Evropa

Vojna vežba pobudila nove sumnje: Belorusija demantuje da se uključuje u rat, Kijev poručuje - spremni smo

Komentari
Vojna vežba pobudila nove sumnje: Belorusija demantuje da se uključuje u rat, Kijev poručuje - spremni smo
Vojna vežba pobudila nove sumnje: Belorusija demantuje da se uključuje u rat, Kijev poručuje - spremni smo - Copyright Printscreen/nbcnews

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što su oružane snage Belorusije u sredu iznenada počele sprovođenje vojnih vežbi, ponovo su se pobudile sumnje o uključivanju ove zemlje u rat, izazvan ruskom invazijom na Ukrajinu.

Sumnje je potpirilo i to što su vežbe počele nakon razgovora beloruskog predsednika Aeksandra Lukašenka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, čija su tema bila i dešavanja u Ukrajini.

Ipak, iz Ministarstva dobrane Belorusije tvrde da vežba ne predstavlja pretnje po susede, niti po Evropu uopšte, dok sa druge strane, iz Kijeva poručuju da će biti spremni u slučaju da se ruskoj vojsci u napadima na Ukrajinu i pridruži vojska Belorusije, preneo je Euractiv.

U međuvremenu, bliska saradnja Belorusije i Rusije, kao i uloga ove zemlje u dosadašnjim dešavanjima u Ukrajini ostavljaju prostor za različita tumačenja.

Šta je potpirilo sumnje

O potencijalnom mešanju vojske Belorusije u rat u Ukrajini govorilo se i mesec dana nakon početka rata.

Naime, globalni mediji izveštavali su da je beloruski lider Aleksandar Lukašenko odigrao jednu od važnih uloga u invaziji Rusije na Ukrajinu. Osim što je dozvolio ruskim konvojima i trupama da se približe Kijevu sa beloruske teritorije i obezbedio vojnu infrastrukturu, Ukrajina je i bombardovana raketama koje stižu sa beloruske teritorije, preneo je ranije Guardian.

Uz to, beloruski predsednik takođe pruža i političku podršku ruskoj agresiji, a ta zemlja je glasala protiv rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje ruska invazija (pored Rusije, Sirije, Severne Koreje i Eritreje), a beloriski stavovi po pitanju ruskih obrazlaganja za vojne poteze ne odustupaju od zvaničnih stanovišta Moskve.

Takođe, u ranim fazama hiljade ruskih vojnika preplavile su belorusku granicu sa Ukrajinom, samo nekoliko stotina kilometara od Kijeva. Tako su i ruski vojnici odvoženi u beloruske bolnice, ali i poginuli u beloruske mrtvačnice, piše Forignpolicy.

Kako se navodi, kada su se Rusi povukli iz Kijevske oblasti to su učinili preko Belorusije.

Sada je vojna vežba koja je otpočela 4. maja ponovo ukazala na mogućnost uključivanja beloruske vojske u napade Rusije na Ukrajinu.

AP/ Efrem Lukatsky

 

Ministarstvo odbrane Velike Britanije takođe je saopštilo da su beloruske kopnene snage primećene kako se razmeštaju iz garnizona na teren zbog vežbi i da je to verovatno deo zimskog ciklusa u zemlji.

Kako se navodi u saopštenju, Rusija tim vežbama želi da "fiksira" ukrajinske snage na severu i spreče ih da se fokusiraju na istok zemlje, preneo je BBC. Takođe, Velika Britanija je uvela sankcije Belorusiji, zbog, kako je navela, "omogućavanja invazije" sa svoje teritorije.

Tim povodom, oglasila se i Ukrajina ističući da će biti spremna ukoliko se beloruske snage pridruže ruskim.

"Ne isključujemo mogućnost da bi Ruska Federacija u nekom trenutku mogla da iskoristi teritoriju Belorusije, Oružane snage Republike Belorusije, protiv Ukrajine", rekao je Andrij Demčenko, portparol ukrajinske Državne granične službe, preneo je Reuters.

"Mi smo spremni",  dodao je on naglasivši da je granica sa Belorusijom ojačana otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara.

Takođe, podsećanja radi, u Belorusiji su usvojene i ustavne promene koje omogućavaju i  učešće beloruskim snagama u ratnim operacijama u inostranstvu, ako je Belorusija ugrožena.

Lukašenko zvanično o "zaustavljanju rata"

Međutim, lider Belorusije Aleksandar Lukašenko navodi da je "činio sve kako bi zaustavio rat u Ukrajini".

On je napomenuo da vežne o kojima se govori nisu nikome pretnja.

"Ne pretimo nikome, nećemo da pretimo i nećemo to učiniti. Štaviše, ne možemo da pretimo, znamo ko nam se protivi, pa da se pokrene neka vrsta sukoba, neka vrsta rata ovde na Zapadu apsolutno nije u interesu beloruske države. Tako da Zapad može mirno da spava", poručio je Lukašenko u intervjuu za AP.

Tanjug AP/Markus Schreiber

 

On je dodao i da nije mislio da će ruska vojna operacija u Ukrajini "otići u ovom smeru".

"Nisam dovoljno udubljen u ovaj problem da bih rekao da li ide po planu, kako Rusi kažu. Želim još jednom da naglasim, osećam da se ova operacija otegla", kazao je predsednik Belorusije.

Opozicija: "Dozvolio je da Belorusija bude Putinov nosač aviona" 

Od početka rata, lideri beloruskog opozicionog pokreta u egzilu tvrdili su da je to naglasilo nelegitimnost Lukašenka, koji je započeo peti mandat na vlasti 2020. godine nakon izbore čije rezultate opozicija smatra pokradenim.

Tada su zapadne zemlje uvele sankcije Belorusiji i Lukašenkovom režimu, podseća Foreign policy.

Sada pripadnici opozicije optužuju Lukašenka i za rat u Ukrajini.

"On je dozvolio da se naša zemlja koristi kao nosač aviona za Putina", rekla je liderka beloruske opozicije Svetlana Tihanovskaja koja boravi u Vašingtonu.

Kako je navela, oni su vodili unutarpolitičku borbu protiv Lukašenka, ali se sada to proširilo.

"Sada kada vidimo da su ruske trupe zauzele i belorusku teritoriju, naša borba je postala i geopolitička, a mi se ne borimo samo protiv Lukašenka, već i protiv invazije Kremlja", kazala je Tihanovskaja.

AP Photo/Mindaugas Kulbis

 

Kako je njen savetnik Franko Vjakorka rekao za Washington post, beloruska opozicija se jeste u jednom trenutku "uspavala, ali se sada budi".

Kapaciteti beloruske vojske

"Ukrajinci su mentalno apsorbovali vesti o učešću Belorusije u ratu. Dakle, odgovor će biti kao da je to zakasneli izveštaj za koji su svi spremni", rekao ranije je analitičar iz Kijeva Aleksej Kušč za Al Džaziru.

Međutim, u vojnom smislu, to će biti problem - da li će se Beloursi koncentrisati samo na pomoć Rusima da zauzmu Kijev ili će im pomoći da osvoje zapad Ukrajine.

Kako se navodi, sa samo 48.000 vojnika, beloruska vojska je mala u poređenju sa ruskom i ukrajinskom i ima daleko manje borbenog iskustva. Ipak, jeste često održavala vežbe sa Rusima, ima sliču postsovejtsku strukturu, naoružanje i drugu opremu.

I u tekstu CNN se ne precizira kako bi to tačno Belorusija mogla da interveniše u ratu, ali ono što je najverovatniji scenario jeste pokušaj da se odseče vojna pomoć NATO, koja u Ukrajinu dolazi sa njene zapadne granice.

Inače, sociolološkko istraživanje koje je prošlog meseca sproveo "Čatam haus" pokazalo je da većina Belorusa ne želi da njihova zemlja učestvuje u ovom ratu i veruju da bi to imalo katastrofalne posledice.

 

Komentari (0)

Evropa