Evropa

Pahor: Putin nepredvidljiv, ne isključujem nuklearni sukob

Komentari

Autor: Tanjug

03/05/2022

-

19:30

Pahor: Putin nepredvidljiv, ne isključujem nuklearni sukob
Borut Pahor - Copyright Tanjug AP/Darko Bandić

veličina teksta

Aa Aa

Slovenački predsednik Borut Pahor je izjavio da se zalaže za nastavak isporuke oružja Ukrajini i ukazao na nepredvidljivost ruskog predsednika Vladimira Putina, uz napomenu da bi situacija mogla da eskalira do nuklearnog sukoba.

On je u intervjuu za nemački Špigel upozorio na potcenjivanje ruske vojske i ukazao na rizik od širenja sukoba na Moldaviju, Gruziju i zapadni Balkan, prenosi STA. Slovenački predsednik je nemačkom listu rekao da, "nažalost, više ne može da isključi nuklearni sukob", pošto je izgubio poverenje u prosuđivanje ruskog predsednika.

Iako, po njemu, nuklearni sukob ne bi imao nikavog smisla, Pahor tvrdi da Putina takođe nije odvratila ni besmislenost rata u Ukrajini, navodi slovenačka agencija. Pahor je naglasio da se ne slaže sa trenutnim embargom na ruske energente, već da se zalaže za postepeno smanjenje zavisnosti od ruskih energenata, iako se, kaže, nekome takav korak čini kukavičkim.

On se dotakao i kritika iz istočne Evrope, gde se zvanični Berlin optužuje da odugovlači s uvođenjem sankcija Rusiji i istakao da bi Nemačka pretrpela značajnu ekonomsku štetu ako bi se uveo embargo na ruska fosilna goriva, što po njemu, objašnjava njihovu zabrinutost, navodi STA.

"Rusija spremna na teške žrtve da bi pobedila"

Slovenački predsednik je izjavio za nemački list da Putinova težnja za vojnom pobedom trenutno nije dobra osnova za početak ozbiljnih mirovnih pregovora i smatra da bi ukrajinski rat mogao i da eskalira, jer je Rusija spremna na teške žrtve da bi pobedila.

Pahor je primetio da posebno u Moldaviji postoji jak strah od širenja sukoba na njenu teritoriju, te kaže da bi taj rat direktno mogao da utiče i na Gruziju i Zapadni Balkan. On je intervju dao tokom radne posete Berlinu 28. aprila, gde se sastao sa svojim nemačkim predsednikom Frankom Valterom Štajnmajerom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa