Evropa

Krizni štab će se baviti i bezbednošću snabdevanja u Austriji

Komentari

Autor: Tanjug

03/05/2022

-

13:47

Krizni štab će se baviti i bezbednošću snabdevanja u Austriji
Krizni štab će se baviti i bezbednošću snabdevanja u Austriji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Austrijska vlada želi da ojača samosnabdevanje namirnicama, glavni je zaključak današnje sednice posvećene bezbednosti snabdevanja u Austriji. Ministarka poljoprivrede Elizabet Kestinger je nakon sednice vlade sa ekspertima i poljoprivrednicima prenela da je rat u Ukrajini pokazao koliki je značaj bezbednosti snabdevanja energentima, ali i namirnicama.

Upozorila je da se vide sve veći problemi u osiguranju bezbednosti snabdevanja u Evropi. Kestinger je istakla da je osiguran visoki stepen samosnabdevanja Austrije, a to je pre svega zahvaljujući privrednicima, koji svakodnevno proizvode. Kestinger je kazala i da se u Austriji proizvodi više mesa i mleka nego što se troši.

Navela je da je još tokom pandemije pri ministarstvu uspostavljen krizni štab, koji je sada počeo da se bavi bezbednošću snabdevanja u uslovima ukrajinskog rata, te dodala da je trenutno glavna tema rast cena i da je ona najprisutnija kod namirnica.

S tim u vezi je rekla da se za proizvodnju namirnica koristi 10 odsto gasa koji se uvozi. Kestinger je ukazala da su poljoprivrednici suočeni sa drastičnim rastom cene energenata, ali i đubriva čija cena je porasla za 200 do 300 odsto, a poskupela je i stočna hrana. Dodala je da vlada trenutno analizira potrebu stvaranja strateških rezervi u oblasti namirnica.

"Ključna poruka sastanka je da je stanje dobro, da je Austrija dobro pripremljena za moguće probleme", objasnila je Kestinger.

"U budućnosti ključni faktori bezbednost snabdevanja energentima i namirnicama"

Jozef Mozbruger, predsednik Poljoprivredne komore Austrije naglasio je da je ukrajinska kriza pokazala da su u budućnosti ključni faktori bezbednost snabdevanja energentima i namirnicama.

"Austrija je u stanju da sama obezbedi osnovne namirnice. Ali razvili smo u prošlosti zavisnosti u nekim oblastima, koje treba kritički analizirati radi bezbednosti snabdevanja. Moramo se baviti i pitanjem da li je potrebno praviti rezerve", objasnio je on. Dodao je da se mora sve učiniti da poljoprivrdnici nastave da proizvode, da ne prodaju samo sirovine, te da je potreban paket mera za podršku poljoprivrednika.

Inače, Kestinger i šef ekonomskog instituta "Wifo" Gabrijel Felbermajer izjasnili su se protiv ukidanja PDV-a na namirnice, dok je ministarka rekla da eksperti smatraju da takva mera "ne bi stigla do potrošača".

Komentari (0)

Evropa