Evropa

Putin nakon sastanka s Lukašenkom: Suprotstavićemo se pokušajima da se dve zemlje izoluju

Komentari

Autor: Tanjug

12/04/2022

-

16:31

Putin nakon sastanka s Lukašenkom: Suprotstavićemo se pokušajima da se dve zemlje izoluju
Tanjug/AP/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin - Copyright Tanjug/AP/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas nakon sastanaka sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom u da će se Moskva suprotstaviti pokušajima da se njihove dve zemlje izoluju i naglasio potrebu za produbljivanjem njihove saradnje u svetlu zapadnih sankcija, javila je agencija RIA Novosti.

On je danas na zajedničkoj konferenciji sa Lukašenkom u kosmodromu "Vostočni" u Amurskoj oblasti, raekao da ono što se dešava u Ukrajini je tragedija, ali da Rusija nije imala drugi izbor osim da pokrene specijalnu vojnu operaciju, javile su ruske novinske agencije. Putin je istakao i da kraj vojne opracije zavisi od inteziteta sukoba i dodao da su pregovori zapali u ćorsokak, prenosi Rojters.

Takođe, ruski predsednik je rekao da Rusija želi da u Ukrajini dostigne sve ciljeve i minimizuje gubitke.

Komentarišući sankcije koje Zapad uvodi njegovoj zemlji, rekao je da bi rizici od njihovog uticaja mogli da se osete u srednjoročnom i dugoročnom periodu. Naveo je da ciljevi i zadaci u specijalne operacije u Ukrajini će biti ispunjeni, ali je istakao i da Rusija ne planira da izoluje ostatak sveta.

"Nema sumnje da će ciljevi operacije u Ukrajini biti ostvareni. Svrha specijalne operacije je pomoć ljudima u Donbasu, Ruska Federacija je bila prinuđena na taj korak," poručio je Putin.

On je takođe u svom obraćanju naglasio da je današnji svet složeniji nego tokom perioda Hladnog rata i dodao da ako partneri Rusije pogoršaju situaciju i sami će osetiti posledice. Konstatovao je i da su Rusi, Belorusi i Ukrajinci jedan narod.

Tanjug/AP/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin

 

"Ne razlikujemo posebno gde prestaje Belorusija, gde Rusija. Koliko god to danas zvučalo čudno, mi smo uvek jedan narod - Ukrajina, Belorusija i Rusija", rekao je ruski predsednik.

Lukašenko je rekao da je danas sa Putinom razgovaao o "provokaciji u ukrajinskom gradu Buči" i nazvao je to specijalnom operacijom Velike Britanije.

"Razgovarali smo o provokaciji u Buči. O njihovoj specijalnoj operaciji, psihološkoj specijalnoj operaciji koju su Britanci izveli", rekao je Lukašenko nakon razgovora sa ruskim liderom, prenosi agencija RIA Novosti.

Poručio je da su zajedno sa ruskim prijateljima "od prvog do poslednjeg časa, otkrili tu podlu poziciju Zapada".

"Ako su vam potrebne adrese, lozinke, izlazni brojevi, brojevi automobila, ruski FSB može da obezbedi ove materijale. Ako ne, mi ćemo pomoći u tom pogledu", dodao je beloruski predsednik koji je takođe istakao značaj današnjeg susreta rekavši da je pozv za posetu ruskom kosmodromu "Vostočni" odraz je najvećeg stepena poverenja Rusije.

Tanjug/AP/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin

 

On je prethodno izjavio da će Belorusija biti uz Rusiju u svakoj situaciji. 

"Možete da računate na Beloruse. Znajte da bez obzira kakva je situacija, možete da računate na nas, a Rusi mogu da računaju na nas, mi ćemo uvek biti tu, ma kako se situacija razvijala," kazao je Lukašenko.

Putin i Lukašenko posetili su kosmodrom Vostočni u Amurskoj oblasti Rusije na Dan kosmonautike, koji se obeležava u znak sećanja na prvi let sa ljudskom posadom u svemir, koji je 1961. godine izveo sovjetski kosmonaut Jurij Gagarin.

Lukašenko je prethodno poziv za posetu ruskom kosmodromu "Vostočni" ocenio kao odraz najvećeg stepena poverenja Rusije.

"Ako se nekima čini da je ovo obična poseta dvojice predsednika, iz ugla Belorusije ovo je najveći stepen poverenja, jer smo došli do zatvorenog objekta gde praktično nikoga ne vodite", poručio je Lukašenko tokom razgovora sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, prenosi agencija TAS S.

 

Komentari (0)

Evropa