Evropa

Rojters: OEBS radi na oslobađanju osoblja u Donbasu

Komentari

Autor: Tanjug

23/04/2022

-

23:45

Rojters: OEBS radi na oslobađanju osoblja u Donbasu
Ukrajinska vojska - Copyright TAnjug/AP Photo/Felipe Dana

veličina teksta

Aa Aa

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) saopštila je danas da pokušava da obezbedi oslobađanje jednog broja članova osoblja Specijalne posmatračke misije (SMM) u Ukrajini koji su pritvoreni u Donbasu.

"OEBS je izuzetno zabrinut što je jedan broj članova misije SMM lišen slobode u Donjecku i Lugansku. OEBS koristi sve dostupne kanale da olakša oslobađanje svog osoblja", saopštila je Kancelarija za medije organizacije u odgovoru Rojtersu, ne dajući više detalja.

Kancelarija glavnog tužioca samoproglašene Narodne Republike Donjeck (NRD) u Donabasu pokrenula je 15. aprila krivični postupak za špijunažu protiv nekoliko službenika Specijalne posmatračke misije OEBS-a, koji su, kako se navodi, "preneli državne tajne" ukrajinskim vlastima, preneo je TASS.

Zaposleni Specijalne posmatračke misije OEBS-a špijunirali su u interesu Kijeva, izjavio je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski u ponedeljak u obraćanju Savetu bezbednosti, preneo je Sputnjik.

OEBS je u martu saopštio da je evakuisao skoro 500 članova međunarodne misije iz Ukrajine, a od 1. aprila, SMM je prešao na administrativnu ulogu kako bi osigurao bezbednost članova misije i imovine širom Ukrajine, uključujući područja koja nisu pod kontrolom vlade, saopštila je u danas Kancelarija za medije OEBS-a za Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa