Aktuelno iz kulture

Spaljena dela čuvene ukrajinske umetnice, kustosi pokušavaju da sklone kulturno blago na sigurne lokacije

Komentari

Autor: Euronews, BBC

05/03/2022

-

11:23

Spaljena dela čuvene ukrajinske umetnice, kustosi pokušavaju da sklone kulturno blago na sigurne lokacije
Spaljena dela čuvene ukrajinske umetnice, kustosi pokušavaju da sklone kulturno blago na sigurne lokacije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prema izveštajima koji su stigli iz Ivankiva, koji se nazali severozapadno od Kijeva, ruske snage su spalile do temelja lokalni muzej u kome su se, između ostalog, nalazili radovi proslavljene Marije Primačenko (1909-1997), najpoznatije slikarke naive iz te zemlje i za koju je Pablo Pikaso govorio da je umetničko čudo.

Zauvek je izgubljeno oko 25 umetničkih radova s potpisom ove umetnice, ali je nekoliko slika spaseno. Američki Tajms je objavio da je stanovnik Ivankiva utrčao u zapaljenu zgradu da spase što je više mogao umetničkih dela i, prema navodima medija, uspeo je da iz zapaljene zgrade iznese oko 10 velikih umetničkih dela, iako još nije poznato koja tačno.

"Dok su ruske trupe u Ukrajini, ne možemo da zaštitimo ne samo muzeje, već ni ljude. Ima dece koja umiru svakog dana", rekla je za Euronews Katarina Tejlor, istaknuta istoričarka umetnosti i osnivač Port.agency u Kijevu.

Prema njenim rečima, pojedini evropski muzeji bi rado prihvatili zbirke iz ukrajinskih muzeja, ali da sada ne postoji način za njihov transport.

U autobusima nema mesta za umetnost

"Ljudi su u automobilima i autobusima koji napuštaju zemlju, i nema mesta za umetnost. I ne možete porediti ljudski život sa umetničkim delom", dodaje sagovornica Euronews.

Ministarstvo kulture Ukrajine izdalo je smernice za zaštitu i moguću evakuaciju muzejskih zbirki. Međutim, prema rečima pojedinih stručnjaka, propuštena je prilika da se uradi više za sigurnost umetničkih dela jer su sve vreme vlasti Ukrajinske vlasti uveravale da nema mesta panici i da neće doći do ruske invazije.

Zaposleni u pojedinim muzejima pokušavaju da premeste delove kolekcija na nepoznate lokacije, u pojedinim ustanovama čak i provode noći zabarakadirani u podrumima sa najdragocenijim umetničkim delima, uz nadu da će bar u poslednjm času biti u mogućnosti da sklone što se spasiti može.

Prema pisanju BBC, kustosi širom Ukrajine ulažu velike napore kako bi napravili potpuni digitalni inventar dela, u slučaju da ona dođu u ruske ruke.

Podsetimo, u Ukrajini se nalazi sedam lokacija određenih kao lokacije svetske baštine uključujući katedralu Svete Sofije u glavnom gradu Kijevu. Druge lokacije se nalaze u zapadnom gradu Lavovu, u crnomorskoj luci Odesi, i u drugom po veličini gradu Harkovu. 

profimedia

 

"Moramo očuvati ovo kulturno nasleđe kao svedočanstvo prošlosti i kao vektor za mir u budućnosti", izjavila je Odre Azule, generalna direktorka Uneska.

U saopštenju se navodi da UN agencija koordiniše napore sa ukrajinskim vlastima da ključne istorijske spomenike i lokacije širom Ukrajine što je pre moguće obeleži međunarodno priznatim znakom za zaštitu kulturnog nasleđa tokom rata. Takođe, u ovom saopštenju se kaže i da je najmanje sedam obrazovnih institucija oštećeno u napadima protekle nedelje uključujući Nacionalni univerzitet Karazin u Harkovu.

Vršilac dužnosti direktora Muzeja likovne umetnosti u Odesi Oleksandra Kovalčuk kaže da su učinili sve što je bilo moguće i što je bilo do njih kako bi zbirku muzeja zaštitili. Ona je zbog jednogodišnjeg sina prebegla u Bugarsku, zbog čega se oseća pomalo i kao izdajica.

"Napustila sam svoje osoblje i zbog toga osećam grižu savesti. Muzej sam godinama doživljavala kao svoje dete, tako da sam praktično pred sobom imala dilemu koje dete da napustim", izjavila je Kovalčuk za BBC.

Muzej likovne umetnosti u Odesi čuva oko 10.000 umetničkih dela iz 16. veka pa nadalje, uključujući i rane radove čuvenog umetnika Vasilija Kandinskog.

"Suočavamo se ne samo sa napadom na Ukrajinu, već sa napadom na našu kulturu", kaže za britanski javni servis Olesija Ostrovska Liuta, direktorka muzeja u Kijevu.

Ostaje na mestu, iako je rekla da se „situacija za muzeje i kulturne institucije ne razlikuje od bolnica, škola i stambenih naselja, svi smo pod granatiranjem“.

Ona je na čelu Mistecki Arsenal, jednog od najvećih evropskih muzeja umetnosti, koji čuva ukrajinska avangardna i savremena dela. Prema rečima Olesije, ostaje u Kijevu sve dok bude mogla da čuva ustanovu, pa upozorava: "Koji god muzej da počne da gori, neminovno je da će izgoreti i mnoga lepa umetnička dela, nasleđe i istorijski artefakti."

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura