Društvo

Komesarijat uputio instrukcije za pomoć izbeglicama iz Ukrajine: Mogu se očekivati građani koji traže pomoć

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/03/2022

-

11:53

Komesarijat uputio instrukcije za pomoć izbeglicama iz Ukrajine: Mogu se očekivati građani koji traže pomoć
Komesarijat uputio instrukcije za pomoć izbeglicama iz Ukrajine: Mogu se očekivati građani koji traže pomoć - Copyright Tanjug AP/Andreea Alexandru

veličina teksta

Aa Aa

Komesarijat za izbeglice i migracije uputio je svojim poverenicima u svakoj opštini u Srbiji, instrukciju o tome na koji način mogu da pruže pomoć izbeglicama iz Ukrajine.

Kako je saopšteno iz Komesarijata, u instrukciji se navodi da se, u skladu sa novonastalom situacijom u Ukrajini, može očekivati da im se jedan broj lica obrati za informacije i pomoć.

Poverenici se obaveštavaju da je za sva lica u potrebi koja im se obrate obezbeđen smeštaj i ishrana u prihvatnim centrima, opredeljenim samo za smeštaj ukrajinskih državljana, prema dispoziciji Komesarijata.

Za one ukrajinske državljane koji, u ovom trenutku, imaju obezbeđen smeštaj, moguće je ponuditi pomoći u hrani, odeći, obući, zdravstvenoj zaštiti, uključivanje u obrazovni sistem, kao i pristup drugim pravima i uslugama.

Poverenicima je dostavljen obrazac koji treba da popune, a u kojem se iskazuju potrebe lica koja im se obraćaju - smeštaj, hitna, zdravstvena zaštita, odeća, obuća.

Posebno je naglašeno da, u slučaju da se pojavi maloletno lice bez pratnje, istog trenutka obaveste nadležni centar za socijalni rad.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija