Evropa

Lavrov: Rusija će danas u UN izvestiti o situaciji u Buči

Komentari

Autor: Tanjug

04/04/2022

-

22:06

Lavrov: Rusija će danas u UN izvestiti o situaciji u Buči
Sergej Lavrov - Copyright Tanjug AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Ruska misija pri Ujedinjenim nacijama organizovaće danas konferenciju za novinare na kojoj će podeliti materijale o situaciji u ukrajinskom gradu Buči, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Mi ćemo danas u Njujorku organizovati konferenciju za novinare, kroz našu stalnu misiju, da predstavimo detaljne materijale o stvarnoj situaciji u Buči, koju naše zapadne kolege nastoje da predstave kao dokaz o ruskim ratnim zločinima", rekao je ruski ministar, prenosi TASS.

Ukrajinske vlasti saopštile su juče da istražuju moguće zločine ruskih snaga nakon što su, kako tvrde, pronašle stotine tela razbacene po gradovima, uključujući Buču, a nakon povlačenja ruskih snaga iz te oblasti.

Lavrov je izjavio ranije danas da su mrtva tela "inscenirana", da su njihove slike i, kako je rekao, lažnu verziju ukrajinskih događaja, na društvenim mrežama proširile zapadne zemlje i Ukrajina, navodi ruska agencija.

"Rusija koristi svaku priliku za sporazum sa Ukrajinom"

Rusija nastoji da iskoristi svaku priliku za postizanje sporazuma sa Ukrajinom, poručio je danas Lavrov.

"Šanse da se postigne dogovor su uvek prisutne, rekao sam to više puta. Nameravamo da iskoristimo sve ove prilike. Ciljeve naše operacije najavio je predsednik Vladimir Putin, a mi radimo na ugrađivanju ovih ciljeva u ugovor, o kome se raspravlja, i koji se priprema; nadam se da će na kraju on biti sačinjen i konačno formulisan u svim svojim tačkama", rekao je Lavrov, prenosi TASS.

Rusija je spremna na iskren razgovor sa Zapadom, ali oni Moskvi pokazuju samo "označene karte" da bi potvrdili sopstvenu veličinu, istakao je u obraćanju Lavrov.

"Spremni smo za iskren razgovor, ali isključivo za iskren. A kada naši partneri koriste obeležene karte, nismo spremni za to, to više nije ozbiljno, to je obična igra označavanja krivaca i demonstriranja sopstvene veličine", konstatovao je Lavrov.

Ruski ministar spoljnih poslova rekao je i da izjave američkog predsednika Džozefa Bajdena o ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, koga je nazvao "ratnim zločincem" pokazuju da američki političari imaju grižu savesti.

"Pre svega mnogi američki političari koji su na početku rata u Iraku koristili dobro poznate izgovore i koji su uništili Libiju zajedno sa NATO partnerima i koji su izvršili invaziju na Siriju, imaju u suštini grižu savesti", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare nakon razgovora o Ukrajini sa predstavnicima Lige arapskih država, navodi TASS.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa