Evropa

RAT U UKRAJINI Nastavljena evakuacija iz Marijupolja, Borelj: Blizu sporazum o novim sankcijama koje uključuju i naftu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/05/2022

-

07:15

RAT U UKRAJINI Nastavljena evakuacija iz Marijupolja, Borelj: Blizu sporazum o novim sankcijama koje uključuju i naftu
RAT U UKRAJINI Nastavljena evakuacija iz Marijupolja, Borelj: Blizu sporazum o novim sankcijama koje uključuju i naftu - Copyright Tanjug AP/Alexei Alexandrov, Andriy Andriyenko

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 71. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ukrajinski zvaničnici tvrde da su ruske snage ušle na teritoriju čeličane Azovstal u Marijupolju, a iz Moskve stižu obećanja da će od danas do subote, od 8 do 18 časova, biti otvoren humanitarni koridor za evakuaciju civila iz Azovstala. Istovremeno, strane se međusobno optužuju za pucnje na civile i kršenje dogovora o evakuaciji. Ali dok traju spekulacije i nagađanja, sve je više mrtvih i ranjenih, a rešenje krize se ne nazire. EU će novim paketom sankcija čije se usvajanje očekuje pokušati da izvrši dodatni pritisak na Rusiju.

Ključni događaji:

  • AP tvrdi da je u pozorištu u Marijupolju bombardovanom krajem marta poginulo oko 600 ljudi, a ne 300 kako se verovalo
  • Ukrajinska obaveštajna služba tvrdi da Rusija planira vojnu paradu u Marijupolju 9. maja, a iz Kremlja navode da tog datuma neće biti objave rata Ukrajini
  • Ukrajinski zvaničnik je saopštio da su ruske snage ušle na teritoriju Azovstala u Marijupolju, Moskva obećava trodnevni period za evakuaciju
  • Najveća Ukrajinska čeličana spremna za evakuaciju radnika zbog granatiranja
  • EU najavila novi paket sankcija Rusiji i prekid zavisnosti od ruske nafte, danas se očekuje dogovor


Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u našem jučerašnjem blogu.

Euronews Srbija

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut:

23.50 Nastavlja se evakuacija iz Marijupolja

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je da je evakuacija civila iz Marijupolja nasavljena, ali nije precizirao koliko je ljudi uspelo da izađe iz okupiranog grada.

U video obraćanju Zelenski je rekao i da ruske snage i dalje jurišaju na gradsku čeličanu Azovstalj i granatiraju postrojenje u kojem se kriju civili i vojne snage, prenosi Rojters.

Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk najavila je da će nova evakuacija iz lučkog grada Marijupolja biti danas, u podne, po lokalnom vremenu.

23.30 Fidži zaplenio jahtu ruskog oligarha od 300 miliona dolara

Vlasti na Fidžiju zaplenile su jahtu ruskog oligarha Sulejmana Kerimova vrednu 300 miliona dolara na zahtev SAD, saopštilo je američko Ministarstvo pravosuđa.

Sud na Fidžiju u četvrtak je presudio da SAD mogu da zaplene superjahtu, nekoliko nedelja nakon što je pristigla u tu ostrvsku državu. Vlasti u više zemalja zaplenile su luksuzne jahte i vile u vlasništvu ruskih milijardera, u odgovoru na sankcije koje su Rusiji uvedene zbog invazije na Ukrajinu.

22.40 Gutereš: Evakuacija civila iz Marijupolja i Azovstala u toku, moramo da izvučemo ljude iz tog pakla 

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš saopštio je danas da je u toku treća evakuacija civila iz ukrajinskog lučkog grada Marijupolja i opkoljene čeličane Azovstal.

Ujedinjene nacije i Međunarodni komitet crvenog krsta (ICRC) su tokom protekle nedelje pomogli da gotovo 500 civila napusti to područje.

Gutereš je u obraćanju Savetu bezbednosti odbio da iznese detalje nove operacije da bi izbegao podrivanje mogućeg uspeha.

"Nadam se da će nastavak koordinacije sa Moskvom i Kijevom dovesti do većeg broja humanitarnih pauza da bi se omogućio bezbedan prolaz civila, a pomoć stigla do onih kojima je preko potrebna. Moramo da nastavimo da radimo sve što možemo da izvučemo ljude iz tog pakla", poručio je Gutereš, preneo je Glas Amerike.

22.03 Borelj: Blizu sporazum o novim sankcijama, ovog puta i nafta

Zemlje EU su već gotovo postigle dogovor o novom paketu sankcija Rusiji, uključujući embargo na naftu, rekao je danas šef EU za spoljnu politiku Žozep Borelj.

"Nadam se da će postići sporazum, gotovo da je on spreman. Potreban nam je taj sporazum zato što još moramo da pojačamo ekonomski i finansijski pritisak na Rusiju", kazao je Borel

21.30 Volodin: Cilj nam je da Ukrajina postane vojno neutralna

Predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin danas je izjavio da se Rusija ne može osećati bezbedno dok Ukrajina ne pristane na vanblokovski i nenuklearni status.

"Operacija ima za cilj da obezbedi bezbednost građana Ruske Federacije, kako u našoj zemlji tako i na teritoriji DNR i LNR, čime bi bio obezbeđeni mir u budućnosti i sposobnost zemlje da se razvija", rekao je Volovdin na radiju Komsomolskaja Pravda, prenosi TASS.

20.24 Šolc: Analena Berbok će uskoro posetiti Ukrajinu

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok će uskoro posetiti Ukrajinu, nakon što su dve zemlje popravile diplomatske odnose koji su zahladneli zbog odbijanja Kijeva da primi nemačkog predsednika Franka-Valtera Štajnmajera, izjavio je danas nemački kancelar Olaf Šolc.

Podsetimo, ukrajinski predsednik Zelenski i njegov nemački kolega Štajnmajer već su imali korisne razgovore ranije danas, što je i Šolc sada potvrdio. Svemu tome prethodilo je odbijanje postete Štajnmajera Ukrajini, ali se ovo pitanje ponovo aktuelaizovalo.

20.05 Britanska vlada sankcionisala rusku kompaniju Evraz

Britanska vlada saopštila je danas da je sankcionisala kompaniju za proizvodnju čelika i ruda Evraz kao odgovor na ruski napad na Ukrajinu.

Ova kompanija za proizvodnju ruda i čelika posluje u sektorima od strateškog značaja za Vladu Rusije, saopštila je britanska vlada, preneo je Rojters. Današnje zamrzavanje imovine znači da nijedan građanin ili kompanija u Velikoj Britaniji ne može da posluje sa njima.

19.55 Načelnik beloruskog Generalštaba: NATO može da stvori grupe za napad blizu Belorusije i Ukrajine

Izraelski premijer Naftali Benet izjavio je danas da se predsednik Rusije Vladimir Putin izvinio zbog izjave svog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova koji je rekao da Adolf Hitler ima jevrejsko poreklo. Benet je, nakon razgovora sa ruskim liderom, rekao da prihvata izvinjenje i zahvalio Putinu što je razjasnio svoj stav, preneo je Rojters. On je, takođe, rekao da je zamolio Putina da razmotri mogućnost evakuacije opkoljene čeličane Azovstalj u ukrajinskoj luci Marijupolj.

19.32 Predsednik moldavskog parlamenta: Ne možemo da pružimo vojnu pomoć Ukrajini

Predsednik moldavskog parlamenta Igor Grosu istakao je danas da nije moguće da ta zemlja obezbedi vojnu pomoć Ukrajini.

Grosu, koji je i llider moldavske vladajuće Stranke akcije i solidarnosti, rekao je to u odgovoru predsedniku ukrajinske Vrhovne rade Ruslanu Stefančuku, imajući u vidu neutralni status Moldavije, koja zbog toga nije u mogućnosti da šalje vojnu opremu u druge zemlje, prenosi TASS.

19.07 Zelenski i Štajnmajer u telefonskom razgovoru "rešili nerazumevanja", očekuje se poseta nemačkog predsednika Kijevu

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer razgovarao je danas telefonom sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, i tom prilikom je, kako je navedeno iz nemačkog predsedništva, rešeno pitanje njegove buduće posete Kijevu koja je odbijena u aprilu, prenosi CNN.

"Oba predsednika su razgovore opisali kao ''veoma važne i veoma dobre", navodi se u saopštenju objavljenom danas na sajtu kabineta nemačkog predsednika, navodi američka televizija.

Ovo je danas potvridio i sam Zelenski na svom Tviter nalogu gde je naveo da je "imao dobar, konstruktivan, važan razgovor" sa Štajnmajerom.

Za sada nema zvaničnih navoda kada bi poseta nemačkog predsednika mogla da se relizuje, ali kako navodi nemački Bild spekuliše se da bi to moglo da bude 8. ili 9. maja.

18.38 Putin: Civili mogu iz Azovstala, militanti da polože oružje

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je tokom telefonskog razgovora sa izraelskim premijerom Naftali Benetom poručio da Rusija ostaje spremna da obezbedi bezbedan koridor za izlazak civila iz opkoljene čeličane Azovstal u ukrajinskoj luci Marijupolju, saopštio je Kremlj.

Putin je takođe naglasio da bi Kijev trebalo da naredi "ukrajinskim militantima" koji se kriju u Azovstalu da predaju oružje, prenosi agencija RIA Novosti.

18.05 Vojna vežba pobudila nove sumnje: Belorusija demantuje da se uključuje u rat, Kijev poručuje da je spreman

Nakon što su oružane snage Belorusije u sredu iznenada počele sprovođenje vojnih vežbi, ponovo su se pobudile sumnje o uključivanju ove zemlje u rat, izazvan ruskom invazijom na Ukrajinu. 

Povod za to je što su vežbe koje su počele nakon razgovora Lukašenka i Putina a glvna dvojice lidera bila je Ukrajina i sve dešavanja tamo. Bliska saradnja Belorusije i Rusije, kao i uloga ove zemlje u dosadašnjim dešavanjima u Ukrajini ostavljaju prostor za različita tumačenja, a opširnije o svemu tome pročitajte u odvojenoj vesti.

17.10 Palamar: Ruske trupe onemogućuju evakuaciju civila iz čeličane

Zamenik ukrajinskog komandanta koji se bori u čeličani Azovstalj kapetan Svjatoslav Palamar optužio je danas ruske trupe da onemogućuju napore za evakuaciju civila. U videu objavljenom na Telegramu, Palamar je rekao da je neprijatelj ušao u fabriku Azovstal, gde se nastavljaju teške i krvave borbe, i da su Rusi prekršili svoja obećanja o prekidu vatre i nisu dopustili evakuaciju civila  preneo je BBC. Palamar je, takođe, zatražio od ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da se pobrine za ranjene vojnike koji umiru u strašnim mukama jer nema odgovarajuće medicinske pomoći i pozvao međunarodnu zajednicu na dalju pomoć u evakuaciji civila.

15.55 Šmihal: UKR dobila više od 12 milijardi dolara od početka sukoba

Ukrajina je dobila više od 12 milijardi dolara u naoružanju i finansijskoj pomoći od početka sukoba sa Rusijom, izjavio je danas ukrajinski premijer Denis Šmihal. Govoreći na donatorskoj konferenciji na visokom nivou u Varšavi, Šmihal je zahvalio liderima Poljske, Švedske i Evropske komisije na njihovoj „nepokolebljivoj podršci Ukrajini tokom celog rata“, navodi Rojters.

15.30 Brnabić: Srbija obezbeđuje tri miliona evra za humanitarnu pomoć Ukrajini 

Srbija će obezbediti humanitarnu donaciju od tri miliona evra za pomoć deci i raseljnima u Ukrajini, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić na Medunarodnoj donatorskoj konferenciji za Ukrajinu, koja je održana u Varšavi. Opširnije u odvojenoj vesti.

14.31 Ukrajinski zvaničnik: Rusi koncentrisani na Azovstal 

Ukrajinske oružane snage saopštile su da se ruski vojnici koncentrišu na uklanjanje ukrajinskih jedinica u čeličani Azovstal u Mariupolju.

„Ruski okupatori fokusiraju svoje napore na blokiranje i pokušaje da unište naše jedinice u oblasti Azovstal. Neprijatelj je nastavio ofanzivu uz podršku aviona kako bi preuzeo kontrolu nad postrojenjem“, navodi se u najnovijem ažuriranju vojske.

Petro Andriuščenko, savetnik gradonačelnika Mariupolja, rekao je da su intenzivni napadi i „neprekidno“ granatiranje nastavljeni na čeličanu tokom noći u četvrtak.

Tanjug/AP Photo/Alexei Alexandrov

 

14.11 Kijev: Ukrajina neće započeti kontraofanzivu pre sredine juna

Malo je verovatno da će Ukrajina pokrenuti kontraofanzivu pre sredine juna, kada bi trebala da dobije više oružja od svojih saveznika, saopštio je danas savetnik ukrajinskog predsednika Aleksij Arestovič. Arestovič je dodao i da ne očekuje da će ruska ofanziva na Ukrajinu doneti bilo kakve „značajne rezultate“ do 9. maja kada Rusija slavi pobedu nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu, navodi Rojters. On je naveo da su nastavljene borbe u čeličani Azovstal, ali nije izneo detalje, prenosi britanska agencija.

14.05 Na donatorskoj konferenciji prikupljeno 6,5 milijardi dolara za Ukrajinu

Na međunarodnoj donatorskoj konferenciji za Ukrajinu danas je prikupljeno 6,5 milijardi dolara, objavio je poljski premijer Mateuš Moravijecki, prenosi Rojters. Skup je održan na Nacionalnom stadionu u Varšavi a domaćini su bili poljski premijer Mateuš Moravijecki i švedska premijerka Magdalena Anderson, u partnerstvu s predsednikom Evropskog saveta Šarla Mišela i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen. Opširnije o konferenciji u odvojenoj vesti.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski najavio je i pokretanje onlajn platforme za prikupljanje sredstava čiji je cilj da pomogne Kijevu da pobedi u ratu protiv Rusije i obnovi infrastrukturu zemlje.

 

13.40 Rusija će koristiti gasovod Severni tok 2 za domaće potrebe

Ruski gasni gigant Gasprom najavio je da će koristiti kopneni kapacitet gasovoda Severni tok 2 za domaće potrebe Rusije. U Gaspromovom postu na društvenoj mreži Telegram navodi se da je, s obzirom na činjenicu da gasovod trenutno nije u upotrebi, kompanija odlučila da ga koristi za snabdevanje gasom severozapadnih regiona Rusije, prenosi britanski javni servis BBC.

12.43  Peskov: Humanitarni koridori "rade" u čeličani

Humanitarni koridori „rade“ na lokaciji metalurškog kompleksa Azovstal, poslednjeg džepa otpora ruskoj ofanzivi u strateškoj ukrajinskoj luci Mariupolj, izjavio je u četvrtak portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On tvrdi da ruska vojska prekid vatre koji bi po jučerašnjoj najavi trebalo da traje tri dana. Od tada, ukrajinski borci koji brane fabriku kažu da su ruske snage pokrenule pun napad u „krvavoj bici“. Ova dva izveštaja su potpuno kontradiktorna i teško ih je proveriti.

12.25 Nemačka će isporučiti Ukrajini sedam oklopnih haubica

Nemačka se sprema da Ukrajini isporuči sedam oklopnih haubica tipa „Pancer haubica 2000“. Ovom isporukom Nemačka će ispuniti izričite zahteve Kijeva da se ukrajinskoj vojsci pruži materijalna podrška u vidu samohodnih sistema naoružanja koji mogu da gađaju ciljeve na udaljenosti od 40 kilometara, objavio je list "Di Velt", prenosi Gardijan.

Euronews TV

12.16  Lokalna TV: Pucnjava na granici Ukrajine i Pridnestrovlja

U blizini granice samoproglašene republike Pridnjestrovlje sa Ukrajinom danas su se čuli pucnji, javila je televizija TSV pozivajući se na izvore iz službi za sprovođenje zakona. U izveštaju se navodi da su stanovnici mesta Pervomajsk izvestili da su pucnji ispaljeni u blizini kontrolnog punkta Kučurgan. Izvor je rekao da se pucnajva dogodila unutar ukrajinske teritorije, u blizini mesta Pavlovka.

12.08  Moskva proteruje sedam danskih diplomata

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je sedam danskih diplomata proglašeno "personama non grata", kao odgovor na potez Kopenhagena kada je proterano 15 ruskih diplomata. Moskva se, takođe, protivi tome što Danska šalje vojnu pomoć Ukrajini.

12.06 Lukašenko: Činio sam sve kako bih zaustavio rat u Ukrajini

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da je "činio sve kako bi zaustavio rat u Ukrajini". Lukašenko je u intervjuu za agenciju AP rekao da nije mislio da će ruska vojna operacija u Ukrajini "otići u ovom smeru". Opširnije u odvojenom tekstu.

11.20 Velika Britanija: Beloruske snage se razmeštaju iz garnizona na teren

Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je danas da su beloruske kopnene snage primećene kako se razmeštaju iz garnizona na teren zbog vežbi i da je to verovatno deo zimskog ciklusa u zemlji. Kako se navodi u saopštenju, Rusija tim vežbama želi da "fiksira" ukrajinske snage na severu i spreče ih da se fokusiraju na istok zemlje, prenosi Bi-Bi-Si. Velika Britanija je uvela sankcije Belorusiju, zbog, kako je navela, "omogućavanja invazije" sa svoje teritorije.

 

10.31 Rusija: Napadnuto više ukrajinskih položaja, ubijeno 600 boraca

Rusija je jutros saopštila da je njena vojska tokom noći pogodila više ukrajinskih položaja i uporišta, ubivši 600 boraca, preneo je Gardijan.

Rojters prenosi da je Ministarstvo odbrane takođe saopštilo da su rakete uništile vazduhoplovnu opremu na aerodromu Kanatovo u ukrajinskoj centralnoj Kirovogradskoj oblasti i veliko skladište municije u južnom gradu Nikolajevu.

10.16 Gladkov: Ukrajina granatirala dva pogranična sela

Ukrajina je danas granatirala pogranična sela Žuravlevka i Nehotejevka u Belgorodskoj oblasti, napisao je na svom Telegram kanalu regionalni guverner Vjačeslav Gladkov.

"Ukrajina nastavlja granatiranje Žuravlevke i Nehotejevke; prema izveštaju dežurne grupe Dobrovoljne narodne garde, u Nehotejevki su uništene kuća i garaža, a civilnih žrtava nije bilo", objavio je Gladkov, prenosi TAS S.

9.50 Zelenski pozvao UN da pruže pomoć

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski apelovao je na Ujedinjene nacije da pruže pomoć u spasavanju života preostalih povređenih Ukrajinaca zarobljenih u čeličani Azovstal u Marijupolju.

U telefonskom razgovoru sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guterešom sinoć, Zelenski je zahvalio UN za uspešnu evakuaciju iz čeličane ove nedelje, ali je pozvao UN da "pomogne u spasavanju svih ranjenika iz Azovstala".

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

09.29 Ukrajina: Azovstal postao prioritet broj jedan

Fabrika Azovstal postala je "prioritet broj jedan" za ukrajinsko političko i vojno rukovodstvo, rekao je savetnik ministra odbrane za BBC.

Jurij Sak je za Radio 4 rekao da su napori usmereni na odbranu ogromnog industrijskog kompleksa i upravljanje daljim evakuacijama. Azovstal je uporište ukrajinskog otpora u strateški važnom lučkom gradu Marijupolju, za koji je Sak rekao da je postao "srce" rata.

09.11 Raketiran Krmatorsk, ranjeno 25 civila

 Ruska vojska je sinoć izvela raketni napad na Kramatorsk u Donjeckoj oblasti, u kome je povređeno najmanje 25 civila, saopštilo je danas veće tog ukrajinskog grda na Telegramu.

"Još jedan raketni napad na Kramatorsk. Bio je opasan, desio se noćas, na stambena naselja i centralni deo grada", navodi se u saopštenju gradskog veća, prenosi Ukrinfrom.

08.44 Njujork tajms: SAD obaveštajnim podacima pomogle Ukrajini

Sjedinjene Američke Države su pružile obaveštajne podatke koji su pomogli ukrajinskim snagama da ubiju većinu ruskih generala koji su poginuli u ratu u Ukrajini, tvrdi Njujork tajms pozivajući se na visoke američke zvaničnike. Ukrajinski zvaničnici tvrde da su ubili oko 12 ruskih generala na bojnom polju, podseća američki list.

07.26 EU nastavlja razgovore o embargu na rusku naftu

Stalni predstavnici zemalja članica Evropske unije nisu postigli dogovor o embargu na uvoz ruske nafte i nastaviće danas razgovore, javio je Rojters pozivajući se na neimenovani izvor. Pojedine zemlje članice EU, posebno Mađarska, Slovačka, Češka i Bugarska, izrazile su zabrinutost u vezi sa predloženim merama, preneo je TASS. Prva rasprava o naftnom embargu završena je nedostatkom konsenzusa. Dogovor se može postići na sledećem sastanku stalnih predstavnika planiranom za četvrtak, rekao je neimenovani izvor za Rojters.

profimedia

 

07.14 Kijev povratio kontrolu nad nekoliko naselja kod Hersona i Nikolajeva

Ukrajinske snage povratile su kontrolu nad nekoliko naselja na granicama regiona Nikolajeva i Hersona, pokazuje poslednji izveštaj ukrajinskih obaveštajaca, prenosi Gardijan. 

07.11 Ukrajina: Rusija pokrenula sveobuhvatan napada na Azovstal

Ukrajinski zvaničnici saopštili su da su ruske snage pokrenule sveobuhvatni napad na čelicanu "Azovstal", kod Marijupolja.Kako je rekao komandant puka Azov Denis Prokopenko, ukrajinske snage unutar fabrike već drugi dan vode "teške, krvave borbe", prenosi Bi-Bi-Si.

"Ponosan sam na svoje vojnike koji ulažu nadljudske napore da obuzdaju pritisak neprijatelja. Situacija je izuzetno teška", rekao je Prokopenko u kratkoj video-poruci objavljenoj na Telegramu.

Kako se navodi u medijskim izveštajima, ruske snage su ušle na teritoriju fabrike posle višednevnih napada.Veruje se da se unutra nalazi oko 200 civila, uključujući decu. BBC navodi da nije mogao nezavisno, iz drugih izvora, da proveri izveštaje o ruskom napadu na čeličanu.

07.01 EU usaglašava embargo na uvoz ruske nafre

Stalni predstavnici zemalja članica Evropske unije nisu juče postigli dogovor o embargu na uvoz ruske nafte i nastaviće danas razgovore, javio je Rojters pozivajući se na neimenovani izvor. Pojedine zemlje članice EU, posebno Mađarska, Slovačka, Češka i Bugarska, izrazile su zabrinutost u vezi sa predloženim merama, preneo je TASS. Prva rasprava o naftnom embargu završena je nedostatkom konsenzusa. To je ključni deo novog patea sankcija EU Rusiji.

06.55 Ukrajinski mediji: Oleksandr Makhov, još jedan stradali novinar

Ukrajinski mediji javljaju da je od posledica granatiranja tradao TV reporter kanala Ukraine 24 Oleksandar Makhov.

6.50 Ukrajina: Rusija planira vojnu paradu u Marijupolju 9. maja

Ukrajina tvrdi da Rusija planira da u Marijupolju održi vojnu paradu za Dan pobede, 9. maja, kojim se proslavlja pobeda nad nacistima u Drugom svetskom ratu. Prema tvrdnjama ukrajinske vojnoobaveštajne službe, zvaničnik administracije ruskog predsednika Vladimira Putina stigao je u Marijupolj kako bi nadgledao planove za paradu, prenosi britanski Gardijan. Detaljnije o svemu pročitajte u odvojenoj vesti.

No Comment • Euronews Serbia

6.40 Šolc: Sankcije će ograničiti ekonomske izglede Rusije u narednim decenijama

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da je Evropska unija uvela sankcije Rusiji koje će u narednim decenijama ograničiti ekonomske izglede Rusije i istakao da je mir moguć samo ako Rusija sklopi sporazum sa Ukrajinom, koji je prihvatljiv za Kijev. Šolc smatra da iznuđeni mir pod uslovima Rusije neće funkcionisati.

6.25  Arahamia: Ruske snage ušle na teritoriju Azovstala

Ruske snage ušle su na teritoriju čeličane Azovstal u Marijupolju, saopštio je sinoć šef poslaničke grupe vladajuće ukrajinske stranke David Arahamia za Radio slobodna Evropa.

"Pokušaji napada na postrojenje traju već drugi dan", istakao je on, preneo je Rojters.

Arahamia je dodao da je ukrajinska vlada i dalje u kontaktu sa ukrajinskim snagama koje brane Azovstal.

6.05 Zelenski: Kijev ne pristaje na zamrznuti konflikt s Rusijom

Ukrajina neće pristati na zamrznuti sukob sa Ruskom Federacijom, poručio je juče ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. On je u video obraćanju na sednici Saveta izvršnih direktora lista Vol strit džornal rekao da se Ukrajina nije povukla iz Minskog procesa za razliku od Rusije koja je to učinila nakon što je Vladimir Putin najavio invaziju u punom obimu.

06.06 Sirene za vazdušnu opasnost i raketni udari u više gradova

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se sinoć u mestima širom Ukrajine, posle čega su ubrzo usledili raketni udari u gradovima Čerkasi, Dnjepar i Zaporožje. Gradonačelnik Dnjepra Boris Filatov rekao je da je jedan projektil pogodio centar grada. Vlasti Dnjepra su prethodno saopštile da je u napadima pogođena železnička infrastruktura, ne navodeći detalje. Ukrajinske železnice su navele da među osobljem te kompanije nije bilo povređenih tokom napada na Dnjepar.

06.02 Vereščuk: U Zaporožje stiglo 344 evakuisanih

Još 344 evakuisane osobe iz raznih gradova na jugozapadu zemlje, uključujući Marijupolj, stigla su juče u Zaporožje, saopštila je potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

Komentari (0)

Evropa