Evropa

Ukrajinci iz Černobilja otkrili kako je bilo pod ruskom okupacijom: Krali smo gorivo da bismo sprečili katastrofu

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Euronews/BBC

09/04/2022

-

15:25

Ukrajinci iz Černobilja otkrili kako je bilo pod ruskom okupacijom: Krali smo gorivo da bismo sprečili katastrofu
Ukrajinci iz Černobilja otkrili kako je bilo pod ruskom okupacijom: Krali smo gorivo da bismo sprečili katastrofu - Copyright AP/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Nekadašnju elektranu u Černobilju Rusi su zauzeli još tokom prvog dana invazije na Ukrajinu. Ona se sada ponovo nalazi pod kontrolom Ukrajine, a ljudi koji su bili zatočeni unutar ove najpoznatije elektrane kažu da su dani okupacije za njih bili dosta teški i stresni i da još osećaju posledice. 

O svemu se oglasio i ukrajinski ministar energetike German Galušenko koji je za Euronews rekao da je osoblje u Černobilju "iscrpljeno psihički i fizički" i to nakon što je radilo pod okupacijom više od mesec dana.

"Veliki je pritisak da stanica radi pod okupacijom. Zaista je teško da se sa ruskim vojnicima razgovara svaki dan", rekao je Galušenko i dodao da su ruski vojnici takođe bili pogođeni radijacijom jer su, kaže, kopali zemlju na kojoj se nalazila radioaktivna prašina. Međutim, Međunarodna agencija za atomsku energiju saopštila je u četvrtak da još uvek ne mogu da potvrde ove izjave o radijaciji ruskih vojnika.

Podsetimo, u Černobilj su ruske trupe, sa tenkovima i oklopnim vozilima, ušle sa teritorije Belorusije 24. februara. Oko 170 ukrajinskih nacionalnih gardista koji su obezbeđivali postrojenje odvedeno je u podrum i u njemu zatočeno. Potom su ruski vojnici pretražili prostorije u potrazi za oružjem i eksplozivom. Inženjerima, nadzornicima i drugom tehničkom osoblju je omogućen nastavak rada, a u naredna dva dana dovedeni su radnici ruske agencije za atomsku energiju Rosatom.

Rizik da se nuklearni materijal osobodi i dalje postoji

Černobiljsko osoblje želelo je da po svaku cenu zadrži kontrolu nad održavanjem elektrane. To nije funkcionalna elektrana, ali radioaktivni otpad koji se skladišti u njoj predstavlja veliku opasnost po sve. Milijarde dolara potrošene su od nesreće koja se dogodila 1986. godine kako bi se sprečila dalja kontaminacija.

Međutim, ako se uslovi u elektrani ne prate na odgovarajući način, postoji rizik da se nuklearni materijal oslobodi. 

AP Photo/Mykola Tymchenko

 

"Hteli su da znaju kako se upravlja objektom. Tražili su informacije o svim procedurama, dokumentima i operacijama. Bio sam uplašen jer su ispitivanja bila stalna. Nekada su čak bila i nasilna", rekao je za BBC Aleksandar Lobada nadzornik za radacionu bezbednost.

Na posledednjem spratu glavne zgrade elektrane nalaze se ključne prostorije odakle se kontroliše lokcija, smeštene su obe strane dugog, uskog prolaza. Neke sobe su bile zaključane pa Rusi nisu mogli odmah da uđu u njih. Ključeve nisu pronašli, pa su zbog toga isekli deo vrata i na taj način ih probili.

"Morali smo stalno sa njima da idemo u proveru i da se trudimo da ih na neki način ne uvredimo. Dozvoljavali su našem osoblju da upravlja objektom", kaže inženjer Valerij Semonov. 

Lombada kaže i da je svaki dan bio pun neizvesnosti. Na primer, jednom je u stanici isključena struja na tri dana pa je on na sve načine pokušavao da pronađe gorivo kako bi regenerator radio, čak je, kaže, na kraju to uspeo tako što ga je ukrao od Rusa.

"Da smo izgubili struju u potpunosti desila bi se katastrofa. Radioaktivan materijal bi mogao da bude pušten. Razmere toga možete da zamislite. Nisam se plašio za svoj život, već za posledice. Plašio sam se tragedije za čovečanstvo“, objasnio je Lobada.

"Crvena šuma najradioaktivnije mesto na svetu"

Inače, "Crvena šuma", područje iza fabrike, jedno je od najradioaktivnijih mesta na svetu. Snimci dronova koje je objavila ukrajinska vojska pokazuju da su ruski vojnici njoj boravili i kopali rovove, a to su za BBC potvrdili i zvaničnici stanice. To zapravo, prema mišljenju stručnjaka, dokazuje koliko su vojnici malo znali o nuklearnoj bezbednosti.

Energoatom, ukrajinska državna agencija za nuklearnu energiju, saopštila je da su ruski vojnici bili izloženi velikoj radijaciji. To dokazuje činjenica da su neposredno ispred sarkofaga koji štiti oštećeni nuklearni reaktor ruski vojnici gomilali vreće peska iza kojih bi mogli da se sakriju u slučaju napada.

AP/Efrem Lukatsky

 

Ukrajinsko osoblje je čak ovo ismevalo, rekavši da ukrajinska vojska ni u snovima ne bi pucala na nuklearni reaktor.

"Dole u podrumu glavne zgrade nalaze se sobe u koje se koriste kao spavaonice, a koje su potpuno opljačkane. Pod je zatrpan ćilimima, dušecima, odećom, obućom i drugim stvarima ukrajinske nacionalne garde koja je tamo bila zatočena.

Radnici u Černobilju dodaju i da su ruski vojnici opljačkali šta su mogli, a sa sobom poveli i zarobljene pripadnike Nacionalne garde.

"Uspeli smo da sačuvamo elektranu. Ali je uznemirujuće što su oni odveli 169 pripadnika naše vojske", rekao je Semonov.

Nije potvrđeno gde su odvedeni, ali černobiljsko osoblje veruje da su u Rusiji.

Komentari (0)

Evropa