Evropa

Fon der Lajen: EU spremna da pošalje istražiteljske timove u Ukrajinu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

04/04/2022

-

17:17

Fon der Lajen: EU spremna da pošalje istražiteljske timove u Ukrajinu
Fon der Lajen: EU spremna da pošalje istražiteljske timove u Ukrajinu - Copyright Tanjug/AP/Serhii Nuzhnenko

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da je Evropska unija spremna da pošalje zajedničke istražiteljske timove u Ukrajinu da dokumentuju prijavljene ratne zločine.

Ona je na Tviteru pisala nakon razgovara s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim o "užasnim ubistvima civila u Buči i drugim delovima Ukrajine", preneo je BBC.

Timovi bi radili u koordinaciji sa ukrajinskim državnim tužiocem, uz podršku evropske policijske agencije Evropol i agencije za krivično pravosuđe Evrodžast. Tela ubijenih civila na ulicama Buče, nedaleko od prestonice Kijeva, izazvale su međunarodnu osudu Rusije, dok je Kremlj kategorički negirao bilo kakve optužbe vezane za ubistva civila u Buči.

Inače, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija u utorak će razmatrati "ratne zločine ruskih snaga u Buči i drugim ukrajinskim gradovima", dok ruska strana negira da su njene snage učestvovale u likvidaciji i tvrdi da je u pitanju "provokacija Kijeva". Moskva je i sama tražila da se večeras održi sednica Saveta bezbednosti, kako bi time, kako ističu ruski zvaničnici, "razotkrila drske ukrajinske provokatore", ali taj zahtev nije prihvatila Velika Britanija, već će se rasprava održati samo po zahtevu Ukrajine u utorak.

profimedia

 

U Buči, gradu iz kog su se nedavno povukle ruske snage, ukrajinsku vojsku je dočekao uzmerirujući prizor – tela civila na ulici, pojedini vezanih ruku, od kojih su neki, kako gradonačelnik ovog mesta tvrdi, ne stariji od 14 godina. Satelitski snimci ukrajinskog grada istočno od Kijeva, pokazuju kopanje rova za masovnu grobnicu na zemljištu crkve Svetog Andreja Prvozvanog i Svi svetih, saopštila je američka privatna kompanija Makser.

Grupe za zaštitu ljudskih prava tvrde da postoje dokazi o ratnim zločinima koje su ruske snage počinile u gradovima u blizini Kijeva. Među tim gradovima je i Buča iz koje je potekao video snimak i fotografije na kojima se beživotna tela civila na ulicama.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa