Evropa

Nehamer: Novi paket sankcija protiv Rusije nije poslednji, pooštravaće se sve dok traje rat

Komentari

Autor: Tanjug

09/04/2022

-

14:56

Nehamer: Novi paket sankcija protiv Rusije nije poslednji, pooštravaće se sve dok traje rat
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Austrijski kancelar Karl Nehamer istakao je danas u Kijevu, gde je razgovarao s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, da novi paket sankcija protiv Rusije neće biti poslednji, već će sankcije biti pooštravane sve dok ne stane rat.

Nehamer je istakao da Austrija, međutim, odbija embargo na uvoz nafte iz Rusije. Podsetio je da je cilj sankcija da pogodi one protiv kojih se uvode, a ne da slabe one koji ih uvode.

Zabrana isporuke gasa iz Rusije, prema njegovim rečima, imala bi teške ekonomske i socijalne posledice u Austriji. Takođe je odbacio mogućnost zaobilaženja sankcija preko Rajfajzen banke u Rusiji, podsećajući da je ta austrijska banka podržala sankcije. Nehamer je rekao da bi mehanizmi novih sankcija mogli biti još detaljniji i da bi, na primer, mogao biti uveden embargo na isporuku malih tehničkih delova u Rusiju, neophodnih za vojne avione.

Zelenski je, posle sastanka s austrijskim kancelarom, zatražio nove sankcije protiv Rusije.

"Svaki dolar, evro koji ide u Rusiju koristi se za rat“, podvukao je on.

"Austrija je vojno neutralna, ali ne i neutralna kada se krši međunarodno pravo i kada se dešava nepravda“, poručio je Nehamer nakon sastanka sa Zelenskim.

On je istakao da su neophodni humanitarni koridori, koji ne bi bili samo sporadično otvoreni, već sve vreme. U vezi navodnih ruskih zločina u Buči, Nehamer je naglasio je da je važno da međunarodno pravosuđe započne svoj rad i istraži navode o zločinima.

"Poznato je da mlin međunarodnog pravosuđa melje sporo, ali melje efektivno“, poručio je on.

Nehamer je istakao da je za Austriju rat koji je izazvala Rusija potpuno neprihvatljiv. Zelenski je istakao da je poseta Nehamera veoma važna za Ukrajinu, kao znak solidarnosti.

"Ova poseta je veoma bitna, iako Austrija, za razliku od drugih zemalja ne isporučuje naoružanje Ukrajini, jer pruža veliku pomoć na drugi način“, dodao je on, podsetivši na 20 vozila hitne pomoći, deset vatrogasnih kola, koje je najavio Nehamer u okviru razgovora.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa