Evropa

San Marino prva zemlja na svetu koja ima LGBT+ šefa države

Komentari

Autor: Euronews

02/04/2022

-

11:06

San Marino prva zemlja na svetu koja ima LGBT+ šefa države
San Marino prva zemlja na svetu koja ima LGBT+ šefa države - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

San Marino postaje prva zemlja na svetu koja je za šefa države izabrala osobu koja otvoreno pripada LGBT+ populaciji.  Paolo Rondeli izabran je za jednog od dva "kapetena regenta", kako se nazivaju šefovi država ove male evropske zemlje. Narednih šest meseci, Rondeli će biti na toj pozicija zajedno sa Oskarom Minom, prenosi Euronews.

Ovaj 58-godišnjak je putem Fejsbuka objavio da će "verovatno biti prvi šef države koji pripada LGBT zajednici".

Marko Tonti, glavni u udruženju "Arcigayu" u italijanskoj regioji Emilija-Romanja, gde se nalazi San Marino, pozdravio je ovu vest, opisavši je kao "istorijski događaj".

"On je prvi otvoreni gej šef države i aktivista za prava LGBT+ zajednice", rekao je Tonti.

Postoje presedani među šefovima vlada i ministrima, kao što su luksemburški premijer Gzavije Betel i srpska premijerka Ana Brnabić, ali je, navodi Euronews,  ovo je prvi šef države pripadnik LGBT+ zajednice.

 

Pixabay

 

 

Nekoliko italijanskih političara učestvovalo je u petak na ceremoniji povodom izbora dvojice kapetana regenta, među kojima je bila i senatorka i LGBT aktivistkinja Monika Ćirina.

"Paolo je čovek velikog diplomatskog i političkog iskustva. Borio se za prava žena i LGBT+ osoba, u San Marinum ali i van njega“, dodala je ona ističući da je izbor Rondelija "istorijski dan".

San Marino je mikrodržava sa samo 34.000 stanovnika, okružena je u potpunosti italijanskim kompnom u regiji Emilija-Romanja.  Dva "kapetana regenta" u zemlji predsedavaju Velikim generalnim savetom nacija, zakonodavnim telom koje ih bira svakih šest meseci.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa