Evropa

RAT U UKRAJINI Moskva tvrdi da je zauzela Marijupolj, Italija zatvorila luke za ruske brodove

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/04/2022

-

08:12

RAT U UKRAJINI Moskva tvrdi da je zauzela Marijupolj, Italija zatvorila luke za ruske brodove
RAT U UKRAJINI Moskva tvrdi da je zauzela Marijupolj, Italija zatvorila luke za ruske brodove - Copyright EPA/OLEG PETRASYUK, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini ušao je u 52. dan. Jutro su obeležile jake eksplozije u Kijevu i Lavovu. Ukrajinski generalštab izvestio je da ruska vojska jača snage kod Izjuma u Harkovskoj oblasti, kao i da se sprema za nove napade u Donbasu. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je tokom rata stradalo između 2.500 i 3.000 ukrajinskih vojnika. I dalje nisu potpuno razjašnjene okolnosti pod kojima je uništena raketna krstarica "Moskva" - Ukrajinsci tvrde da su je pogodili raketama, Rusija da je "kriva" eksplozija municije, ali ne i šta je izazvalo tu eksploziju. Visoki američki zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, veruju da je brod pogođen sa dve ukrajinske rakete Neptun i da u napadu ima mrtvih.

Ključni događaji

  • Jake eksplozije čule su se u Kijevu i Lavovu
  • Zelenski rekao da je u ratu poginulo između 2.500 i 3.000 ukrajinskih vojnika
  • Više od 900 tela civila otkriveno je u regionu oko Kijeva nakon povlačenja ruskih snaga, saopštila je lokalna policija
  • Švedska i Finska razmatraju članstvo u NATO
  • Rusija je zapretila da će pojačati napade na Kijev ako ukrajinske snage izvedu bilo kakve operacije na ruskoj teritoriji
  • Ukrajina kaže da je raketama Neptun pogodila krstaricu Moskva u Crnom moru, dok Rusija tvrdi da je do potonuća došlo zbog požara

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pogledajte u našem posebnom blogu.

Euronews Srbija

 

Dobrodošli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut 

23:40 Blumberg: Abramovič u Kijevu

Ruski milijarder Roman Abramovič otputovao je u Kijev kako bi razgovarao o mogućnostima nastavka mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine koji su, kako je nedavno ruski predsednik Vladimir Putin ocenio, zapali u ćorsokak. Opširnije u posebnoj vesti.

21.50 Zelenski: Situacija u Mariupolju je veoma teška

Situacija u Marijupolju je veoma teška, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

"Naši vojnici su blokirani, ranjeni su blokirani. Humanitarna kriza je... Ipak, momci se brane", rekao je Zelenski portalu Ukrajinska pravda, preneo je Rojters.

21.30 Deripaska jahtu usidrio u turskom letovalištu

Jahta koja se povezuje sa ruskim tajkunom Olegom Deripaskom stigla je danas u zaliv u blizini letovališta Godžek na jugozapadu Turske. Agencija Rojters piše da je sve više ruskih milijardera krenulo ka Turskoj kako bi pobelgo od zapadnih sankcija zbog ruske invazije na Ukrajinu.

20.35 Moskva: Ruski PVO oborio ukrajinski avion sa zapadnim naoružanjem

Ruske oružane snage oborile su ukrajinski vojno-transportni avion natovaren velikom količinom zapadne vojne opreme, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov. Osim toga, dva ukrajinska drona su oborena iznad naselja Lozovaja i Veselaja.

20.20 Konašenkov: Urbani deo Marijupolja očišćen od trupa Ukrajine 

"Celo urbano područje Marijupolja potpuno je očišćeno od militanata nacističke formacije Azov, stranih plaćenika i ukrajinskih trupa. Ostaci ukrajinske grupe trenutno su potpuno blokirani na teritoriji metalurškog kombinata Azovstal", kazao je portparol ruskog Ministarstva odbrane, general-major Igor Konašenkov,  prenela je agencija RIA Novosti. Prema njegovim rečima, jedina šansa da spasu svoje živote je da dobrovoljno polože oružje i predaju se.

Profimedia

 

19.40 Zelenski: Sporazum sa Rusijom mogla bi da čine dve dokumenta

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da bi budući mirovni sporazum sa Rusijom mogao da se sastoji od dva osnovna dokumenta: bilateralnog sporazuma o budućim odnosima Kijeva i Moskve i bezbednosnih garancija za Ukrajinu.

"Mirovni sporazum sa Rusijom može se sastojati od dva dokumenta. Jedan od njih treba da se odnosi na bezbednosne garancije za Ukrajinu, a drugi direktno da definiše odnose Ukrajine i Ruske Federacije", rekao je Zelenski.

19.29  Sud u Lavovu: Medvedčuku pritvor, bez mogućnosti plaćanje kaucije

Sud u Lavovu je ukrajinskom opozicionom političaru Viktoru Medvedčuku odredio pritvor, bez mogućnosti plaćanja kaucije, objavio je danas ukrajinski portal Strana. Sud je izmenio restriktivne mere Viktoru Medvedčuku i on je zadržan u pritvoru bez mogućnosti da plati kauciju, preneo je TASS.

Tanjug/AP/(Ukrainian Presidential Press Office

 

19.05  Italija zatvorila svoje luke za ruske brodove

U skladu sa sankcijama koje je Evropska unija uvela Rusiji, Italija je donela doluku da zabrani ruskim brodovima ulazak u italijanske luke počevši od sutra, 17. aprila, preneli su danas italijanski mediji. Pozivajući se na cirkularno pismo Glavne komande Lučkih kapetanija Italije, agencija ANSA je danas prenela da su zabranom obuhvaćeni i ruski brodovi koji su posle 24. februara promenili zastavu pod kojom plove, prenosi TASS.

18.50 Ruske snage pogodile rafineriju na istoku Ukrajine

Ruske snage su u subotu pogodile naftnu rafineriju u Lisičansku, gradu na istoku Ukrajine, saopštili su lokalne vlasti.

"Tokom jutra su granatirali naftnu rafineriju, buknuo je požar koji trenutno gasimo. Na tom mestu nema goriva. Gori samo ugljovodinični talog", rekao je guverner luhanske oblasti Serhij Gajdaj na mreži Telegramu. 

18.22 Podoljak: Ukrajina od EU nije dobila oružje koje je tražila

Ključni savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i šef ukrajinskog pregovaračkog tima, Mihail Podoljak, razočaran je napretkom prenosa oružja iz Evropske unije u Ukrajinu.

"Ukrajina, nakon što je zatražila oružje od Evrope, nije dobila ono koje je tražila, a oružju treba predugo da stigne", napisao je Podoljak na Tviteru.

18.07 Francuska kozmetička kompanija zatvara prodavnice i sajt u Rusiji

Francuska kozmetička kompanija L''Oksitan saopštila je da će zatvoriti svoje prodavnice i sajt u Rusiji u suprotnosti sa prvobitnom odlukom da ih zadrži otvorenim. Kompanija je prvobitno objavila da neće da zatvori prodavnice u Rusiji kako bi time zaštitila zaposlene od odmazde, no uskoro su kupci zapretili da će bojkotovati njihove proizvode, preneo je BBC.

17.48 Selo u Španiji iz solidarnosti promenilo naziv u Ukrajina

Mirno selo Fuentes de Andaluzija na jugu Španije promenilo je ime u Ukrajina u znak solidarnosti sa onima koji su zahvaćeni sukobom udaljenim više od 4.000 kilometara. Na znaku na kružnom toku na ulazu u selo, natpis Ukrajina je zamenila Fuentes de Andaluziju, a pored je naslikana plavo-žuta zastava, preneo je Rojters. Opširnije pročitajte u posebnom tekstu.

17.30 Rusija najavila recipročne mere nakon poteza Skoplja

Proterivanje šestorice ruskih diplomata iz Severne Makedonije negativno će uticati na odnose dve zemlje, poručila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Vlasti Severne Makedonije i dalje slede rusofobiju Zapada i uništavaju spiralu bilateralnih odnosa", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije, prenosi TASS. Zaharova je dodala da će Rusija preduzeti recipročne mere prema Severnoj Makedoniji.

17.11 UNHCR: Za 24 sata Ukrajinu napustilo još 40.000 ljudi

Još 40.000 ljudi pobeglo je iz Ukrajine za 24 sata, izjavila je predstavnica UNHCR-a u toj zemlji Karolina Lindholm Biling, prenosi AFP. Prema UNHCR-u, agenciji UN za izbeglice, 4.836.445 miliona Ukrajinaca napustilo je zemlju od početka ruske invazije 24. februara.

Tanjug/ AP Photo/Visar Kryeziu

 

16.40 Verščuk: Rsuke snage zarobile 1.000 civila, pola su žene

Ruske snage zarobile su oko 700 domaćih boraca i oko 1.000 civila tokom invazije na Ukrajinu, objavila je zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk.

"Nažalost, oko 500 zarobljenih civila su žene. Ponovno poručujemo da nećemo razmenjivati vojnike za civile, to se protivi Ženevskoj konvenciji. Nećemo kršiti međunarodne zakone i zato zahtevamo puštanje civila i njihov transfer na ukrajinsku stranu", poručila je Vereščuk.

16.22 Supruga Viktora Medvedčuka apeluje na razmenu Britanaca za njenog muža 

Supruga ukrajinskog političara Viktora Medvedčuka, Oksana Marčenko, objavila je video u kojem se obratila porodicama i prijateljima britanskih državljana, koje su nedavno zarobile ruske snage, da ih razmene za njenog muža.

"U vašoj je moći da zamolite britanskog premijera Borisa Džonsona da izvrši uticaj na ukrajinsko vođstvo i ostvari puštanje Britanaca, tako da ih razmeni za ukrajinskog opozicionog političara kojeg su uhapsile ukrajinske vlasti, mog supruga Viktora Medvedčuka", objavila je Marčenko, prenosi agencija TASS. Opširnije o ovome pročitajte u posebom tekstu.

Tanjug AP/Alexander Zemlianichenko

 

16.02 Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine se zahvalilo Cetinju

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine zahvalilo je građanima Cetinja koji svakog dana organizuju šetnje podrške za tu zemlju. "Građani Cetinja svakog dana od početka ruske invazije organizuju šetnje podrške ukrajinskom narodu i armiji", objavilo je Ministarstvo na svojoj Fejsbuk stranici.

Navode da se " crnogorski prijatelji svakog dana okupljaju od 17:30 na Cetinju i da šetaju ulicama pjevajući ukrajinske pjesme". "Skupovi neće prestati do pobede Ukrajinaca nad ruskim agresorom. Prijatelji, veliko hvala za vašu podršku", naveli su iz ukrajinskog ministarstva.

15.21 Rusija u statusu posmatrača u Savetu UN za ljudska prava

Saopštenjem o vanrednom obustavljanju svog mandata u Savetu UN za ljudska prava, Rusija je zadržala status posmatrača i nije dozvolila da bude lišena svojih prava u daljem radu u toj organizaciji, rekao je danas zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Veršinjin. Status posmatrača pruža Moskvi mogućnosti koje su uporedive sa ovlašćenjima država-članica Saveta za ljudska prava.

15.01 Ukrajinski bogataš obećao pomoć za obnovu Marijupolja, grada koji "nosi u srcu" 

Jedan od najbogatijih Ukrajinaca Rinat Ahmetov obećao je da će pomoći u obnovi opkoljenog Marijupolja, grada koji, kako je rekao "nosi u srcu" i gde poseduje dve ogromne čeličane za koje veruje da će se ponovo nadmetati na globalnom nivou. Opširnije u odvojenoj vesti.

EPA/DANIEL NAUPOLD

 

14.58 DNR: Operacija u Ukrajini se nastavlja do ispunjenja ciljeva

Specijalna vojna operacija koju je Rusija pokrenula u Ukrajini nastaviće se dok se ne ostvare svi njeni ciljevi, izjavio je danas lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin.

"Ciljevi i zadaci specijalne vojne operacije Ruske Federacije su zaštita Donjecke i Luganske Republike, zaštita građana, denacifikacija, demilitarizacija, neutralni status Ukrajine i status Ukrajine kao nenuklearne države. Ali verujte mi, ja pregovaram sa Ukrajinom već sedam godina, uključujuči i sporazume iz Minska. Ukrajina nije mesto za pregovore, jer je marioneta, ne donosi samostalno odluke, stoga ovi uslovi ne mogu i nisu ispunjeni. Ukrajinu kontrolišu spolja", ocenio je Pušilin.

14.50 FSB: Više od 16.000 ljudi evakuisano iz DNR i LNR u Rostov

U protekla 24 sata više od 16.000 ljudi evakuisano je iz samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR) u rusku Rostovsku oblast, saopštila je danas pres-služba regionalnog ogranka Federalne službe bezbednosti Rusije (FSB).

14.23 Rusija: Za poistovećivanje SSSR i nacističke Nemačke novčane kazne

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas Zakon kojim se kažnjava poistovećivanje uloge Sovjetskog Saveza i nacističke Nemačke tokom Drugog svetskog rata. Kako je predviđeno zakonom, novčane kazne iznosiće do 5.000 rubalja (60 dolara) za fizička lica, odnosno 100.000 rubalja (1.200 dolara) za pravna lica, prenosi Sputnjik. U slučaju ponavljanja prekršaja, za građane je predviđena kazna od 2.500 do 5.000 rubalja ili administrativni pritvor od 15 dana.

Kako se navodi, za zvaničnike je predviđena kazna od 5.000 do 20.000 rubalja (240 dolara) ili diskvalifikacija na rok od šest meseci, a za pravna lica pored novčane kazne koja može ići do 100.000 rubalja, predviđeno je i obustavljanje delatnosti na rok od 90 dana.

Tanjug/AP/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin

 

14.06 Guverner: Jedna osoba poginula, 18 ranjeno u Harkovu

Jedna osoba je poginula, a 18 je ranjeno kada je ruski projektil pogodio jedan od centralnih okruga severoistočne ukrajinske oblasti Harkov, objavio je na Telegramu guverner regiona Oleg Sinegubov.

 

 

13.41 Kličko:Jedna osoba poginula, nekoliko ranjeno u raketiranju

Jedna osoba je poginula, a nekoliko je ranjeno u jutrošnjim raketnim udarima na ukrajinsku prestonicu Kijev, rekao je gradonačelnik tog grada Vitalij Kličko. Dodao je da se lekari bore za živote ranjenih, prenosi Rojters.

Eksplozija se dogodila u kijevskom okrugu Darnjickij, napisao je ranije danas Kličko na Telegramu uz napomenu da je reč o jugoistočnom delu ukrajinske prestonice, na levoj obali Dnjepra.

 

 

12.30 DNR:Ukrajina u Donbasu za 24 sata izgubila 64 vojnika

Ukrajina je u protekla 24 sata izgubila 64 vojnika u Donbasu, saopštio je danas portparol Narodne milicije samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Eduard Basurin.

"Naši borci su u protekla 24 časa eliminisali 64 ukrajinskih nacionalista, dva tenka, jedan artiljerijski položaj sa protivvazdušnim sistemom ZU-23-2, dva oklopna vozila i jedno teretno vozilo", precizirao je Basurin na Telegramu, prenosi TAS S.

11.52 Rusija zabranila ulazak Borisu Džonsonu, Liz Tras, Volasu

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je zabranilo ulazak u zemlju britanskom premijeru Borisu Džonsonu, ministarki spoljnih poslova Liz Tras, ministru odbrane Benu Volasu kao i još desetorici članova vlade i političara. Ova mera je doneta "s obzirom na neprijateljske akcije britanske vlade koje su bez presedana, a posebno uvođenje sankcija visokim ruskim zvaničnicima", navelo je rusko ministarstvo u saopštenju, dodajući da će uskoro proširiti listu, preneo je Rojters.

11.33 UN: U Ukrajini ubijeno skoro od 2.000 civila

UN su saopštile da je od početka ruske vojne operacije u Ukrajini ubijeno skoro 2.000 civila, ali su upozorile da je stvarni broj civilnih žrtava mnogo veći. Od 1.982 civila ubijena između od 24. februara, 162 su bila deca, saopštila je Kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava, prenosi BBC. Povređen je još 2.651 civil, od kojih 256 dece. Većina smrtnih slučajeva i povreda uzrokovana je granatiranjem i vazdušnim udarima, navedeno je u saopštenju.

 

11.11 Rumunija zabranjuje ulazak u luke brodovima pod zastavom Rusije 

Rumunske vlasti odlučile su da od 17. aprila zabrane ulazak za brodove pod zastavom Rusije u rumunske luke, saopštila je pres-služba Rumunske uprave za pomorstvo. Izuzeci će biti brodovi kojima je potrebna pomoć i oni koji moraju hitno da pristanu u luku iz bezbednosnih razloga ili radi spasavanja ljudskih života. Osim toga, ograničenja se ne odnose na brodove koji u EU transportuju gas, naftu i naftne derivate, titanijum, aluminijum, bakar, nikl, rudu gvožđa, određene hemijske proizvode, nesankcionisane farmaceutske proizvode, hranu, poljoprivredne proizvode, đubriva, nuklearno gorivo i opremu za nuklearne elektrane, ugalj i druge vrste fosilnih goriva.

10.30 Moskva: Uništena fabrika oklopnih vozila i oboren SU-25

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su uništeni ukrajinski proizvodni pogoni fabrike za oklopna vozila u Kijevu i pogoni za remont vojne tehnike u Nikolajevu, prenosi Rojters pozivajući se na izveštaj novinske agencije Interfaks. Prema saopštenju ministarstva, Rusija je takođe oborila jedan ukrajinski avion SU-25 u blizini grada Izjuma u Harkovskoj oblasti na istoku Ukrajine, navodi brutanska agencija.

09.39 Vereščuk: Za danas dogovoreno devet humanitarnih koridora

Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk izjavila je da je za danas dogovoreno devet humanitarnih koridora za evakuaciju civila. Navela je da je iz Marijupolja, koji su opkolile ruske snage, moguće izaći privatnim automobilima, prenosi Rojters. Vereščuk je dodala da je pet od devet humanitarnih koridora otvroeno iz oblasti Lugansk, na istoku zemlje.

 

9.00 Uskoro sastanak ukrajinskih zvaničnika sa MMF i SVetskom bankom

Ukrajinski premijer Denis Šmihal i najviši ukrajinski finansijski zvaničnici posetiće Vašington sledeće nedelje tokom prolećnih sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke, saopštili za Rojters izvori upoznati sa tim planovima. 

profimedia

 

8.45 Zelenski: Ukrajinski gubici između 2.500 i 3.000 vojnika

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je danas da je između 2.500 i 3.000 ukrajinskih vojnika ubijeno tokom sedam nedelja rata sa Rusijom i da još oko 10.000 ranjeno. On je izjavio i da nije poznat broj ukrajinskih civilnih žrtava, prenosi Rojters. Zelenski je rekao da je između 19.000 i 20.000 ruskih vojnika ubijeno u sukobu, a Moskva je prošlog meseca saopštila da je ukupno 1.351 ruski vojnik ubijen, dok je 3.825 njih ranjeno, navodi britanska agencija uz napomenu da nije mogla nezavisno da proveri brojeve bilo koje strane.

8.32 Spasilački timovi na mestu eksplozije u Kijevu

Spasilačke i ekipe Hitne pomoći su na mestu jutrošnje eksplozije na periferiji Kijeva, saopštio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko. Eksplozija se dogodila u kijevskom okrugu Darnjickij, napisao je Kličko na Telegramu, prenosi Rojters uz napomenu da je reč o jugoistočnom delu ukrajinske prestonice, na levoj obali Dnjepra. Gradonačelnik Kijeva je dodao i da se informacije o ranjenima i eventualnim žrtvama još potvrđuju, navodi britanska agencija.

8.22 Eksplozije u Kijevu i Lavovu, oglasile se sirene za opasnost

U glavnom gradu Ukrajine Kijevu i na zapadu zemlje u Lavovu, čule su se eksplozije danas u ranim jutarnjim časovima, prenosi Rojters pozivajući se na ukrajinske medije. Kako se navodi, sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se jutros iznad većeg dela Ukrajine, a za sada nema zvanične potvrde o tim eksplozijama.

Tanjug AP/Rodrigo Abd

 

8.17 Gagin: Ispod fabrike Azovstalj postoji podzemni grad

Ispod fabrike Azovstalj u Marijupolju postoji podzemni grad, a neke zgrade su projektovane tako da izdrže nuklearni udar, izjavio je savetnik premijera samoproglašen Donjecke narodne republike Jan Gagin.

8.11 Ukrajinski štab: Ruska vojska jača pozicije kod Izjuma

Generalštab ukrajinske vojske saopštio je jutros da ruske snage jačaju pozicije oko grada Izjuma u Harkovskoj oblasti i da se pripremaju za intenziviranje napada kod Avdejevke u Donjeckoj oblasti. Ukrajinski generalštab navodi da ruske snage nastavljaju delimičnu blokadu Harkova i artiljerijsko granatiranje grada, navodi Unian. Dodaje se da u vodama Azovskog mora ruski brodovi nastavljaju blokadu luke Marijupolj.

8.05 Zelenski: Ukrajinski narod ne želi Rusiju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski smatra da je Rusija zauvek izgubila Ukrajinu i da je izgubila šanse da obnovi veze sa bilo kojim regionom zemlje. Kako je rekao, "nije problem okupatora to što ih neki aktivisti, veterani ili novinari ne prihvataju, već što je ne prihvata i nikada je neće prihvatiti ceo ukrajinski narod".

Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

7.55 Rusija proteruje 18 službenika Delegacije EU u Moskvi

Rusija je proglasila 18 službenika Delegacije Evropske unije u Moskvi personama non grata što je recipročna mera nakon proterivanja ruskih diplomata iz stalne misije pri EU, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

"Kao odgovor na neprijateljske akcije EU 18 službenika Delegacije EU u Rusiji proglašeno je personama non grata i moraće ubrzo da napuste Rusiju. Odgovarajuća nota je uručena šefu Delegacije EU u Moskvi Markusu Edereru", navodi se u saopštenju, prenosi TASS.

7.47 Ponos Rusije na dnu Crnog mora: Kako je potopljena krstarica "Moskva"

Pokaže li se tačnim informacija da je krstarica Moskva potonula zbog ukrajinskog napada, biće to najveći ratni brod potopljen u poslednjih 40 godina. U Ukrajini se njegovo potonuće slavi kao novi veliki uspeh domaće vojske koja je prva javila da ga je raketirala, dok rusko Ministarstvo odbrane tvrdi da je jedan od najvažnijih brodova ruske mornarice potonuo zbog eksplozije u skladištu municije. Opširnije u odvojenom tekstu.

AP Photo

 

7.39 Zelenski: Putin bi mogao da upotrebi nuklearno oružje

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da sve zemlje sveta treba da budu spremne na mogućnost da bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao da upotrebi taktičko nuklearno oružje u svom ratu protiv Ukrajine. Zelenski je u intervjuu za CNN iz kabineta predsednika u Kijevu rekao da bi Putin mogao da se okrene nuklearnom ili hemijskom oružju jer ne ceni živote naroda Ukrajine.

7.28 Kijevska policija: Više od 900 tela otkriveno kod prestonice

Više od 900 tela civila otkriveno je u regionu oko ukrajinske prestonice nakon povlačenja ruskih snaga, saopštila je danas kijevska policija. Šef regionalnih policijskih snaga Kijeva Andrij Nebitov rekao je da su tela ostavljena na ulicama ili privremeno sahranjena, preneo je AP. On je izneo policijske podatke koji pokazuju da je 95 odsto preminulo od prostrelnih rana.

7.20 Nemački ministar privrede pozvao građane da štede energiju

Ministar privrede Nemačke Robert Habek pozvao je građane da štede energiju. Ovo je drugi put da on, od početka rata u Ukrajini, poziva građane na štednju energije.

"Molim svakog građanina da sada da svoj doprinos štednji energije", naglasio je u izjavi medijima "Funke" grupacije.

Tanjug/AP/Michael Sohn

 

7.10 UN: Oko pet miliona izbeglica napustilo Ukrajinu

Više od pet miliona izbeglica dosad je pobeglo iz Ukrajine od ruske invazije, ukazuju najnoviji podaci koje su objavile UN. Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR) saopštio je da je više od 4,7 miliona izbeglica prešlo ukrajinske granice, prenosi BBC. Pored toga, Međunarodna organizacija UN za migracije, koju citira Agencija Frans Pres, kaže da je gotovo 215.000 državljana trećih zemalja takođe otišlo u susedne države. 

 

 

Komentari (0)

Evropa