Evropa

Kancelar Nehamer sutra u poseti Kijevu i Buči: Da pokažemo solidarnost sa ukrajinskim narodom

Komentari

Autor: Tanjug

08/04/2022

-

22:40

Kancelar Nehamer sutra u poseti Kijevu i Buči: Da pokažemo solidarnost sa ukrajinskim narodom
Karl Nehamer - Copyright Tanjug/AP/Michael Gruber

veličina teksta

Aa Aa

Austrijski kancelar Karl Nehamer otputovao je večeras u posetu Ukrajini kako bi izrazio solidarnost sa ukrajinskim narodom.

On će se sutra u Kijevu sastati sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i premijerom Denisom Šmihalom, ali i gradonačelnikom Vitalijom Kličkom. Takođe planirana je i poseta gradu Buči, gde su se nedavno dogodili zločini nad civilima.

Nehamer je otputovao avionom za Poljsku, odakle će noćnim vozom nastaviti put ka Kijevu.

"Cilj posete je da Ukrajinu i dalje što je moguće bolje humanitarno i politički podržimo", saopšteno je iz kabineta kancelara.

Austrija je do sada pomogla Ukrajini sa više od 17,5 miliona evra, poslala je 10.000 šlemova, kao i 9.100 zaštitnih prsluka za civilne potrebe. Dalje konkretne mere se usaglašavaju i uskoro će uslediti.

"Važno je da u okviru naše neutralnosti pružimo Ukrajini kako humanitarnu tako i političku podršku. Moja poseta Kijevu i Buči na poziv predsednika Zelenskog treba da pokaže našu solidarnost sa ukrajinskim narodom. Ono što se događa u Ukrajini, posebno u brojnim gradovima, je stravičan rat koji izaziva patnju civilnog stanovništva", rekao je Nehamer uoči posete.

Zatražio je da ratne zločine detaljno istraže nezavisni i međunarodni eksperti, kao i da se odgovorni za zločin kazne.

"Lično ću na licu mesta da se upoznam sa situacijom. Austrija će i dalje pomagati gde god može. Ukrajina se može osloniti na slobodan svet", poručio je Nehamer.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa