Evropa

Orban u borbi za četvrti mandat u ringu protiv ujedinjene opozicije: Kampanja u senci rata u Ukrajini

Komentari
Orban u borbi za četvrti mandat u ringu protiv ujedinjene opozicije: Kampanja u senci rata u Ukrajini
Tanjug/AP/Petr David Josek - Copyright Tanjug/AP/Petr David Josek

veličina teksta

Aa Aa

Istog dana kada građani Srbije izlaze na birališta, na izborima za poslanike glasaće se i u Mađarskoj. Premijer Viktor Orban će se za svoj četvrti uzastopni mandat boriti prvi put protiv ujedinjene opozicije, a ankete su sve do nedavno pokazivale da će trka da bude prilično neizvesna. Osim parlamentarnih izbora, u Mađarskoj se istog dana održava i referendum o pitanjima koja se tiču LGBTQ zajednice.

Premijer Viktor Orban, čija je konzervativna partija Fides imala apsolutnu većinu u parlamentu tokom većeg dela u poslednjih 12 godina ima dobru priliku da ponovo osvoji većinu mandata. Nasuprot ovoj stranci stoji opozicioni savez Ujedinjeni za Mađarsku, koji pomalo neverovatno uključuje i krajnju desnicu i tracionalnu levicu, zelene i liberale. Taj savez osmišljen je, kako kažu da "spasi zemlju od Orbanove sve korumpiranije i autoritarnije vladavine", a kao predvodnik ovog saveza u oktobru je izabran Peter Marki Zaj.

Kampanjom su dominirala različita pitanja, ali i brojne optužbe na račun suprotnog tabora. Dok je Fides donekle planirao i pomenuti referendum kao središnji deo svoje kampanje, a opozicione ličnosti povezivao sa, kako kažu, pripadnicima globalističkih elita koji žele da unište suverenitet zemlje, ujedinjena opozicija se fokusirala na optužbe da je Orban organizovao široku mrežu korupcije. Sve to palo je donekle u zaborav izbijanjem rata u Ukrajini, koji je kao i u Srbiji, ali i u Francuskoj gde se uskoro održavaju izbori, "pojeo" predizborne aktivnosti.

Pitanja koja su dominirala kampanjom

Kampanja koja je proteklih nedelja vođena u Mađarskoj u mnogo čemu je bila drugačija od prethodnih. Mađari će u nedelju birati između Fidesa i raznolikog saveza šest opozicionih partija, čiji je kandidat za premijera konzervativni Peter Marki Zaj. Još otkako je on izabran za predvodnika ovog saveza prognoze su bile neizvesne, a ankete pokazivale smenjivanje ove dve strane na prvoj poziciji i razliku od svega par procentnih poena. Dve manje stranke takođe su blizu prelaska cenzusa, ipak mnogo daleko iza dve pomenute kako bi uspele da "pomute" krajnji ishod.

Fides je, kako piše Al Džazira, planirao da referendum o pitanjima LGBTQ zajednice bude središnji deo njihove kampanje kojim bi ova stranka pokušala da mobiliše konzervativno biračko telo. Polemika o pitanjima te zajednice povela se još kada je u Mađarskoj usvojen zakon kojim je zabranjeno promovisanje homoseksualnosti deci mlađoj od 18 godina. 

Tanjug/AP/Petr David Josek

 

Osim ovoga, vladajući Fides fokusirao se na povezivanje opozicionih figura sa ličnostima poput Džordža Soroša, a sa druge strane, ujedinjena opozicija planirala je da se fokusira na tvrdnje da je Orban organizovao širok spektar korupcije. 

Kampanja je, međutim, otišla u potpuno drugačijem pravcu u trenutku kada je u susednoj Ukrajini izbio rat, a iako se očekivalo da će to pomrsiti konce Viktoru Orbanu, desilo se zapravo to da Orban i njegova stranka dolaze na izbore sa nešto čvršćom prednošću nego ranije.

Rat u Ukrajini

Ruska agresija u Ukrajini bila je posebno osetljivo pitanje za mađarskog premijera. U Evropskoj uniji, kojoj je zvanična Budimpešta često zadavala glavobolje, Orban je viđen kao blizak Putinu i postojala je bojazan da će upravo on biti taj koji će blokirati pokušaje Brisela da Moskvi uvede oštre sankcije.

Ipak, Budimpešta nije uložila veto, ali jeste odbila da smanji oslanjanje Mađarske na ruske energente.

"Rat je bacio senku na celu kampanju u Mađarskoj. Pitanje mira i sigurnosti sada je takođe pitanje onoga šta će biti na izborima. Naša poruka je jasna: Samo Fides može da obezbedi mir u Mađarskoj, samo mi možemo da garantujemo bezbednost za mađarski narod", rekao je premijer.

I dok je Orban pitanje rata u Ukrajini predstavio kroz prizmu bezbednosti, savez Ujedinjeni za Mađarsku želeo je da ratno stanje prikaže kao svojevrsni referendum za Mađarsku u kom će se opredeliti za Zapad ili Istok.

"Orban i Putin ili Zapad i Evropa - to je u igri. Izbor između mračne ili dobre strane istorije", rekao je nedavno Peter Marki Zaj.

Tanjug/AP/Anna Szilagyi

 

Fides je na ovo reagovao promovišući Orbana kao garanta mira i stabilnosti, a opozicija je proglašena "huškačima" jer pozivaju na jaču podršku Ukrajini.

Inače, kako piše Politiko, mađarsko društvo duboko je podeljeno kada je reč o Orbanovoj spoljnoj politici. Oko 64 odsto Mađara smatra da je invazija na Ukrajinu više bila "agresija" nego "odbrana" od strane Moskve, pokazalo je istraživanje Publikus instituta. Orbanovi protivnici upravo pridodaju tom osećaju, čak 91 odsto opozicionih glasača smatra da je Moskva agresor, u poređenju sa 44 odsto među glasačima Fidesa.

Slično tome, dok je 90 odsto opozicionih glasača reklo da bi Orban trebalo da oštrije osudi Rusiju zbog napada na Ukrajinu, samo osam odsto pristalica vlade je reklo da premijer treba da pooštri ton, pokazala je ova anketa.

Šta kažu ankete

Iako je do pre nekoliko meseci borba delovala veoma tesno, u grafokonu koji je objavio Politiko jasno se vidi da je do kraja marta Fides uspeo da se odmakne od opozicionog saveza za oko šest procentnih poena. Prema anketi koju je preneo Blumerg, najveće šanse za pobedu ima upravo vladajući Fides i nalazi se na oko 50 odsto podeške.

U mađarskom parlamentu ima mesta za 199 poslanika, a razlika od oko 10 procentnih poena, prema anketi koju je uradila Mediana za magazin HVG, mogla bi da se pretvori u 128 poslaničkih mesta za Fides. Prema toj anketi, Ujedinjeni za Mađarsku mogli bi da osvoje 71 mesto.

Kako ocenjuje Blumberg, iako je opozicija pokušala da označi Orbana kao Putinovog "pijuna" i svede izbore na izbor između Istoka i Zapada, premijer je svoju podršku pojačao porukom da će Mađarsku držati podalje od rata.

Marki Zaj priznao je da je ruska invazija na samom početku stvorila efekat koji je doveo do okupljanja oko Orbana.

"U početku smo primetili da ljudi žele sigurnost i očekuju da će Orban moći da ih zaštiti", rekao je on. Sada opozicija, međutim, tvrdi da Orban nije u stanju da odbrani Mađarsku.

"Samo NATO može da zaštiti Mađarsku, ne Orban. Orban je uvek želeo da zaustavi Brisel, EU. Sada svi moramo da zaustavimo Putina kako bismo živeli u miru", rekao je Marki Zaj za Politiko.

Komentari (0)

Evropa