Evropa

Ptičiji grip u Crnoj Gori, zabranjen tranzit i uvoz pošiljki živine i ptica

Komentari

Autor: Fonet

06/04/2022

-

19:31

Ptičiji grip u Crnoj Gori, zabranjen tranzit i uvoz pošiljki živine i ptica
Tanjug/AP/Ariel Schalit - Copyright Tanjug/AP/Ariel Schalit

veličina teksta

Aa Aa

Crnogorsko Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je da je ptičji grip, podtip H5M1, potvrđen kod uginulih pelikana u rezervatu Pančeva oka unutar Nacionalnog parka Skadarsko jezero.

Ministarstvo je navelo da Međunarodna organizacije za zdravlje životinja (OIE) izveštava da je isti tip ptičijeg gripa potvrđen u brojnim evropskim zemljama, "naročito u zemljama u okruženju, uključujući Srbiju, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo i Hrvatsku", prenela je Radio televizija Crne Gore.

Reč je o naročito opasnoj zaraznoj bolesti čiji način širenja, preko dviljih životinja, znatno otežava njeno sprečavanje i suzbijanje.

"Ukoliko dođe do oboljenja domaće živine, visoko patogeni sojevi u kratkom roku izazivaju oboljenja i uginuća", ukazalo je Ministarstvo.

Zbog rizika od prenošenja virusa na domaću živinu, Uprava za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove je utvrdila granice zaraženog, odnosno ugroženog područja, kao i mere koje će se sprovoditi u ovim područjima radi suzbijanja i sprečavanja širenja zarazne bolesti među životinjama.

Na snazi je naredba o obaveznom zatvaranju domaće živine i ptica u gazdinstvima, koja propisuje niz obaveza za vlasnike.

Ministarstvo je, uz ostalo, zabranilo tranzit i uvoz pošiljki živine i ptica, kao i proizvoda od živine i ptica, navodi RTCG.

Komentari (0)

Evropa