Evropa

Pelosi posle sastanka sa Zelenskim: Ne smete da se povučete pred siledžijama

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

01/05/2022

-

12:16

Pelosi posle sastanka sa Zelenskim: Ne smete da se povučete pred siledžijama
Zelenski i Pelosi - Copyright Ukrainian Presidential Press Office via AP)

veličina teksta

Aa Aa

Delegacija američkog Kongresa predvođena predsednicom Predstavničkog doma Nensi Pelosi otputovala je u Kijev kako bi poslala jasnu poruku svetu da je Amerika je čvrsto na strani Ukrajine, prenosi Ukrinform današnje saopštenje delegacije Kongresa koja je u poseti Kijevu.

Ističe se da je to prva zvanična poseta delegacije Kongresa od početka "ruske invazije na Ukrajinu".

"Naša delegacija je otputovala u Kijev da pošalje jasnu poruku celom svetu: Amerika je čvrsto na strani Ukrajine", istaknuto je u saopštenju. Navedeno je da je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski istakao potrebu za kontinuiranom bezbednosnom, ekonomskom i humanitarnom pomoći Sjedinjenih Država Ukrajini.

Delegacija navodi da je u Kijevu prenela poruku da je na putu veća podrška SAD i da rade na transformaciji zahteva predsednika Bajdena za finansiranje u zakonodavni paket. Delegacija je izrazila poštovanje i zahvalnost predsedniku Vladimiru Zelenskom za njegovo vođstvo i "divljenje ukrajinskom narodu za njegovu hrabrost u borbi protiv ruskog agresora".

Predstavnici Kongresa će nakon Kijeva posetiti Poljsku, gde će se sastati sa predsednikom Andžejem Dudom i drugim zvaničnicima. Zelenski se danas sastao sa predsednicom Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi, koja je prenela svoje utiske na konferenciji za medije.

Na pitanje novinara gde SAD "povlače liniju" u smislu retorike i isporuke oružja kako ne bi došlo do "provociranja nečega mnog goreg", Pelosi je rekla da "siledžijama ne bi trebalo dozvoliti da maltretiraju druge".

"Ako prete, ne smete da se povučete. Mi smo tu kako bismo se borili, i ne smete da se povučete pred siledžijama", dodala je Pelosi.

Ona je, uz to, rekla i da joj je bila "velika čast da se sastane sa ukrajinskim predsednikom", i da je njihov razgovor bio fokusiran na "obezbeđivanje humanitarne i ekonomske pomoći, i eventualno ponovnu izgradnju jednom kada pobeda bude osigurana".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa