Evropa

Prva reakcija Džonsona nakon kazne za aferu "partigejt": Nisam znao da je zabava bila ilegalna

Komentari

Autor: CNN

19/04/2022

-

18:41

Prva reakcija Džonsona nakon kazne za aferu "partigejt": Nisam znao da je zabava bila ilegalna
Prva reakcija Džonsona nakon kazne za aferu "partigejt": Nisam znao da je zabava bila ilegalna - Copyright Tanjug/AP/Jessica Taylor/UK Parliament

veličina teksta

Aa Aa

Britanski premijer Boris Džonson izvinio se zbog kršenja kovid mera, ali tvrdi da nije znao da je rođendanska zabava organizovana 2020. godine u njegovu čast bila ilegalna. 

Džonson je u utorak poslanicima britanskog parlamenta ponudio, kako je rekao, "srdačno izvinjenje", ali je dodao da "ni tada ni naknadno mu nije palo na pamet" da bi skup "mogao predstavljati kršenje pravila". On se prvi put obratio poslanicima otkako ga je londonska policija kaznila 13. aprila zbog prisustvovanja rođendanskoj zabavi priređenoj za njega u Dauning stritu u junu 2020, kada su bila zabranjena velika okupljanja u zatvorenom prostoru.

"Koristim ovu priliku prvog slobodnog dana zasedanja da ponovim svoje iskreno izvinjenje Donjem domu. Čim sam dobio obaveštenje, priznao sam i rekao da ljudi imaju pravo da očekuju bolje od njihovog premijera", poručio je Džonson poslanicima i dodao da u početku nije shvatio da je skup prekršio epidemiološke mere, prenosi agencija Rojters.

Poslanici će u četvrtak održati glasanje o tome da li Džonsona treba istražiti zbog tvrdnji da je obmanuo parlament, jer je više puta ponovio da je poštovao mere.

"Nije mi palo na pamet ni tada, ni kasnije, da okupljanje u kabinetu neposredno pre vitalnog sastanka o strategiji borbe protiv kovida-19 može da predstavlja kršenje pravila. Ponavljam da je to bila moja greška i izvinjavam se zbog toga, bezrezervno," rekao je Džonson.

Policajci i dalje istražuju razne druge skupove održane u srcu vlade tokom pandemije kovida-19, a Džonson bi mogao dobiti još kazni u narednim nedeljama. Skandal, nazvan "Partigejt", doveo je do poziva Džonsona da podnese ostavku i smanjio podršku njegove stranke, pokazuju najnovije ankete, prenosi CNN.  

Lider laburista Kir Starmer nazvao je Džonsonovu izjavu od utorka "šalom".

"Javnost se odlučila, ne veruje ni reč koju premijer kaže. Oni znaju šta je on", dodao je Stramer.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa