Aktuelno iz kulture

Trka s vremenom: Ukrajinski muzeji sklanjaju kulturno blago

Komentari

Autor: Euronews Srbija, CNN

08/03/2022

-

11:26

Trka s vremenom: Ukrajinski muzeji sklanjaju kulturno blago
Trka s vremenom: Ukrajinski muzeji sklanjaju kulturno blago - Copyright AP/Bernat Armangue

veličina teksta

Aa Aa

Kultura napušta Lavov, šesti po veličini ukrajinski grad koji se naziva još i ukrajinskom prestolnicom kulture, prenose gotovo kao udarnu vest svetski mediji.

Dok pristižu izbeglice iz drugih delova te zemlje, direktori kulturnih institucija i muzeja, ali i čelnici crkava se trude da sklone na sigurno vrednu građu i spomenike kulture od potencijalnog ruskog napada.

Na društvenoj mreži deli se fotografija srednjovekovne drvene skulpture koja prikazuje raspeće Isusa Hrista kako se iznosi iz jermenske katedrale u Lavovu, da bi bila sklonjena u neki od bunkera. Prema opisu, ova statua je poslednji put sklonjena sa svog postolja tokom Drugog svetskog rata.

Da bi "preživeli" detonacije, i džinovski vitraži katoličke katedrale u Lavovu sada su zaštićeni čeličnim pločama, a mnoge od značajnijih statua i spomenika u gradu su obmotane zaštitnim folijama, odnosno u posebne materijale koji ne gore.

"Goli" su ostali i zidovi Narodnog muzeja Lavova. Elegantni paneli sa pozlatom koji potiču iz baroknih crkava 17. veka, sakupljeni su i sakriveni u podrumu.

"Danas vidimo kako Rusija granatira stambena naselja, pa čak i ljude koji pokušavaju da se evakuišu. Garantovali su da neće, ali sada ne možemo da im verujemo i mi moramo da vodimo računa o svom nasleđu jer je to naše nacionalno blago", prenosi CNN reči direktora Narodnog muzeja Lavova Ihor Kohan.

Krajem prošle nedelje, stigli su izveštaji iz Ivankiva, mesta severozapadno od Kijeva, da su ruske snage spalile do temelja lokalni muzej u kome su se, između ostalog, nalazili radovi proslavljene Marije Primjačenko (1909-1997), najpoznatije slikarke naive iz te zemlje koju je Pablo Pikaso nazivao "umetničkim čudom".

Kako je i Euronews pisao, zauvek je izgubljeno oko 25 umetničkih radova s potpisom ove umetnice, ali je nekoliko slika spaseno. Američki Tajms je objavio da je stanovnik Ivankiva utrčao u zapaljenu zgradu da spase što je više mogao umetničkih dela i, prema navodima medija, uspeo je da iz zapaljene zgrade iznese oko 10 velikih radova, iako još nije poznato koje tačno.

AP/Bernat Armangue

 

Zaposleni u muzejima i kulturnim ustanovama širom Ukrajine već danima pokušavaju da premeste delove kolekcija na nepoznate lokacije, u pojedinim ustanovama čak i provode noći zabarakadirani u podrumima sa najdragocenijim umetničkim delima, uz nadu da će bar u poslednjem času biti u mogućnosti da sklone što se spasiti može.

Tako i zaposleni u Nacionalnom muzeju u Lavovu, čiji se istorijski centar grada nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine, pokušavaju da na bezbedno sklone, između ostalog, i najsveobuhvatniju zbirku sakralne srednjovekovne umetnosti (ikone, ukrasno rezbarena umetnička dela, tkanine izvezene zlatom i srebrom) i zbirku retkih verskih rukopisa, a koje se nalaze u Ukrajini.

AP/Bernat Armangue

 

Zbog žurbe da se knjige, slike i drugi artefakti sklone na sigurno, ne preostaje mnogo vremena konzervatorima i stručnjacima da vredno kulturno blago upakuju u specijalizovane materijale. U svemu tome im pomažu volonteri, koji najbrže moguće sklapaju sanduke od drveta koje im je dostupno.

AP/Bernat Armangue

 

Prema pisanju novinara CNN, u ponedeljak su volonteri na brzinu spakovali drevne rukopise u kartonske kutije prvobitno namenjene za transport banana do supermarketa. Među njima je bila i hiljadu godina stara Biblija ukrašena zlatnim nitima.

Ipak ostaje pitanje da li će ovako jednostavno obezbeđivanje i čuvanje umetničkih i istorijskih artefakata biti dovoljno. Takođe, prema dostupnim izveštajima postoje planovi za evakuaciju dragocenih umetničkih dela iz opkoljenih gradova, kao što su Kijev i Harkov, a koja su predviđena da budu premeštena u bezbednije graodve kao što je Lavov.

"Spremni smo da pomognemo na bilo koji način, za sve muzeje u zemlji koji su sada u opasnosti", kaže direktor Narodnog muzeja Lavova upozoravajući da bi i mnogi zaštićeni spomenici kulture Lavova mogli biti mete ruske invazije.

U Lavovu se nalazi 60 muzeja i 10 pozorišta, uz brojne verske objekate, a u kojima se iza zatvorenih vrata radi punom parom kako bi se zaštila građa.

Za Euronews je Katarina Tejlor, istaknuta istoričarka umetnosti i osnivač Port.agency u Kijevu, prošle nedelje izjavila da bi pojedini evropski muzeji rado prihvatili zbirke iz ukrajinskih muzeja, ali da sada ne postoji način za njihov transport.

Sva dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura