Evropa

Britanske kobasice tačka razdora sa EU, Makronov komentar naljutio London

Komentari

Autor: Euronews, N. Z.

14/06/2021

-

22:19

Britanske kobasice tačka razdora sa EU, Makronov komentar naljutio London
Britanske kobasice tačka razdora sa EU, Makronov komentar naljutio London - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rastuće tenzije između Velike Britanije i Evropske unije pretile su da zasene zaključke samita G7 održanog tokom vikenda. London je optužio Francusku za "uvredljive primedbe da Severna Irska nije deo Ujedinjenog Kraljevstva", a svetski lideri su u strahu od onoga šta će se dogoditi sa Severnoirskim protokolom.

Džonson se na samitu, održanom upravo u Velikoj Britaniji, požalio na aktuelne propise kojima se onemogućuje isporuka kobasica s ostrvskog dela Velike Britanije u Severnu Irsku.

"To bi bilo kao da se Parizu zabrani prodaja poznatih kobasica iz Tuluza", rekao je Džonson.

Makron je međutim odbacio takvo poređenje rekavši da su "Pariz i Tuluz deo iste zemlje", prenosi AFP.

Dogovor velikih sila na samitu u Kornvolu otežale su razlike u stanovima između Londona i EU o trgovinskim kontrolama nametnutim između Velike Britanije i njene pokrajine Severne Irske.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dominik Rab rekao je da su sugestije lidera EU uvredljive, te da ti navodi imaju konkretan učinak na zajednice, prenosi Rojters.

"Zamislite samo šta bi bilo kada bismo tako razgovarali o Kataloniji, flamanskom delu Belgije, nemačkim saveznim državama, severu Italije, francuskoj Korzici, smatrajući ih različitim zemljama. Molim vas, malo poštovanja", naveo je Rab.

Kako piše "Gardijan", francuski diplomatski izvori odbacuju ideju da je Makron doveo u pitanje status Severne Irske, dodajući da je on jednostavno naglasio činjenicu da je ona odvojena od Velike Britanije morem.

Šta je Severnoirski protokol i kako funkcioniše?

Tokom pregovora o Bregzitu sve strane su se saglasile da je zaštita mirovnog sporazuma o Severnoj Irskoj apsolutni prioritet. Kada je on potpisan 1998. godine, jedna od ključnih stavki je bila potreba za otvorenom granicom između Republike Irske i Severne Irske.

To je bilo lako postići jer su obe u tom trenutku bile deo Evropske unije. Republika i Severna Irska delile su ista pravila EU kada je reč o trgovini, tako da nisu bile potrebne provere dobara na putu iz jedne zemlje u drugu.

Međutim, novi sporazum je bio neophodan nakon Bregzita. Evropska unija zahteva da roba bude ispitana kada dolazi iz država nečlanica, a neki produkti čak uopšte ne mogu ni da uđu.

Tanjug AP/Stefan Rousseau

 

EU i Ujedinjeno Kraljevstvo došli su do novog načina kako da obezbede da ne bude graničnih kontrola. To je razlog zašto su pregovarali i potpisali Severnoirski protokol. 

Stupio je na snagu 1. januara 2021. godine i sada je deo međunarodnih zakona.

U okviru ovog protokola, obe strane su se saglasile da, čak iako Severna Irska više nije bila deo EU, nastaviće da prati mnoštvo pravila Unije. 

To bi joj omogućilo da kamioni nastave da se kreću preko kopnene granice, a na da budu pregledani i ispitivani.

U međuvremnu, Engleska, Škotska i Vels više ne prate ova pravile, što je dovelo do nove "regulative" između Velike Britanije i Severne Irske. Sada se roba pregleda kada iz Engleske, Škotske i Velsa stigne u Severnu Irsku.

Inspekcija se odvija u lukama Severne Irske, te moraju da se ispune carinske isprave. To je izazvalo i kritike da je nova granica kreirana u Irskom moru, piše BBC. 

Gde je nastao problem?

Novi sistem je počeo klimavo, sa kratkim zastojem na početku godine. Neki prehrambeni proizvodi koji su iz Velike Britanije stizali u Severnu Irsku, kao što su zamrznuto meso, mleko, riba i jaja, morali su da prođu monitoring kako bi se osiguralo da ispunjavaju standarde EU, navodi BBC. 

Oni moraju da prođu luku na kojoj je granična kontrola, da se ispuni papirologija, te da se i fizički roba pregleda.

EU je saopštila u februaru da ta granična kontrola još nije u potpunosti operativna i da neka roba ulazi u Severnu Irsku bez da je adekvatno deklarisana. 

Kako bi bili sigurni da se zalihe održavaju, supermarketima je bilo dozvoljeno da izbegnu tri meseca proveru proizvoda. U martu je Velika Britanija, jednostrano, odlučila da produži grejs period do oktobra. Naknadno je najavila dalje jednostrane poteze kako bi olakašala trgovinu od Britanije do Severne Irske.

Pravila EU za bezbednost hrane ne dozvoljavaju da ohlađeno meso ulazi na njihovo tržište iz zemalja nečlanica, kao što je Ujedinjeno Kraljevstvo. To je dovelo do toga da britanske kobasice budu zabranjene u Severnoj Irskoj.

profimedia

 

Šestomesečni grejs period postoji od januara, kada se pravila ne primenjuju, ali po pravilima protokola, rok ističe do kraja ovog meseca. Pregovori šta će se dogoditi dalje su održani nedavno, ali bez konkretnog sporazuma. 

Maroš Šefčović, potpredsednik Evropske komisije rekao je da je optimističan po pitanju pronalaska rešenja, ali je dodao da je strpljenje EU "veoma tanko".

Ukoliko sporazum ne može da bude postignut, UK navodi da će ignorisati pravila. Međutim, EU odgovara da će odgovoriti zakonskim akcijama koje bi mogle da dovedu do uvođenja tarifa na britanske proizvode.

EU navodi da je odluka Ujedinjenog Kraljevstva da produži grejs period kršenje međunarodnog prava, jer se zemlja nije konsulatovala. 

Komentari (1)

Branko Jovanovic

15.06.2021 01:08

Čuj britanske kobasice...

Evropa