Fokus

Najbogatiji Rus nakon susreta s Putinom napustio Upravni odbor Gugenhajma, neizvesno da li muzej mora da mu vrati novac

Komentari

Autor: ArtNet

04/03/2022

-

15:51

Najbogatiji Rus nakon susreta s Putinom napustio Upravni odbor Gugenhajma, neizvesno da li muzej mora da mu vrati novac
Vladimir Potanin - Copyright profimedia/Sergei Pyatakov/POOL/TASS

veličina teksta

Aa Aa

Vladimir Potanjin, kog u medijima predstavljaju kao najbogatiji Rusa, podneo je ostavku na mesto člana u Upravnom odboru Gugenhajm muzeja, a u kom je bio već dve decenije.

Ovim povodom, kratkim saopštenjem se oglasio predstavnik čuvenog njujorškog muzeja.

"Vladimir Potanjin je obavestio odbor poverilaca o svojoj odluci da odmah odstupa s funkcije. Gugenhajm je istog momenta prihvatio ovu odluku i zahvalio gospodinu Potanjinu na njegovom radu i doprinosu, kao i na podršci izložbenim, konzervatorskim i obrazovnim programima", istakli su iz muzeja, a prenosi ArtNet.

Prema pisanju The Washington post, javnost do sada nije upoznata sa razlozima zbog kojih je ruski milijarder doneo pomenutu odluku, ali se u saopštenju muzeja ističe da Gugenhajm "oštro osuđuje rusku invaziju i ničim izazvan rat protiv vlade i naroda Ukrajine."

Takođe, prema pisanju medija, predstavnici Muzeja Gugenhajm nisu želeli da odgovaraju na pitanja da li imaju obavezu i/li će vratiti nešto od novca koji je toj ustanovi donirao Potanjin, za koga navode i to da je blisko povezan sa predsednikom Rusije.

Kako je objavio američki Tajms, Potanjin je bio u grupu oligarha koji su se sa Vladimirom Putinom sastali u Kremlju prošle nedelje, nekoliko dana pošto je krenula invazija na Ukrajinu, i do sada nije komentarisao rusku vojnu akciju.

Prema Blumbergovom indeksu milijardera, Potanjin je "težak" 25,2 milijarde dolara.

Jedan od najbogatijih ljudi na svetu, bio je veliki dobrotvor čuvenom muzeju sa sedištem u Njujorku, a njegova fondacija je sponzorisala brojne izložbe u toj ustanovi, između ostalog i čuvenu "Rusija!" iz 2005. koja je predstavljena kao najznačajnija izložba ruske umetnosti van Rusije od kraja Hladnog rata, kao i aktuelnu koja je posvećena velikom ruskom umetniku Vasiliju Kandinskom.

U Upravom odboru Gugenhajma je bio od 2002. godine, a Potanjin je bio i veliki dobrotvor Centra Pompidu u Parizu i Kenedi centru u Vašingtonu kome je donirao pet miliona dolara 2011, prema Vašington postu.

Podsetimo, Kraljevska akademija u Londonu objavila je pre ove vesti da je ostavku na mesto člana njihovog odbora podneo Petar Anton i da će ta ustanova "vratiti određenu donaciju koju je primila od ruskog oligarha".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet