Evropa

Borba za svaki glas: U duelu Makron i Le Pen, svi gledaju u Melanšonove pristalice, a oni bi radije ostali kod kuće

Komentari
Borba za svaki glas: U duelu Makron i Le Pen, svi gledaju u Melanšonove pristalice, a oni bi radije ostali kod kuće
Borba za svaki glas: U duelu Makron i Le Pen, svi gledaju u Melanšonove pristalice, a oni bi radije ostali kod kuće - Copyright Tanjug AP/Benoit Tessier/Pool via AP, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nedugo nakon što su 10. aprila vodeći francuski mediji objavili prve rezultate prvog kruga predsedničkih izbora, pred svoje birače izašao je lider krajnje levice Žan Lik Melanšon. Njegov rezultat tog dana bio je iznenađenje za mnoge ankete, bio je treći osvojivši 22 odsto glasova, a upravo to biračko telo moglo bi u drugom da odigra ključnu ulogu i donese presudu ko će voditi Francusku narednih pet godina - centrista i aktuelni predsednik Emanuel Makron ili liderka krajnje desnice Marin le Pen.

Prema zvaničnim podacima francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova, Makron je u prvom krugu osvojio 27,84 odsto glasova, a iza njega sa 23,14 odsto ostala je liderka Nacionalnog okupljanja Marin le Pen. Iako će drugi krug izbora, koji se održava 24. aprila, da bude repriza 2017. godine, ovoga puta razlika između dvoje starih rivala sa potpuno različitim programima mogla bi da bude mnogo manja, pokazuju ankete. Baš taj tas na vagi verovatno će biti glasači Žana Lika Melanšona.

U govoru koji je održao nakon objave rezultata, Melanšon je više puta pozvao svoje birače da "nijedan glas ne daju Le Penovoj", međutim, to ne znači da je on izrazio svoju podršku Makronu, jednostavno poziv da se glasa za lidera "Republike u pokretu" nije stigao.

Kako piše Politiko, bez obzira na to što nije uspeo da se domogne drugog kruga, postoji nešto na šta bi Melanšon mogao da bude ponosan - osvojio je srca mladih francuskih birača pred kojima je sada težak izbor. Na koju stranu će se ti glasovi "preliti" zasad se ne može sa sigurnošću reći, a ono što je gotovo izvesno je da će sigurno veliki udeo činiti oni koji su odlučili da na glasanje uopšte ni ne izađu.

Makronu i Le Penovoj ostalo je svega nekoliko dana da privuku glasače, pre svega one sa levice, a ključan trenutak u kampanji biće i televizijska debata koja je zakazana za večeras. Karta na koju bi mogli da igraju, što ne bi bilo lako za Le Penovu, zasigurno je i ekologija.

Teška odluka za mlade birače

U svom trećem pokušaju da dođe na vlast, Melanšonu je nedostajalo vrlo malo da se domogne barem drugog kruga. Za Le Penovom je zaostao nešto više od procenat, a činjenica da su prva tri mesta zauzeli centrista, desničarka i levičar, pokazala je i duboke podele u Francuskoj. Sve to dovelo je pristalice levice u nezavidnu poziciju u kojoj i dalje nisu odlučili koju opciju zaokružiti.

"To je kao da birate između kuge i kolere", rekla je 19-godišnja Maha za Politiko, studentkinja društvenih nauka koja je svoj prvi glas dala Melanšonu, ali bi nevoljno dala glas Makronu u drugom krugu.

Kako je ona objasnila, sedamdesetogodišnji Melanšon je prošao bolje od Makrona u ciljanju mladih glasača. Na primer, to je činio i objavljujući video snimke na društvenim mrežama TikTok i Instagram. 

Ipak, ima i onih kojima je glas za Makrona jednostavno preteško. Njihova opcija je ili da predaju prazan listić ili će prosto ostati kod kuće.

"Ne želim da donosim odluku koja je protiv mojih uverenja na mojim prvim izborima. Ja ću biti uzdržan. Odbijam da dam svoj glas krajnjoj desnici ili Makronu. To je jedini način da se moje nezadovoljstvo čuje", rekao je 19-godišnji Enco. 

Tanjug AP/Ludovic Marin, Pool via AP, File

 

Analizirajući sve starosne grupe, apstinencija je najviše prisutna upravo kod mladih - više od 40 odsto u prvom krugu izbora. Ali, Melanšon se pokazao najuspešnjim od svih kandidata u ubeđivanju upravo te grupe birača da glasa. Ankete pokazuju da je za Melanšona glasalo 36 odsto birača starosti zmeđu 16 i 24 godine, a da je pristalice njegovog pokreta teže naći među starijim biračima, koji su u velikoj meri dali prednost Makronu u odnosu na njega.

Uprkos tome što je bio najmlađi kandidat i što se udaljio od tradicionalnih partija, Makron do sada nije uspeo da dobije podršku mladih birača, posebno u radničkim naseljima.

Karta do Melanšonovih glasača - ekologija

U pokušaju da uoči drugog kruga predsedničkih izbora privuče mlade levičarske glasače, predsednik Francuske Emanuel Makron zaigrao je i na kartu ekologije, rekavši da je njegov cilj izgradnja zelene ekonomije, dok je protivkandidatkinju Marin le Pen nazvao "klimatskim skeptikom".

Govoreći na predizbornom skupu u Marselju, Makron je rekao da građani 24. aprila treba da naprave "civilizacijski izbor" i obećao da će od Francuske napraviti "veliku naciju koja štiti životnu sredinu", preneo je Politiko.

"Sada je izbor jasan. Desnica ima projekat klimatskog skepticizma, želi da napusti klimatske ambicije Evrope i da uništi vetroparkove", rekao je Makron pred oko 3.000 pristalica.

Gotovo čitav govor Makron je posvetio svojim planovima za zaštitu životne sredine, a svoju protivnicu je optužio da želi da uništi postojeće vetroelektrane i da uvede moratorijum na izgradnju novih solarnih u vetroelektrana, a umesto toga hoće gradi nove nuklearne elektrane.

Bilo je uočljivo da se Makron sve vreme obraćao manje svojim, a više biračima levičara Žana Lika Melanšona, koji je kampanju uglavnom zasnivao na pitanjima zaštite životne sredine.

Šta kažu ankete?

Glasači Žana Lika Melanšona zasad su prilično velika enigma. Glasovi koji su u prvom krugu otišli njemu, u drugom će se verovatno račvati u tri pravca - ka Makronu, ka Le Penovoj, ali će biti onih koji će verovatno to glasanje propustiti.

Aktivisti Melanšonovog pokreta "Nepokorena Francuska" rekli su da će izaći na birališta i da neće glasati za Le Pen, međutim, nisu precizirali da li onda taj glas ide Makronu ili "u prazno". Prema istraživanju koje je objavio Opinionway, oko 41 odsto onih koji su glasali za Melanšona sada bi mogli da glasaju za Makrona. Čak 35 odsto moglo bi da ostane kod kuće ili da preda prazan listić, a 24 odsto bi glasalo za Le Pen.

I anketa koju je objavio Ipsos France pokazuje slične rezultate, na primer 38 odsto glasalo bi za Makrona, ali bi čak 46 odsto izostalo sa glasanja. 

Kako je za Euronews Srbija ranije rekla Gezine Veber iz Nemačkog Maršal fonda, Melanšonovi glasovi su bili strateški većim delom. Za njega je, kako je rekla, glasao deo tradicionalnih birača Socijalističke partije ili Zelenih.

"Oni će verovatno biti pragmatični i glasati za Makrona u drugom krugu, samo da bi izbegli da Le Pen dođe na vlast. Sa druge strane, možete imati one koji će glasati za Le Pen, jer postoji deo Melanšonovih birača koji je i 2017. glasao za Makrona samo jer su protiv Le Pen. Međutim, Makron je na vlasti već pet godina, i nisu svi građani saglasni sa njegovim politikama kada su u pitanju unutrašnja bezbednost i policija, a za neke je i previše liberalan", rekla je ona i dodala da bi neki od njih mogli da glasaju za Le Penovu jer je ona u nekim stvarima slična Melanšonu.

Sa druge strane, Slobodan Zečević iz Instituta za političke studije smatra da je i pored svih ograda Melanšon pozvao na podršku Makronu. Nesumnjvo je, međutim, i da je jedan deo birača privučen ekonomskim programom koji nudi Le Pen.

"Mislim da je Melanšon pozvao svoje glasače da glasaju praktično za Makrona i pored svih ograda. Ono što treba imati u vidu, reč je o širokim slojevima naroda koji je relativno pogođen ovom ekonomskom krizom i jedan deo njih sigurno je privučen ekonomskim programom Marin le Pen", rekao je on.

Inače, iako bi glasovi Le Penovoj možda na prvi pogled delovali čudno s obzirom na to da dvoje poltičara dolaze sa suprotnih krajeva političkog spektra i imaju suprotne stavove o imigraciji i životnoj sredini, oni zapravo dele duboko nepoverenje prema NATO i prema EU, rekavši da više ne žele da francuski zakon bude podređen uakonu EU. 

Melanšon - bivši socijalista koji je izgradio sopstveni pokret protiv establišmenta pre više od decenije, rekao je da je njegov program za Francusku nekompatibilan sa postojećim pravilima EU. Bio je spreman na "konfrontaciju" sa Briselom i na "nepoštovanje" pravila EU, kada je to potrebno.

Komentari (0)

Evropa