Evropa

Tenzije iznad Egeja: Turska i Grčka optužuju jedna drugu za narušavanje vazdušnog prostora, Micotakis zvao Stoltenberga

Komentari

Autor: Euronews

29/04/2022

-

17:52

Tenzije iznad Egeja: Turska i Grčka optužuju jedna drugu za narušavanje vazdušnog prostora, Micotakis zvao Stoltenberga
Tenzije iznad Egeja: Turska i Grčka optužuju jedna drugu za narušavanje vazdušnog prostora, Micotakis zvao Stoltenberga - Copyright Ministarstvo odbrane

veličina teksta

Aa Aa

Grčka i Turska optužile su međusobno jedna drugu zbog narušavanja vazdušnog prostora iznad Egejskog mora.  Turska je u četvrtak tvrdila da je druga članica NATO-a Grčka ušla u turski vazdušni prostor "trideset puta za tri dana".

Optužbe su usledile samo dan nakon što je grčki premijer Kirijakos Micotakis izneo sličnu tvrdnju protiv Ankare, prenosi Euronews.  Micotakis je izjavio da je turska vojska sprovodila nedozvoljene letove iznad nekoliko velikih grčkih ostrva. 

Tursko ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je optužbe i insistiralo na tome da su grčke vazdušne snage izvele "provokativne letove" u blizini turskih primorskih gradova Didim, Dača i Dalaman.

Dve zemlje imaju dugogodišnje morske i vazdušne granične sporove usred poteza da se istraže potencijalne rezerve prirodnog gasa u Egejskom moru.

Nesporazum je rezultirao skoro svakodnevnim patrolama vazduhoplovnih snaga i misijama presretanja, uglavnom u spornom vazdušnom prostoru oko grčkih ostrva koja su blizu turske obale.

Micotakis kontaktirao Stoltenberga

Micotakis je u četvrtak rekao da je kontaktirao generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga kako bi prijavio navodne povrede vazdušnog prostora koje je načinila Turska.

"Jasno sam stavio do znanja... da je ovakvo ponašanje saveznika iz NATO-a na jugoistočnom krilu alijanse jednostavno neprihvatljivo. To podriva evropsku bezbednost, jedinstvo i svrhu NATO-a", rekao je Micotakis. 

Tursko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je Grčku da "prestane sa provokativnim akcijama i retorikom" i da podrži nedavno nastavljene razgovore koji imaju za cilj izgradnju poverenja između dve zemlje.

"Optuživanje naše zemlje nije u skladu sa nedavnom pozitivnom agendom i dobrosusedskim odnosima između dve zemlje, iako je Grčka pokrenula i eskalirala tenzije", navodi se u saopštenju turskog ministarstva.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis sastao se prošlog meseca u Istanbulu sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom nakon što je ruska invazija na Ukrajinu postala hitna tema među saveznicima u NATO-u. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa