Evropa

Francuzi u Šangaju ne mogu da glasaju zbog lokdauna

Komentari

Autor: Tanjug

10/04/2022

-

10:15

Francuzi u Šangaju ne mogu da glasaju zbog lokdauna
Francuzi u Šangaju ne mogu da glasaju zbog lokdauna - Copyright Tanjug AP/Michel Spingler

veličina teksta

Aa Aa

Francuzi koji žive u najvećem kineskom gradu Šangaju, neće moći da glasaju u prvom krugu predsedničkih izbora koji su počeli jutros, zbog lokdauna uvedenog zbog novog talasa koronavirusa, navode francuski mediji.

Poslednjih nedelju dana Šangaj je zbog širenja koronavirusa bio potpuno zatvoren. Inače, u tom gradu živi najbrojnija zajednica Francuza u kontinentalnoj Kini, među kojima je i 5.200 upisanih glasača, koji su u anketama iskazali većinsku podršku aktuelnom predsedniku Emanuelu Makronu, prenosi Franc Inter.

U Francuskoj se danas održava prvi krug predsedničkih izbora, a oko 48,7 miliona birača pozvano je da iskoristi svoje pravo glasa i izabere jednog od 12 predsedničkih kandidata, među kojima su četiri žene i osam muškaraca.

Glavni rival sadašnjem predsedniku Emanuelu Makronu je liderka desnice Marin le Pen, ali se sudeći po ispitivanjima javnog mnjenja, očekuje da Makron odnese pobedu.

S obzirom na to da se ne očekuje apsolutna većina glasova ni za jednog kandidata u prvom krugu, dva kandidata s najvećim brojem glasova ulaze u završnicu predsedničke trke u drugom krugu - 24. aprila.

Poslednje ankete daju prednost centristi Makronu sa 26 odsto glasova, zatim slede Marin Le Pen sa 23 procenta, Žan-Lik Melenšon 17,5 odsto i Erik Zemur sa 9,5 procenata glasova birača.

U drugom krugu, predviđaju ispitivanja javnog mnjenja, Makron bi mogao da pobedi sa 53 odsto glasova, a Le Penova bi dobila 47 procenata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa