa Ukrajinom, Rusi tvrde da su ga izazvali ukrajinski udari

U skladištu nafte u ruskom gradu Belgorodu izbio je požar. Grad se nalazi u blizini granice sa Ukrajinom, a regionalni gubernator Vjačeslav Gladkov tvrdi da su ga izazvali vazdušni napadi dva ukrajinska helikoptera, koji su ušli u vazdušni prostor Rusije. Gladkov je rekao da nije bilo žrtava, ali da su dve osobe povređene u požaru. Kako je precizirao, povređeni su radnici u skladištu nafte i njima je pružena prva pomoć, a nisu u životnoj opasnosti.

"Do požara u skladištu nafte došlo je zbog vazdušnog napada dva helikoptera ukrajinskog vazduhoplovstva, koji su ušli na teritoriju Rusije na maloj nadmorskoj visini", naveo je Gladkov, a prenosi TAS S.

Iz ruskog Ministarstva za vanredne situacije rekli su za TASS da je požar zahvatio rezervoare nafte. 

07.09 Rusija danas otvara koridor iz Marijupolja za Zaporožje

Na molbu francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, Rusija će danas otvoriti humanitarni koridor iz Marijupolja za Zaporožje, javlja agencija TAS S.

Kako je saopštio načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije general-major Mihail Mizincev, humanitarni koridor će biti otvoren iz Marijupolja ka Zaporožju, preneo je Rojters.

Tanjug AP/Evgeniy Maloletka

 

07.00 Agencija za atomsku energiju šalje misiju u Černobilj 

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je danas da se sprema da pošalje misiju u postrojenja za radioaktivni otpad u Černobilju nakon što ih je Ukrajina obavestila da su se ruske snage povukle sa te lokacije. 

"IAEA je u bliskim konsultacijama sa ukrajinskim vlastima o slanju prve pomoći i podrške Černobilju u narednih nekoliko dana," navodi se u saopštenju IAEA, prenosi agencija Rojters. 

06.30  Bajden: Izgleda da je Putin samoizolovan 

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je da veruje da se predsednik Rusije Vladimir Putin "samoizolovao", te da je prema nekim nagoveštajima ili smenio svoje savetnike ili ih je stavio u kućni pritvor. "Izgleda da je samoizolovan. A ima i naznaka da je ili smenio ili stavio u kućni pritvor neke svoje savetnike", rekao je Bajden novinarima u Beloj kući, prenosi CNN. Bajden je, međutim, dodao da ne želi da poklanja previše pažnje toj temi, jer "nema tako čvrste dokaze za to". 

06.15 Ruski hakeri napali NATO i nekoliko vojski u Istočnoj Evropi 

Sajber rat između Rusije i Ukrajine traje uporedo sa sukobima na ratištu. Međutim, ako je sudeći prema novom izveštaju Gugla, rat u virtuelnom prostoru dobio je novu dimenziju, pošto su ruski hakeri nedavno pokušali da probiju zaštitu NATO i vojski nekoliko zemalja istočne Evrope. Opširnije u posebnom tekstu

06.00 Gasni sukob između Rusije i Evrope: "Igra u kojoj niko ne ide do kraja" 

"Gasni sukob" između Rusije i Evropske unije koji tinja već mesec dana, od početka ruskog napada na Ukrajinu, dostiže vrhunac. Može li Evropa sebi da dozvoli rizik da potpuno odustane od ruskog gasa i da li će Rusija rizikovati da ostane bez evropskih potrošača glavno je pitanje na koje se odgovor očekuje narednih dana. Iz zemalja EU su ranije poručili da će, ukoliko Moskva ostane dosledna naredbi koju je izdao predsednik Vladimir Putin da se "neprijateljskim zemljama" ovaj energent naplaćuje isključivo u rubljama, odustati od ruskog gasa. Opširnije u posebnom tekstu

 

Komentari (0)

Evropa