Evropa

Moguć susret Papa Franje i patrijarha moskovskog Kirila u junu u Jerusalimu

Komentari

Autor: Tanjug

11/04/2022

-

18:29

Moguć susret Papa Franje i patrijarha moskovskog Kirila u junu u Jerusalimu
Papa Franja i patrijarh Kiril - Copyright Tanjug/AP/Gregorio Borgia

veličina teksta

Aa Aa

Vatikan proučava mogućnost produžetka putovanja pape Franje u Liban u junu kako bi mogao da otputuje u Jerusalim i tamo se sastane sa patrijarhom moskovskim i sve Rusije Kirilom, koji je podržao ruski rat u Ukrajini, izjavila su danas dva izvora.

To bi bio tek njihov drugi susret, preneo je Rojters.

Njihov prvi susret na Kubi 2016, bio je prvi između pape i poglavara Ruske pravoslavne crkve od Velikog raskola koji je podelio hrišćanstvo na istočni i zapadni deo 1054. godine.

Patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril je dao blagoslov ruskom napadu na Ukrajinu, što je, kako navodi britanska novinska agencija, dovelo do rascepa u pravoslavnoj crkvi i pokrenula unutrašnju pobunu za koju teolozi i akademici kažu da je bez presedana.

Izvori, koji su govorili pod uslovom da ne budu imenovani, kazali su da je plan da papa Franja, koji treba da bude u Libanu od 12. do 13. juna, odleti za Aman 14. juna ujutro.

Odatle bi se istog dana ukrcao u helikopter za Jerusalim na sastanak sa patrijarhom moskovskim i sve Rusije Kirilom i potom se vratio u Rim, rekli su izvori.

Jedan od izvora je naveo da je putovanje gotovo sigurno, dok je drugi rekao da je to jedna od mogućnosti.

Na povratku sa svog prošlonedeljnog putovanja na Malti, papa Franja je kazao da se nada da će ove godine sresti Kirila negde na Bliskom istoku, ali nije rekao gde.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa