Evropa

Otvorena birališta u Sloveniji, bira se novi parlament

Komentari

Autor: Tanjug

24/04/2022

-

09:23

Otvorena birališta u Sloveniji, bira se novi parlament
Tanjug AP/Darko Bandić - Copyright Tanjug AP/Darko Bandić

veličina teksta

Aa Aa

U Sloveniji su jutros otvorena birališta na kojima će Slovenci izabrati novi parlament, a time i novu koalicionu vladu koju će, prema anketama, najverovatnije sastaviti dosadašnji premijer Janez Janša ili 55-godišnji menadžer Robert Golob.

Pravo glasa ima skoro 1,7 miliona birača koji će 90 poslanika u novom parlamentu birati među više od 1.400 kandidata sa dvadesetak lista političkih stranaka i udruženja. Očekuje se veća izlaznost na ovim izborima u odnosu na one pre četiri godine, kad je svoj glas dalo manje od 53 posto upisanih u biračke spiskove.

U večernjim se satima očekuju zvanični privremeni rezultati koji će dati jasniju sliku o rezultatu izbora.

profimedia

 

"Mrtvu trku" vode Slovenačka demokratska stranka (SDS) Janeza Janše, koji nastoji da osigura četvrti mandat, i Pokret sloboda koju je pre izbora formirao Robert Golob (55), istaknuti menadžer koji je godinama vodio veliko državno energetsko preduzeće GEN.

Neizvesna je i trka za treću najjaču stranku, koja se vodi između levice (8,8 odsto) i socijaldemokrata (8,6 odsto).

Cenzus od četiri odsto sigurno će preći i demohrišćanska Nova Slovenija (7,8 odsto), a na ivici praga su centristička stranka Povežimo Sloveniju (PoS) i stranke Alenke Bratušek (SAB) i Marijana Šareca (LMS S), navodi Hina.

Analitičari smatraju da bi za stabilnu buduću vladu u koaliciji trebalo da budu najmanje tri ili četiri stranke s oko 55 mandata u novom parlamentu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa